Pilihan Hati

sekarang ni hati tengah berbelah bahagi nih...tengah dok survey breastpump xtahu nak beli yang mana...ikut hati bekenan madela fs, tapi harga mak aiii...mati mak nak!!!...mujurla majalah pa&ma bulan november de promotion breastpump...ni pon dekat lunatots..ikut bajet mak yang ciput ni nak amik modu tapi bila pegi tengok adik kedai tu cakap tingtong plak modu tu kadang-kadang...pastu membe aku suggest unimom allegro..hati dah bekenan then tanya adik yang jaga kedai tu cakap unimom ni xleh heavyduty..adoi..yang mana nih nak beli...baca forum kat tenet pon cakap unimom ok bes sume..tapi xleh guna heavy sangat..urmm....nak cari yang manual..daku bukanla seorang yang rajin..hehehe....dalam dilema betul sekarang...
idaman kalbu yang xdapat nak beli lagi



spectra dew 300 pon tengok macam bekenan.tapi xtahula ok ke tak.modu sebab kaler pink dan-dan tengok trus suka..hahaha...sekarang nih hati dah berkeceramuk nak memilih...bila pegi kedai nak beli trus mula hati tak keruan..kejap pegang y tu..kejap pegang yang nih..so decide balik umah duduk diam-diam dan baca forum...ke nak kene semayang istikharah jugak????ishh....susah betul nak wat pilihan nih

Mengidam lagi ke???

Aku perasan lepas balik dari kursus nih aku de habit baru..nak makan nasi lemak yang dibungkus dengan daun pisang...giler ke hape memalam pon kalo boleh nak makan jugak...dah balut daun pisang 1 bab..nak plak nasi lemak warna kuning...haishhh..nak cari celah mana kat cni..kene balik utara la jawabnya...hari-hari dok bising kat incik suami nak makan nasi lemak kuning...ye-yer aku tau boleh buat sendiri..masalahnye aku nak yang beli kat kedai..jenis suka perabih duit..xupaya la kalo ko suh aku wat pon..memang xkan buatnyer...
Ntahla tetbe tekak rasa nak makan...xsaba rasanya nak balik raya haji nih...kompom incik suami kene cari nasi lemak kuning..nyumm..nyum..sedapnye..dok tulis entry nih pon aku dah meleleh air liur...cepat la minggu depan...pada kawan-kawan y duduk area utara tu tau tak kat mana de jual nasi lemak kuning????tolongla aku yang mengidam nih...mengidam lagi ke dah masuk 24w nih???

Kursus..

Last week aku berkursus di kuantan...hazab bebenor aku rasa..yela naik bas opis..dengan keadaan aku yang membesar bagai juara nih kan...letih den dibuatnyer...aku kursus kt cni...
v
v
v
v

Penat xyah cakapla...mujur rabu tu cuti depaavali..seharian aku hentam tdo..sampai incik suami bising..bini xbangun-bangun..hahaha...yela kata penat harusla aku balun tdo xhenggat donia...hehehe..





Ketagihan...

Aku memang sangat-sangat ketagihan candu drama cina tv2 tiap-tiap petang jam 6..tajuk dia Hui Jia De You Huo yang bermaksud 'kepulangan'...ni citer taiwan.aku dah lama layan citer nih...alah citer nih adaptasi dari citer korean yang tajuk 'Temptation of a Wife'...memang best citer nih..hari-har balik keje memang akan mengadap tv la aku..citer dia memang menarik now dah episod 60 lebih..dah nak abih dah rasanya..aku penah layan kat youtube tapi sapatah haram xpaham..yela bahsa taiwan..kok bahasa indon leh la jugak paham...
Malas betul aku nak citer sinopsisnyer..korang tengok jela citer korea Temptation of a Wife kompom paham la sebab jalan citer sama je..lately aku prasan sejak pegnen aku suka tOl layan citer cina nih..xkira la korean ke..hongkong ke..japang ke..memang aku layan...tapi masa zaman sekolah rendah dulu giler jugak tengok citer cina nih..aku lupa plak tajuknye..tapi leon lai meng belakon..fuhh memang bes....hehehe...banyak lagi drama cina yang aku layan dolu-dolu...pastu kuar citer jepun la..korean la...ni aku layan balik citer-citer nih..ok la nak g tengok jualan bawah opis aku sat...
 

Jiwa Lara..meraban pagi Rabu..

Lately rasa jiwa kacau...kepelikan rasanya...mungkin kerana rindu kan kg???atau kerana memang mood orang pegnen macamni???urmm...perlu banyak memberi makan pada rohani nih..mungkin rohani aku telah kurus...kene banyakkan membaca Al-quran supaya mendapat ketenangan hati...

p/s:entry jiwa meraban...

Nilai-Nilai Murni

Wahh tajuk macam karangan bahasa melayu la plak...hehehe...tapi xde kaitan pon sebenarnya..ni kaitan aku nak story pasal last week..last week aku kene attend kursus kat PJ 4 hari okay..So aku decide naik train je la sebab nak drive hazab la kan..dengan perut memboyot aku gagah mencelah naik train...Incik suami dah saound awal2 suh aku bawa kete..tapi aku konon-konon xnak alasan jem...Skali naik tren hamik sesak ko.....dah la xdapat duduk...hazab ya amat...Yang paling aku geram bila bahagian seat tu dah sah-sah letak sign priority zone tuk orang OKU,orang tua,ibu mengandung dan ibu n anak kecik..tapi yang duduk tu plak orang-orang yang sihat walafiat...geram weh..duduk tu fine aku boleh trima..tapi bila ko dah nampak orang-orang yang priority tu naik k bagi je la tempat kat dorang...ni haram boleh plak wat dek n tdo je...hangin weh...
Ni story aku last wek kene memang kat aku..dah la tengah membawa perut kan..kene berdiri kat dalan train 2hari berturut-turut...wadehel kan ko yang elok buat dek je...aku sabar lagi..masuk hari ke-3,aku pitam dalam train...masa tu aku dah len macam dah rasa..yela kene berdiri n bersesak kan...dah bepeluh-peluh aku....muka pucat lesi..mujur ada kakak opis aku dgn aku ms tu..tapi yang aku ralat tu xdak sorang pon yang peduli..then bila opismate aku dah tengok aku pucat dia mintakla sorang penumpang bangun nak kasi aku duduk...tapi yang bangun tu wat aku rasa terharu orang yang bagi seat kat aku tu pon macam aku jugak..rupenye dia jugak pregnen...yang sebelah dia wat dek je...dah xde nilai-nilai keprihatinan dah zaman sekarang...gamaknye kalo aku terbongkang jatuh dalam tren mau sume wat xreti je....
Betul-betul xpaham dengan manusia zaman sekarang..makin maju..makin hilang nilai keprihatinan...aku rasa patut letak sorang pengawal kat dalam tren..pastu pantau kalo de orang yang bodoh duduk kawasan priority zone je ko trus kasi cotar...puas hati aku!!!...

kejang kaki...

Malam tadi masa tengah sedap-sedap tdo..tetbe kaki kanan aku kejang...konon mengeliat terover trus kene sentap kaki...yang lawaknya tengah-tengah tdo aku leh plak menangis sebab sakit...pastu incik suami bangun trus tanya aku kenapa..masa tu aku xleh nak cakap hanya boleh nangis je...nangis plak dah rupe macam budak kecik..hahahaa....incik suami memula kompius ngatkan aku ngingau ke..dah ok skit aku cakap kaki kejang..boleh plak dia urut betis aku yang tengah sakit tu..mau bertambah sakit la..hehehe..tak pe la bang janji nak memicit kan..hehehe...

 Ni beberapa tips aku dapat dari tenet:


Leg cramps

During the second and third trimesters, you may have painful leg cramps, particularly at night or while sleeping. You may also have a jumpy feeling in your legs. Leg cramps tend to occur more often during the last months of pregnancy.

Causes of leg cramps during pregnancy
Leg cramps are a sudden tightening of muscles, which can cause intense pain. The muscles may tighten for a variety of reasons, such as:
  • Lack of fluids
  • Injury
  • Muscle strain
  • Staying in the same position for a long period of time
  • Blood circulation problems or pressure on the nerves in the spine
The reasons for increased leg cramps during pregnancy aren't clear. They may be caused by:
  • Changes in blood circulation during pregnancy
  • The stress on your leg muscles of carrying the extra weight of pregnancy
  • The pressure of the growing baby on the nerves and blood vessels that go to your legs
Experts once thought that most leg cramps were caused by too little calcium in the diet. They no longer believe that this is true. (But, calcium is important to your baby's development and it helps keep your own bones strong and healthy. Be sure you are eating enough dairy products and other foods that contain calcium during pregnancy.)
What you can do
Here are some tips to prevent or relieve leg cramps:
Stretch
  • Stretching your legs (especially your calves) before going to bed can help reduce your chances of getting leg cramps.
  • When you feel a cramp in your leg, straighten your leg—heel first—and wiggle your toes.
  • Avoid pointing your toes when stretching or exercising.
Don't stay still
  • Avoid standing or sitting in one position for long periods of time.
  • Avoid sitting in a position that may restrict blood flow (such as sitting with your legs crossed for long periods of time).
Exercise
  • With your provider's OK, regular exercise, such as a daily walk, can help prevent leg cramps.
  • If you're able to stand, walking for a few minutes when you have a leg cramp can help ease the pain and relax the muscle.
Drink plenty of fluids
  • Avoid getting dehydrated.
  • Be sure to drink plenty of water during the day.
Massage your legs and apply heat
  • When you have a leg cramp, relax the muscle through gentle massage, or heat the muscle with a warm towel or hot water bottle.
  • A warm bath before bedtime may also help to relax your muscles and prevent leg cramps.
sumber:www.marchofdimes.com