Jumaat Terakhir 2011

Olaa...sedar tak sedar kejap je nak tutup tirai 2011...Hari ni jumaat terakhir 2011..Lusa dah nak masuk 2012..Azam tahun 2012 malas betoi aku nak berazam-azam nih..cukupla dengan menjadi isteri ibu yang terbaik untuk incik suami dan baby bakal lahir feb 2012 nanti...
Haa pe plak korang punya azam????...

8 bulan....

Dah mencecah hampir 8 bulan nih..lately makin xlarat aku rasa...ke memang aku je yang mengada lebih xtahu la...maybe sebab kebengkakan yang aku alami kot...mana x bengkak balik kampung krimas baru-baru ni hazab dok dalam kete..dah xnampak jari kaki aku rasa...bengkak xyah cakap la..dah 1 hal aku plak memang everyday akan membuang..so memandangkan umah mertua aku xde toilet yang duduk..oleh sebab itu aku dengan suka hati menyusah incik suami ajak pergi ke petronas tiap kali nak membuang..hahahaha...incik suami xleh cakap apa la..nak suh aku mencangkung..kang xpasal-pasal lain yang kuar kang...hihihi...
Hati makin berdebar-debar rasa..macam-macam perasaan ada..takut, tak sabar sume bercampur baur..harap-harap Allah permudahkan lah segala urusan nanti...lately mood agak ke laut..so malas nak update sangat..dengan keadaan diri yang xberapa nak mengizinkan..tdo malam jugak ke laut..puas memusing nak cari port yang baik..last-last tdo telentang..elok sesangatla..pastu macam nak patah pinggang aku nih..tengkuk aku plak mak aii...dah bekarat aku rasa..mandi ari-ari sental pon xjalan..adoi...harap-harap pas bersalin ilang ler sume karat-karat yang ado nih..
eh tadi cakap xde mood..tetbe leh plak telebih-lebih menaip..tiap-tiap malam aku asyik kejang kaki dengan tangan je..dugaan orang mengandung...jalan dah macam pingu aku rasa..dulu speed 5 sekarang dah speed 1 je...slow motion aku rasa dari dapur nak ke meja makan dah macam bertahun aku berjalan baru sampai..hahaha..baby dah kuat menendang..kadang-kadang skali baby kick gegar badan aku nih..hehehe...

Perkembangan fetus - hamil 31 minggu

Saja aku letak info dari babycenter nih..memandangkan dah masuk 31week

uteruslemak
Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki.

Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran.

Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan.

Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan.

sumber:http://www.babycenter.com.my

Bengkak kaki dan tangan

Weken baru-baru nih aku bawak mak aku pegi jusco...sebab mak aku bising nak cari handbeg baru..so bawa je la ke jusco..dekat je pon..nak menapak ke KL nun aku xlarat..incik suami keje..so kene la aku yang drive..kakak aku hampeh xtau jalan katanya...padahal aku ada leh guide..dengan perut membesar bagai johan..kaki dan tangan membengkak..aku rasa kaki dengan tangan aku dah sama size dah...so sampai jusco mak aku sibuk dok cari handbeg aku duduk je..yela kalo dah kaki aku dah xmuat nak masuk dalam kasut..kalo leh masuk pon ujung-ujung je...memang seyes pembengkakan yang aku alamai..kalo bangun pagi xyah cakapla tangan kiri kanan xleh genggam...memula tu aku letak jugak minyak panas..ngtakan sebab angin..tapi sama je...pastu mak aku cakap xyah letak la..memang dah macamtu..nak tunggu kecut pas bersalin la...adoi jenuh aku menunggu nih...da lagi 2 bulan...agaknye dalam masa 2 bulan mau macam belon panas aku..ahhahaha....tapi xpe la demi anakku...bak kata nasihat tengah malam buta incik suami kat aku..xpe sebab tu la orang mengandung dapat banyak pahala..masa ni aku tangah sakit pinggang la...nak memusing kiri kene mintak bantuan incik suami tolong tolakkan..hahaa..dah cam lumpuh aku rasa..nak plak bangun pagi tangan ni xleh nak genggam apa2 pon..
ni lah namanya dugaan orang mengandung...perlukan kesabaran yer..tengokla betapa susahnya mak-mak kita mengandung 9 bulan kan kita..then nak melahirkan pulak..baru la kita paham la perasaan seorang ibu bila anak melawan cakap mak..insaf betul rasanya..

Set Bersalin Idaman Hati..

Dah masuk 30weeks ni aku dok pk nak amik set bersalin yang mana ntah la...Ye la orang cakap dah 7 bulan anytime leh beranak kan..tapi aku xnakla bersalin awal..n preparation tuk baby dah setel..ni tuk kat maknye ler plak kan..asyik survey je tp xtau nak pilih ynag mana..Yang ada dalam list set bersalin amway, set Nona Roguy, set jamu Mak Dara..tapi tu ler xtahu which 1 is better...dalam hati nak amway..then baca nona roguy cam suka plak..sebabnye ada pil apa kebenda namanye ntah yang melawaskan..harusla aku suka kan..pastu masa dok survey-survey terbaca plak set bersalin mak dara nih..mula hati dah goyah..memang lalang betoi aku nih...Tapi kalo tengok salasilah aku nih kene amik yang memudahkan untuk aku membuang..ye la masa dalam pantang kene sembelit mau meraung-raung aku nanti..dan aku memang tau aku akan dapat sembelit nih...sebab utama adalah xpegnen pon aku dah sedia maklum sembelit..Ishh.....susah betul nih...


yang ni ke?(google)        

NR punya ke?(google)
Ke Amway?(google)
Ohhh..tolong la aku yang tengah xtahu nak wat keputusan nih..banyak sangat pilihan hati...Sape yang de pengalaman leh ler share-share experience dengan aku yang xde experience lagi nih...

Minum Air Gula (MGTT)

Last week aku ada appointment MGTT a.k.a air gula..pepagi lagi aku dah siap pegi spital..ye la kalo lambat kompom parking memang xdapatla...paham-paham je la kt cni memang problem parking...so dalam kol 7 lebih aku sampai...Kol 8 malam aku dah start puasa..tapi b4 puasa balik keje aku dah balun makan siap-siap..hehehe...so xde la kebulur malam kang kan...dah kata nak minum air gula kn amik darah..so berpuasa la kita...tapi still leh minum air kosong la..kang pengsang plak aku...
Sampai hospital aku pegi kaunter tanya nurse kene reg. x..dia cakap xyah reg trus letak kad je sebab minum air gula xyah amik no..so bila aku letak kad..masa panggil nama boleh plak nurse suh aku pegi reg balik..hoi...geram weh...tad memula cakap xyah..dah la tengah lapo giler..so ke kaunter ler pegi register...dah register pegi balik kaunter O&G..so trus ke bilik prosedure nak amik darah before minum air gula...masa ni aku dah weng-weng kepala sebab lapo..masa tunggu turn nak amik darah...aku tengok sorang-sorang kuar bawak macam tepung kaler oren..memula macam apa plak nih..so bila turn aku amik darah..dahla pening amik darah plak...so nurse bagi sachet macam tepung tu..rupenye glukos..hahahaha...sedap weh air gula sebab perasa oren..hahaha.....kan slalu dengar orang cakap nak temuntah la minum air gula..tapi aku suka je..sebab ada perasa kan...hehehe...
Dah minum kene tunggu 2 jam plak nak amik darah...kene tunggu lagi..dah la kepala pening..mesej incik suami cakap pening..dia nak balik amik aku,...tapi sian plak kang incik suami kene patah 2,3 kali kan..so cakap xpe la aku rilek2 dulu la...masa tunggu aku tdo kejap...dah cukup 2jam amik darah n balik...
Ari selasa baru-baru ni checkup..so far sume Alhamdulillah...cume aku je la bengkak kaki n tangan..baby Alhamdulillah sume ok...n result mgtt -ve aku xde kencing manis..Alhamdulillah lega rasa..ye la aku de history diabetes arwah ayah aku...so aku pon kene beware la kan...harap-harap sumenye selamatla sehingga bersalin annti..doakan kandungan aku dan juga diri aku selamat yer...

Pureen warehouse Sale 2011

Hari Sabtu baru-baru ni aku dengan gigih pegi pureen warehouse sale..yang bestnye kakak n mak aku ikut sama..so aku rasa teruja sebab nanti aku xpayah gigih berebut-berebut sebab kompom kakak aku tu yang akan gigih lebih..heheheehe...gamba memang aku xsnap pon kalo dah manusia penuh..xdenye aku dengan gigih nak snap-snap nih...lagipon aku dah jadi tahap parkinson sebab ramai orang....tapi puas hati memborong barang baby..memang murah-murah...Pasni dah xyah pikir nak beli lagi dah sebab mostly barang dah siap beli..later lehla kutip yang mana xde je...and beli barang untuk mama plak...hehehe...
Untungnye pegi dengan kakak,mak n incik suami sebab dorang yang lelebih excited amik barang..then dah siap amik duduk tepi kaki lima mula la memilih barang yang nak dengan xnak..tapi mostly sume aku amik..hahahaha....
Time nak bayar hazab giler..kene q panjang pastu kaunter cashier macam cibai tutup tu 1 bab la..paham dorang break lunch tapi ko ganti je la dengan orang len ni x..ko duduk kat kaunter cashier melantak...hangin weh..dah la dengan bepeluh-peluh ketiak aku dok q nih..then bila dah buka kaunter tu boleh plak xsampai 10minit dah nak tutup...lagi la mendidih kan..yang best sume pakat dok mengamuk bising-bising termasuk aku la...hahaha...dah kene sound boleh plak buka kaunter tu...geram betul..bukan baru 1st time ko buat warehouse sale nih..xkanla xpaham-paham lagi...
Balik dari tu tetbe Mr.PET buat hal...aku rasa panas sebab aircond angin xsejuk...mula rasa pelik dok cakap gas abihla..lama xservis la..last-last mata aku tetengok kat temperature haaa hamik ko mencanak naik jarum tu...mula gelabah benti tepi..cek sume aku dah cuak dah...mujurla xberasap enjin...incik suami dah jerus-jerus air bagi sejuk enjin..mujur la de workshop dekat..dah sejuk isi air lain gerak p workshop...sampai workshop cek-cek water pump bocor..nah ko...dah berapa lama boco pon xsedar..mujur xjadi pe-pe masa aku yang bawa sorg-sorang...tidak jadi kambing golek la...repair sume dekat sehari duduk kat sana...sian kat mak aku kene tunggu sama..lagi kesian kat aku bengak kaki tangan sume...tapi gigih jugak nak pegi kan...rasakan penangan malam xleh tdo...Pe-pe pon puas ati dapat bershopping barang baby..pasni dah xmo pegi dah....penat weh....