End Of 2012

Ending 2012 aku adalah tidak best sebab aku kene demam selesema berjangkit dengan Ilhami..memula Ilhami selsema plus batuk pastu trus kene lelah.aku is sedih :( now aku plak...malam tadi punya la perit tekak aku nih..mula la merengek-rengek kan konon nak amik simpati dengan incik suami tolong amik air..tapi non had..last kena bangun sendirik okay..by the time aku bangun ilhami plak batuk-batuk..anak aku tu memang time 3-4am selalu batuk berkahak..bila dah batuk mula la penat..sian sungguhla..dah pegi doktor tapi tak ilang-ilang jugak :( sedih tau..ilham dapat lelah sebab aku dulu-dulu ada lalah..so menurun la kat anak..
Sok dah masuk tahun 2013..azam tahun 2013..macam biasa la carry forward je azam yang tak tercapai and tambah skit-skit azam baru..hehehehe..nak jugak kan....tapi most azam 2012 dah tercapai...

Sok mood nak wat tiramisu kek..so balik keje ayuh ke cold storage mencari bahan..anak menakan request wat pavlova..tapi mak menakan is malas..tengok la bile seru pavlova datang nanti mak menakan buat..so pada semua

google
p/s:sambut-sambut jugak tapi jgn bln 9 tahun depan kuar paper bersepah berita bayi kena buang..


jgn lupa join cni..murah-murah barang pada yang suka shopping tu kan 


Bila SiAyah Sakit Mata

Ermm..semalam petang incik suami sms bagitau dia sakit mata...memula aku cam eh..eh..malam semalam okay jer..bangun pagi pegi keje pon okay je..tup-tup petang sms cakap sakit mata..so incik suami cakap nak balik lambat skit nak pegi farmasi beli ubat..So masa maghrib sampai umah..nah aku tengom dah rupe mata antu raya dah merah menyala..eh..penah ke tengok mata antu raya????kompius jap aku..hehehe...
So solution malam tadi adalah tido asing-asing..aku ngan ilhami tido dalam bilik..incik suami tido luar..jadi lah aku isteri kesepian kejap...ye la kene kuarantin dari ilhami..kang jangkit dekat budak bulat tu sapa mau jawab...tak pasal-pasal aku kene cuti sekali tau....

Cepat-cepatla baik yer suamiku..jumaat nih dah nak kene g teambuilding..kalo tak baik lagi camne kita nak pegi sama-sama.....

K-POP..tetbe i jadi muda

Lately agak bz sebab berpindah workstation...mula pindah last week hari jumaat..sebelum nih unit aku duduk macam dalam aquarium..now Alhamdulillah dah proper tempat duduknye kan...so baru ler privacy skitkan..
Tapi nak bergossip susah skitla..hehehe...tadi tengah banyak plak idea..bila start menaip ilang trus idea aku..hoih...makin tua nih makin lupa sungguh aku...bila pindah workstation nih bosan la skit..nak layan radio online nan hado sume kene blok..nak dengar radio kat tepon...hemmm...malas aih.sesudahnye gigih aku dok google..tetbe leh tejebak ngan K-POP..apakeha...trus tetbe feeling mudo belia den ni haa...so untuk menghilangkan bohsang aku nih...layan kan je la music K-POP nih...ishh kang de yang gangnam kat cni plak...hehehe

Lagi 2hari aku nak kene team building kat cherating..Memula susah ati jugak ngat nak kene tinggal Ilhami..tapi mujurla boleh angkut familia..so sms incik suami tanya boleh follow aku tak..n lucky me dia cakap bole..lagipon jumaat incik suami dapat cuti tanpa rekod..sebab aritu dia ada exam..makanye bertolak tengahari lah yoo...

Nak kata 1st time bawak Ilhami pegi jenjalan tak jugak..sebab before nih dah de pengalaman bawak nek kete balik kampung yang berjam-jam kan..tapi yang aku risau bab menyusu la kan...bukan tak tahu anak aku tu..susah sungguh nak isap botol...ni jenuhla incik suami memujuk nanti...aku ngat lagi last year aku pegi teambuilding masa tu tengah sarat nagndung Ilhami..masa pegi incik suami tak ikut..so menapak bas opis kan..memang seksaan aku rasa dengan bengkak kaki tangan, pastutrus demam...Kali ni suka sebab leh bawak Ilhami,cuma sian ler kan aku bz nnt dorang boring plak..so langkah selamat..aku suh incik suami beramas-mesra dengan laki-laki opismate aku tu..tapi aku tak yah risau laki aku tu memang ramas-mesra pon..okla layan kan lah pica ustaz ilhami
imam muda Ilhami Ilman

 

Periuk Pemanggang 2nd generation

Okay aritu aku de war-warkan pasai pemanggang ajaib kan..p baca balik n3 lama..kali nih aku nak habaq mai dah kuar dah hat 2nd generation plak..hat nih siap buleh pisahkan lagi pan tu...kiranya kalo tak mau guna dua2 belah tu..bukak je bagi tinggal sebelah naaa...cakap banyak tak mau..nah tengok gambaq nih

harga asal RM168 tapi aku jual RM160 postage cam bese ler..nak email aku la...eh

cikcoklat1235@gmail.com

Tak nak menyusu Botol

Salam semua...

Hari ni opis aku lengang ajer..bos takde keje luar..so paham-paham aje la kalo kucing takde..sitikus pon mula la merayap kan..hehehe...sebenarnye aku nak tanya korang..camne nak bagi anak nak isap botol...sebabnye aku de masalah sungguh-sungguhla..anak aku kalo aku dekat umah memang totally refuse isap botol...dan bukan saja kalo aku ada,tapi kalo kene tinggal kat umah pon memang dia tak nak isap botol..kadang-kadang stress jugak ye la nak wat keje pon tak boleh..asyik nak bekepit aje..

Now bukan je tak nak nyusu guna botol,minum air masak pon tak nak guna botol, aku beli la sippy cup tommie tippy tu..memula okay nak guna..lama-lama tak jalan jugak..solution hamik aku bagi minum guna cawan trus..yang tu dia nak..tapi susu tatap tolak...bila aku tanya pengasuh dia dulu...nak pulak isap botol, kat nursery pon okay jer..tapi tu la Ilhami tak kuat sangat menyusu..kalo aku bagi 3 botol susu kat nursery, kadang-kadang minum 2 botol,adakala 1 botol jer..ermmm....risau sungguh aku..tapi balik umah memang aku tak boleh kemana-mana...sebab ilhami akan berkepit je nyusu...

So pada kawan-kawan yang de experience camni,leh tak bagi solution kat aku nih...Tolong ler

Bolat Kembali..

Now Ilhami asyik tak sihat aje...tak tahu la ubat aku dah bagi tapi still kahak banyak lagi...so semalam incik suami ajak pegi barber shop kasi potong itu rambut budak tecik...Memula masuk kedai muka syok la sebab banyak cermin kan...Ilham ni suka sungguh kalo dengan cermin..Pastu masa nak potong rambut incik suami yang pegang,so memula muka cam kompius apasal bangla nih balut badan kan...tapi still maintain muka suka ajo..bila start mesin itu rambut,..yang tak tahan boleh plak sengih kat aku..syok la tu..before nih incik suami yang cukur kan..kali nih kasi kedai le  plak kan..hehe..nah layan pica Ilham potong rambut


muka redho

menahan kepala kena sagat


saya suda BOLAT

 1st trial pass!!!..bagus sungguh anak mama nih...pasni dah tak payah ayah cukur kita pegi kodai ajo...hehehe

Nursery...

Arini 1stday aku start anta Ilhami kat nursery...kalo dulu aku cakap nak start anto umo setahunkan..tapi bila discus balik ngan incik suami..better antar awal and lagi pon tak payah nyusah pala otak aku nih nak kene bayar 2x..1 kat bs and 1 kat nursery..so baik kita lumsum kan trus ye dak...Pagi nih anta Ilhami wat prangai..tak nak duduk nak bekepit dengan aku jer...aiyooooo...anak camne mama nak keje...hati pon mula la rasa berat nak tinggal..tapi sebabkan Ilham dah 10 bulan lebih..maka kecekalan hati aku agak kuat berbanding masa dia umo 3bulan dulu...yer aku penah try anto ilham masa umo 3bulan kat nursery...tapi masa tu aku tak dak ketabahan tahap dewa kelapanploh..so aku anta sekerat hari..then trus cari babysitter kat ilhami..Alhamdulillah jumpe sampaila Ilham umo 10bulan dia jaga...
Cabaran anta kat BS nih aku rasa kurang skit kot..cume memula ilham tak biasa...tapi aku takde risau sangat...now dah ke nursery harap-harap ilhami boleh survive la....yela kata umo 2tahun dah nak bagi adik kat ilhami kan..hahaha....opismate aku cakap duduk nursery kena la belajar cara sharing..ye la selama nih ko makan biskut sorang-sorang..now ramai..jadi kena la bahagi-bahagi sama ye dak...Tapi bagus jugak tuk develop skill social dia..jangan terlebih social sudah ler anak oi...
Ok mau pegi mengepam kejap...stok pon nyawa-nyawa ikan jer sekarang..

1st trial PASS!!!

Masa anibeseri aku 28/11 baru nih aku plan nak berdating ber2 ajo ngan incik suami.....so aku dah book tiket tengok wayang..tengok Twilight uols...bukan pergi ber2 yer..tapi ber3 sebab incik suami suh angkut jugak Ilhami skali..mama nak feeling pon tak boleh tau..sebab Ilhami nih macam dah tau yang dia nak kene tinggal ngan opah n mummy dia..so bila tengok mamanye bersiap..mula la tak senang duduk..bagi tdo pon tak nak tdo.so solution adalah angkut sama p tengok wayang..memula dalam kete bising-bising mulut Ilhami nak menyusu..aku try sumbat botol...tapi tak nak...aku pon selak baju laju je Ilhami tangkap..hahaha....tak sempat nak kuar putrajaya dah telentok kawan kite nih...
Sampai wayang pon tak bangun-bangun...dari start masuk panggung sampai ler ke habis story twilight tu memang Ilhami tak bangun-bangun....Memula aku risau gak takut dia terkejut dengar sound movie kan...tapi nan hado nak bangun hero sorang ni...sedap telentok atas incik suami sampai ternganga..hahahaa...syabas bete..syabas...pasni leh mama n ayah angkut lagi p tengom wayang yer ILHAMI sayang...

3rd Anniversary

Alhamdulillah esok merupakan 3rd anniversary aku ngan incik suami...bermakna genapla 3tahun usia perkahwinan kami..yer baru lagi 3 tahun..last year ber2 sebab Ilhami dalam perut lagi...tahun nih dah kuar..so ber3 la yer...Semoga hubungan suci yang terbina akan kekal selamanya dan dirahmati ALLAH...


GAJI 2013

Pada semua penjawat awam..nah jadual gaji 2013..dah boleh buat bajet yer...hehehe

Berubah Bulan

Now Ilhami dah pon 10bulan...tapi lastweek ilhami kene cerry berry la plak ngan muntah..dah la anak aku nih kecik..bila kena camni koi kecikla jadinya..tapi tetap maintain mengemas 1 umah...pastu ahad baru-baru nih abang ipar aku kembali ke rahmatullah..so kami sekeluarga zasss balik utara..nah el trus 3 hari...pastu balik putrajaya...
Tapi now yang wat aku pening adalah...eh-eh bukan-bukan aku tak pegnen...tapi aku pening sebab peel ilhami nih...now tak boleh nak bertinggai langsung...dulu takpe pon..sekarang kalo letak bawah je menangis da macam kena balun ngan aku jer..padahal aku tak buat apa pon...kalo takat nangis merengek takpe..ni pi teriak selak..sampai kalo xde incik suami memang aku tak boleh buat keje..duaploh pat jam jer la dengan ilhami..ke sebab dia dah mula kenal mak ayah eh...tadi anta umah pengasuh..dulu-dulu kalo anto pagi-pagi tak teriak pon..tapi pagi nih teriak..pening weh..dah tu pengasuh sms kata ilhami menagis sampai tak boleh bertinggai...
Ada sapa-sapa yang de experience ke eh anak macam ni???tolong la aku sat...penat weh..takkan nak bawak anak mai opis plak kan...Anak oh anak...

SALAM MAAL HIJRAH 1434

Aku nak ucapkan ALAM MAAL HIJRAH 1434 pada sume kawam-kawan..Semoga tahun baru ini akan lebih menambahkan rasa takwa pada diri kita semua...jangan lupa ptg nih kita baca doa akhir tahun dan juga awal tahun yer..
source google

HOT & SEKSIS Pemanggang Ajaib

Korang sume dah de ke pemanggang ajaib nih????ala y pemes tu..kalo lom meh beli kat aku..heheheeeee
source google

google
Aku jual murah ajo..harga asal RM129 kan..aku jual RM125 tak termasuk postage eh...kalo area putrajaya/bangi/equine/puchong tu leh je COD..tapi kalo korang rajin nak mai amik sendiri pon boleh jugak..xde la kos postage tu yer...luar kawasan aku postage yer untuk postage RM15/sabah n sarawak RM25...ok sape-sape yang mau leh email aku eh cikcoklat1235@gmail.com

CUTI SEKOLAH

Sok bermulanya cuti skolah..tapi aku tak cuti eh..sebab aku bukan cikgu der...aku adalah kuli batak..yang mana kene berkerja jugak..dan kadang-kadang time orang len sedap dok tidoq sampai keluaq ayaq liuq basi aku kene berkerja!!!!...Next week bs Ilhami bercuti sebab nak bawak anak-anak dia berjalan..ya la aku pon paham gak aih..dia pon nak jugak pi holiday..so next week Ilhami kene p nursery..nanti kita tengok lagu mana Ilhami dok nursery...teriak ke tak...Tapi aku yang dah dok risau nih...ha la kat umah bs dia tdo dalam doi(buai) ni kat nursery mana ada doi...harap-harap mau la Ilhami tdoq kat bawah dengan bebudak lain..

Cuti skolah aku tak p mana-mana..dah kata anniversary ujung bulan nih tapi boleh tak plan nak p mana-mana lagi...sebabnya aku malas nak bersesak-sesak dengan orang ramai..kata incik suami dah tak mau bersesak dok kat umah je..huh mana mau kan..tetbe p beli tiket p obesi ka mana nak tau kan..aku ni kan suka wat tindakan luar kawalan...hahahaha....Yang bestnya tahun ni tahun ke-3 aniversary dan tahun ni sambut ber3..ye tahun lepas pon ber3 tapi Ilhami dalam perut lagi..tahun ni dah ada dia skali..besnyer rasa..

Tengah rancak taip kawan sebelah aku nih tegur..apa ko taip nih..laju jer..ishhhhhhh..kacau eh ilang idea aku...okla chow dulu..sebab idea dah ilang...

Orang makan nasi..tapi anak aku makan ????????

Ni aku nak story kes anak aku nih...orang len makan nasik tapi anak aku makan kertas!!!ha kertas okay...ni kejadian rabu lepas...masa petang nak ke maghrib...Masa nih aku dok kupas makan buah lai...sambil-sambil dok bagi Ilhami makan...pastu aku suap la kat ilhami..la dah ada gigi so tahap nak gigit buah lebih tu sangat tinggi..masa bagi tu ingat dia nak isap ja..tup-tup p gigit buah lai tu..besaq plak eh..aku pon trusla korek-korek balik..ha la satg lekat mampuih weh...masa dok jolok-jolok nak bagi kuar tu..tetba anak aku muntah...memula aku tadah tangan..pastu jadah apa nak tadahkan dah kena lantai..aku pon biaq kena lantai..dah abih muntah aku tengok eh anak aku nih makan sayur besaqnya...tapi aku tak cek lagi p bawa kat sinki basuh mulut ngan tangan aku..dah tu letak kt sebelah aku lap lantai nak bersih muntah ilhami..masa tu aku macam pelik..eh awat daun sawi nih pelik..aku amik rupa-rupanya KERTAS okay!!!!aku terkejut sungguh macamana la boleh telan..
ni kertas yang berjaya ditelan oleh anak aku...
Marah tu memang marah...tapi kang marah sapa nak jaga anak aku..kene bagitau elok-elok la kat bs anak aku tu..sebabnye anak aku dah start mengutip..pantang tengok benda kat lantai sume nak masuk mulut....patutla aritu aku tengok ada benang dalam poopoo anak aku..memula tak syak lagi..ngatkan kot la benang lekat kt punggung dia kan..then jumpa lagi benda kat dalam poopoo anak aku.tapi aku macam xpe kot..tapi .ni kejadian ke3 yer..memang kena cakap dah!!!

Gigi

Burung kakak tua,
Hinggap di jendela,
Nenek sudah tua,
Giginya tinggal dua....

Ada sorang budak dah tumbuh gigi...sekarang sengih mesti tayang gigi..

SUSU MAK vs SUSU FM

Now si jantung hati dah masuk 9bulan..mean 9bulan la Ilhami menyusu fully bf aku...de satu ketika aku de terpikiaq nak campur susu Ilhami..bila aku cakap kat incik suami, dia plak suruh aku telan bebanyak vitamin kasi susu aku banyak...aishhh....dulu dia yang dok suh kasi susu tepung..Now dia plak yang suh aku teruskan mission dengan fully bf...ermmm..syukurkan dapat incik suami yang sangat menyaport bini..Dan kerana itu lah aku masih bertahan memberi Ilhami susu badan..ALhamdulillah...Tapi tu ler(de jugak tapi eih) time aku demam aritu memang letih sangat-sangat badan nak nyusukan Ilhami...gagah jugak..bagi stok memang boleh,tapi aku nih tak de la wat stok sampai penuh peti ais aku tu..kira cukup-cukupla tuk Ilhami kan...
Maka dengan rasminya aku dah beli susu FM tapi sampai sekarang aku tak bukak-bukak lagi hehehehe..sebab tetbe rasa sayang plak nak bagi susu FM kat Ilhami...Macam bersalah plak kat anak aku kan,sebab menidakkan haknye untuk terus menyusu dari ibunya sendiri...ye bertabahlah wahai hati..demi untuk anakku ILHAMI.tak pe sayang..mama akan terus mengepam hingga ketitisan terakhir...Doakanlah mission aku berjaya...aku kagum sungguh tengok ibu-ibu yang dapat susu kan anak depa sampai 2tahun...Aku pon berharap dapat teruskan jugak impian aku tu...tapi kalo dah rezki takat tu je tak pe lah anak ku....

p/s:Ya ALLAH engkau berilah aku kekuatan dan ketabahan untuk meneruskan penyusuan aku ini..Engkau murahkan rezki aku serta anak ku ya ALLAH...aminnnn....

pica lama...

Merancang,Terancang,Perancang????

Merancang,terancang,dirancang,perancang sume tu mesti ada dalam idup kita..macam idup aku jugak..merancang nak anak awai..tup-tup hamik 2 tahun kawen baru nak boleh..ye la tu kita yang meracang..penentunye adalah ALLAH taala..kalo kun fayakun maka jadi la ia...then aku punya plan 2012 adalah nak ada umah...so far Alhamdulillah rezki Allah jugak bagi hamik ko 2 bijik umah skali beli kan..tapi bukan aku beli 2bijik skali..sorang sebijik la..ingat gaji aku ribu riban ka...aku beli nun di utara sebabnye tu umah berskala besar dan jugak untuk long term..and incik suami beli umah ala-ala orang kedekut..hahahahaaaa...beli pon kat kl jugak la...tu untuk investment..Alhamdulillah jugak la sebab apa yang di rancang termakbul jugak...
Tukar kereta xde dalam perancangan..so pakai ler sampai mereput Puan Orengo n Mr.PET tu...maybe not now la bab kete tu..InsyaAllah len tahun kita masukkan dalam list yer...Perancangan incik suami tuk tahun depan dah ada dah...dok dalam ranking 1st lagi weh..MAU TAMBAH ANAK...huh jenuh kena sesah weh tahun depan...
Planning aku jugak tahun ni tidak aku dah masuk study master..tapi tu ler Allah dah tetapkan tahun ni aku tak p sambung blajaq tapi aku p beli umah...memula tu aku extend ja dulu study yela tengah mabuk mood nak study ke laut..dah abih pantang dapat surat p register tup-tup aku dapat full time study..mana mau weh..si bolat hamba tu aku nak p letak celah mana plak kalo aku study full time..pastu keje aku plak camna kan..so setelah tolak terajang sume..incik suami kata tak pa tak yah blajaq lagi sebab bagi laluan kat dia nak study dulu..padahal senang nak suh aku wat asemen dia kan...tu pon stress jugak weh..bila aku cakap tak ingatla nak wat asemen dia..siap perli-perli aku cakap tu pon ada hati nak sambung master...suh wat asemen dia pon tak siap-siap...eh helo aku dah tinggal berkurun eh subjek-subjek tu...mau reput otak aku nih nak recall balik....ye la asemen programming mana aku nak ingat dah..ni pon tengah struggle balik nih dok study buku java...stress aku tahap sama ngan orang study jugak..tiap kali buka sem baru sure aku stress sebab skali-skali aku kene wat asemen.Sapa mau duit lebih meh aku nak upah tolong wat asemen incik suami...

Apa-apa pon perancangan Allah itu sungguh cantik..Setiap yang berlaku ada hikmahnye...Aku bersyukur...

Bulan C.I.N.T.A

Dah nak masuk tengah bulan oktober..so bolan-bolan cinta akan menyusul....planning tak de lagi nih..macam tak sabaq plak nak celebrate eh bolan cinta nih...tunggu je la eh...mood sekarang feeling so strong lah...meh kita layan lagu dulu eh...sebab aku wat ringtong nih bila incik suami kol aku...


Lirik Yang Terindah – Dakmie

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah


Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah


p/s:tetbe rasa cam baru je bercinta ngan incik suami...ye luv u abang!!!

Kenapa Saya Sayang Si Orengo Saya...

Tajuk hari ini macam tajuk karangan skolah ler plak kan..Tapi tu pon memang yang aku nak story pong!!!! ye kenapa saya sayang si orengo saya...pada yang tak tau tu sape plak si orengo tu tengok balik story aku yang lepas pasal siorengo...after aku kasi baju baru tu kan...aku memang bawak balik orengo tu..tapi pastu problem mula berlaku..yer gear tak leh nak masuk n paling best kuar asap bekepuk-kepuk kaler putih...hishhh memalukan betul la...tengok body perhhh cun seyh..tetbe enjin spoil kan...so aku pon protes dah tak nak bawak orengo...incik suami memula sound nak jual..tapi aku masih sayangkan orengo..maka tersadaila orengo aku tu almost 1 year kt parking umah...
Sakit ati memanglakan sebab tengok part body dah cun tapi enjin hampeh..pastu dengan incik suami dok beletiaq pasai orengo...tapi masa tu aku wat dek sebab time aku pegnen kan...so malas nak pikiaq sangatla..aku cakap pas bersalin la kita wat balik kete tu..
So tahun ni trus upgrade enjin tukar pada auto sebab aku dah malas nak guna manual..n dashboard pong tukar jugak...b4 raya puasa kiteorg anta masuk spital orengo aku tu...kire p wat plastic surgery la eh...and after raya orengo kembali merempit kat jalan..memula nek Ilhami muka cam pelik..ye la nak oii slalu nek kete ayah yang besaq..ni kete mama plak haluih ja...surela dok pusing kiri kanan..Ramai yang dok suh aku juaikan je orengo aku tu...tapi ntahla aku sayang sangat-sangat kat orengo tu....yer la ramai cakap aku nih sentimental...ohh opkosla orengo tu de nilai sentimental value kat aku tau...sebabnye tu ler last pemberian arwah ayah aku kat anak dia nih..n orengo jugakla cari kete last yang ayah aku bawa b4 meninggal..so ce cakap camna aku nak juai weh..banyak sangat memory kat aku nih...dan sebab itulah sebabnye saya sayang orengo saya...tak payah nak racun-racun aku juai n beli kete baru eh...lagipon orengo dah bekurun abih bayaq..malas aku nak menambah utang weh...biar aku guna orengo sampai relai pueh hati weh!!!....


p/s:saper mau meh kita kasi test orengo punya performance..hahahaa

WW


Loadbalancing

Tuan rumah tengah mengalami masalah kesihatan...aku sekarang tengah weng-weng kepala...nak kata demam tak jugak...aishhh...ni yang risau..takkan Ilhami nak dapat adik kot...tapi kompom ler tak!!!....serius aku rasa mcam diawangan kiranye tiada loadbalancing....macamana tu????Ubat aku dah telan tapi still dok macam tu jugak...adoiii.....dah la minggu incik suami keja...nampaknye balik keje mama still kene berkuntau dengan ilhami sementara nak tunggu ayah balik....

p/s: Ada sape-sape yang rajin nak jaga ilhami..sila angkat tangan...

Bersangka Baik Terhadap NIKMAT,MUSIBAH

Tadi masa aku dok belek-belek paper BH online..aku pon bukak la ruangan agama...ha jangan tak caya ehh..aku pon baca jugak ruangan nih...tapi kadang-kadang la..hehehe...tapi selalu dok buka blog gossip la kan..tapi yang aku nak share adalah pasai 1 artikel tajuk Bersangka baik terhadap nikmat, musibah.

Ye aku rasa sangat terkesan kat aku yang tak berapa nak warak nih...ye la sebagai manusia...kadang-kadang eh bukan kadang-kadang tapi selalunya kita akan mengeluhkan..pasai pa tak leh dapat yang kita nak...and awatla orang len senang-senang ja leh dapat..Tapi kita ni lupa (specially aku la kan) dok lupa memanjang padahal hang dah tau dah..hehehee...bila baca artikel nih trus insap..tak tau lama mana nak insap nih...satg katup ja blog trus jadi syaitonirojim balik..hahahaaa...


Nah untuk renungan:

Firman Allah SWT: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, pada hal ia amat baik bagimu dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, pada hal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Baqarah, ayat 216)

Jika kita berdoa kepada Allah SWT, maka hendaklah bersangka baik jika hajat tidak dimakbulkan. Mungkin Allah SWT mahu beri yang lebih baik”

Saya suka..saya suka..

Saya suka..saya suka (baca ikut dialog maymay) sebabnye aku dapat lucky draw..cehh baru dapat dah bising-bising kan..ye memang la aku bising sebabnye aku nih kalo bab laucky draw tu tak berapa nak lucky weh..tadi cam den tak cayo jer...menang apa..tunggu sok aku hupdate lagi eh....hehehehe...tatatata..

I Won'T Give Up by Jason Miraz

 I Won'T Give Up by Jason Miraz

When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use the tools and gifts we got Yeah, we got a lot at stake
And in the end you're still my friend, at least we did intend for us to work
We didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am.

I won't give up on us

Even if the skies get rough

I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up...

I won't give up on us
(No I'm not giving up)
God knows I'm tough, He knows
(I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn
(We are alive, We are loved)
God knows we're worth it
(And were worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up...

Pavlova...lova...lovaaaa

Yer dah lama aku ngidam pavlova since preggy bambam Ilhami...mujurla Ilhami tak melelh air liur plak sebab tak dapat makan...so dengan kegigihan aku ajak nisa datang tdo umah sebab nak belajar wat pavlova...Mujur nisa dengan murah hati nak datang tdo..lagi pon bulan 10 dia dah nak balik trg...so ni pic yang aku snap wat pavlova tu..tapi dah kene ngap baru nak amik kan..so layan je la...
aku tesalah beli cream daa..tu yang cair..tapi sodappp...

very d tempting la

Lil' ILHAMI sakit mata

Sekarang nih memang musim sakit mata or demam ke???my lil' Ilhami baru je baik demam...now kene sakit mata plak..sian sungguhla..bangun pagi tadi aku ngan incik suami bantai gelak..sebab mata sebelah tak leh bukak...hahaha...tapi mata tak merah...cuma penuhla dengan taik mata..pagi tadi bangun aku cuci then letak ubat titik..ye pagi tadi aku berkuntau lagi nak letakkan ubat..amatla payah nak bagi ubat pada bambam aku sorang nih...

Arini turn incik suami cuti jaga ilhami plak..sok aku kene cuti plak aklo tak baik-baik lagi...alahai saynag mama cepatla baik..kan weken nak pegi holiday....

bdk sakit mata..abaikan bground y serabut tu

The Last Day...

Fuhhh...leganya aku rasa sebab arini last day attend kursus..ye 1 month aku attend kursus yer...dah nak muntah aku rasa...pasni sila la bagi kat orang lain plak...semalam Ilhami demam... :( sian anak mama..bs kol cakap ilhami muntah..trus aku kol incik suami suh balik cepat..memula aku dah risau..tebayangla dia jatuh ke hape ke..masa balik amik kat umah bs Ilhami tengah tido.nice je la kan tengok elok aje..bawak balik umah adoi penat eh..ngatkan sambung tido..rupanya sambung memanjat..yer ilhami dah mula meragaih sana sini..elok dok meragaih incik suami balik...huh sian ayah ilhami pulun balik cepat..tengok-tengok anak dia elok ja tak rupa orang demam...

Balik ajak pegi klinik amik ubat..wahh kemain masa jumpe doktor dok menyembang...balik umah time makan ubat punyala hazab eh...siap kene bersilat aku laki bini...hazab weh anak aku nak makan ubat...de cara senang tak nak bagi bb makan ubat..padahal baru 8 bulan..dah kenai ubat dah...adoi..ari-ari dok bersilat la aku time bagi makan ubat...

layan video ilhami dok jadi ikan bandaraya jilat katil..


Jiwa Kacau

Lately rasa jiwa kacau...ntahla hati rasa something missing...aku rasa rohaniah aku nih kurang...dah kalo otak memikirkan hal duniawi ajer mana tak terasa jiwa tu kosong ye dak...emmm....perlu perbanyakkan amalan supaya jiwa terasa tenang..yer aku cakap untuk diri aku sendiri supaya tidak lagha..memang aku rasa sangat-sangat kosong..macam lost tapi tak tahu apa yang lost tu...ke kurang kasih sayang????sebab incik suami keje malam..hahaha...

N3 kali ni agak merapu skit sebab tuan tanah nih jiwa kacau...so pada yang jiwa kacau cam aku nih..tak payah baca kang tak pasal-pasal trus jadi tak ketahuan plak...


Sentap...

Aku tak tahu nape nak bersentap-sentap bagai...tapi seriously aku rasa sentap...ntah apa-apa takde motip nak sentap-sentap...hisshhh..bukan gaudh pong dengan incik suami..tapi ntahla tetbe terasa diri ku kosong...cewah...maybe penat sangat kot..ye sangat-sangat memerlukan terapi holiday@shopping....

Aku rasa since deliver aku dah lama tak pergi berholiday..so aku rasa aku amat-amat memerlukan holiday dengan incik suami berserta si bambam ku Ilhami..tempat apa yang best and yang sesuai tuk bawa baby nih...emm...perlu difikirkan lagi nih...de pe-pe cadangan tak????...jap aku nak berterapi online shopping jap...see yaaa...

aku hidup lagi naaa

Salam pada sume..rasanye dekat sebulan aku tak berupdate blog kan...yer aku sangat-sangat malas untuk update..citer raya tak payah ler story eh..dah tamat pon raya nak bertemu raya aji dah pong!!...dalam masa sebulan macam-macam yang terjadi dalam kehidupan aku..ni pon aku malas nak story jugak..bior ajo ler...

Yang ni aku nak story meh sekat-sekat skit..ni story pasal Mr.Bambam aku...now dah 8month dah boleh duduk dan jugak mula dah merangaih dalam erti kata lain dah mula setat memanjat...yer anak aku ni skip merangkak..gaya je lebih macam nak merangkak..last-last menyulur jugak bila nak amik barang tak dapat-dapat...layan kan ajo gamba bambam aku nih...bab amik gambar memang teror anak aku nih..tak yah suh sengih..tala je camera kat dia kompom dah sengih

dah leh duduk yer

imam muda..

Soping-soping raya

Isnin masa coti nuzul Quran aku dengan kegigihan merempit ke jalan TAR dengan bf aku...Ilhami aku tinggal kat pengasuh..ari2 umat sungguh meriah..tapi sebabkan aku naik moto so xde la stuck kat jem...memula ke jalan tar cari baju..puas memusing nan ado yang berkenan...yer sebanyak-banyak kedai yang ado..aku leh tak berkenan..so ke sogo lah kita..nak car kasut dan henbeg..masa masuk jer.waaaa sale-sale...tapi ko jangan nak mencelah dah rupe semut urung gula..aku nagn bf aku berpisah cari barang masing-masing..masa tu sale henbeg..yer aku tak reti nak memilih sebab dah banyak sangat..last-last main kaut jer..aku dah ni bile dah datang mood malas memang tak pikir dah trus zass amik jer...tapi still under kontrol la..sebab bf aku asyik la dok pesan jangan boros..yer abang saya tak boros cume saya boroi jer...hehehe...pastu pegi balik nak soping baju raya..last-last jumpe baju..tapi masa dok memilih bf aku tu bila banyak skit beads cakap bling-bling sangat..dahtu camno...pastu aku serah kat bf aku je pilih...ha amik memang kene melalui tapisan la baju aku tu kan..so dah dapat aku main amik jer..malas nak mencari sebab dah tak larat..setel baju aku..cari baju bf aku plak..masalh betul bila cari baju bf aku nih..yela orangnyer tinggi n kurus..bila amik baju saiz M suar plak tergantung...bila amik saiz L..baju plak gedabak..solution pandai plak dia outer amik baju M suar saiz L..jangan tanya aku bf aku wat camner..aku malas layan masa tu.sebab dah penat...biler dah setel balik umah..baju raya DONE baju Ilhami dah tempat kat SIL aku..

B4 pegi jalan tar aku dah menyoping kat alamanda plak..ni sume gara-gara kawan aku ler memesan barang kat bodyshop..aku pon tolong ler belikan dan skali-skali aku terbeli..yer aku meamng lomah bab menyoping nih...dari niat nak beli perfume jer trus aku sambor bodymist,perfume,showel gel,body polish n lipgloss.kan dah cakap de sale 5 item dapat la 25%..ikut ati nak sambar lagi..tapi mujur cepat-cepat sedar diri....insap kejap..bila syaitonirajim kene ikat..trus okay stop itu ajo..tabiat aku nih plak..bila dah kene promote trus ok kan aje..tu yang payah..so ni ler hasil rembatan kilat aku kat bodyshop..

kembali bersiaran....setelah mood malas ilang..

uishhh....dah lama bebenor aku tak update blog..ni sume gara-gara mood malas menyerang balik..yer bolan pose nih patutnye lebih rajin sebab syaitonirojim nan ado..tapi aku lagi malas..acemana tu???? Lagipon tak tau nak update apa..bab makan memang aku masak ari-ari..tapi lauk aku masak tu tak de la kedeboom pon..takat goreng ikan takkan nak letak jugak kat blog kan..hehehe...
Perkembangan Ilhami sekarang dah boleh menyulur ke depan..kalo b4 ni asyika la gostan ajo..sekarang dah dapat gear 1 and 2..gear 3,4,5 lom dapat lagik..sekarang kalo letak atas toto dah tak duduk diam..kompom akan kuar dari toto tu...n yang paling aku geram sebanyak mainan yang ada..tapi tetapla remote tv jugak yang menjadi pojaan hati..kalo tak remote tv henpon...bila kita amik siap protes tak puas ati nih...ishh....banyak akal sekarang nih..
Bulan pose nih bab mengepam masih berjalan seperti biasa..dan yes susu Alhamdulillah macam b4 pose jugak..tapi kan aku perasaan la..tiap kali pas aku makan serunding..pagi dalam kol 10am aku pam..susu aku leh dapat 4aun sebelah-sebelah yer..macam waahhh takjub..tapi tak tahu ler kot masa dok mengepam tu mood tengah suka ke ape ke..so pada kawan-kawan yang bf try ler tengok..mana nak tau kan..hehehee....ha kan dah kata bila mood datang panjang bebenor plak dok story..
ni masa do gostan sebelah kaki bawak rak tv

menjerit sebab dah xleh nak gostan...

Ahlan Wa Sahlan Ya RAMADHAN

Ye..sok sume umat ISLAM akan menyambut kedatangan RAMADHAN..Tahun ni agak excited sebab berpuasa ber-3..ada si bolat Ilhami..last year pose tengah preggy..tahun ni dah kuar pon sibulat mama..hehehe...plus tak sabor nak merasa pose time breastfeed nih...prepare aku dah standby awal-awal dah segala bagai vitamin..hehehe...dan juga nak berkuntau kat dapur memasak untuk berbuka dan jugak berkuntau dengan si bolat mama sorang nih..hehehehe...nak layan gambo si cinta hati mama


sengih sampai pejam mata..

Mengidam lagi????

Tetibe tekak aku rasa cam nak makan pulut derian...adakah?????...sedapnye kalo dapat makan..trus capai henpon kol incik suami..bile cakap aku tringin nak makan..boleh plak kata Ilhami nak dapat adik ke??huishhhh....de ke patut...lambat lagi tu...tapi seyes dah terliur-liur plak nak makan pulut derian nih....ok la nak layan pica pulut derian sat..tapi aku pose arini camne tu????

My 1st experience breastfeeding

ha aku tak penah story mory d morning glory pasal breastfeed Ilhami kan...ni pengalaman aku ler kan sebab journey aku breastfeed nih berliku-liku yer...sebabnye aku cakap berliku-liku adalah aku nih mempunyai problem inverted nipple..so buat ibu yang 1st timer jadi mama nih memang nak teriak weh aku rasa bila nak menyusu anak tapi tak reti...yer masa pas deliver susu aku tak kuar 4hari..tapi masa tu aku memang confident yang susu aku ada so bagi ilham isap juga..walaupon susah sangat nak bagi..tapi masa kat spital aku rasa nurse bagi Ilham susu fm..pas kuar spital ilham dok nangis je..mak aku cakap ilham lapar n mak aku cek breast aku picit-picit..tapi susu tak kuar so mak aku sound incik suami beli susu fm...aku masa nih bermati-matian cakap susu ada..tapi tu ler akhirnye terpaksa redha bagi jugak ilham minum...
pastu balik pantang kat kampung tak sempat duduk umah mak..ilham kene warded jaundice..masa kat spital lagi aku stress tengok mak-mak dok nyusu direct..aku nih tiap kali bagi ilham akan menagis sebab tak dapat nipple tu..masa ni aku dok teriak dalam ati la..meraung-raung..yang mak aku dok sound jangan dok pk n susah ati..risau aku kene meroyan kang!!!dengan keazaman dan tekad nak anak cepat baik..aku  pam setiap 2jam..so tengah-tengah malam kat wad gigih aku bangun pam susu..Alhamdulillah ler 4hari warded Ilham boleh kuar..eh lupa masa kat spital mak aku bawa makcik tukang urut..siap urut aku kat spital nak bagi kuar susu..pastu nah memancut-mancut la..
So bermula journey aku menyusukan ilham..tapi aku agak frusted la sebab before nih dah bagi ilham susu fm..so bila balik cni masa ni tak abih pantang lagi..aku nekad nak fully breastfedd kat ilham.
Now Alhamdulillah Ilhami memang menyusu sepenuhnya susu aku..xde campur-campur..kira aku bayar balik hutang pada ilham sebab bagi dia susu fm..walaupon aku bagi tak lama..tapi bila pikir balik memang aku tetap rasa bersalah..sekarang aku makan macam-macam yang boleh membanyakkan susu aku..nanti aku review pasal set shaklee yang aku amik tu..ok tata..mau balik dulu jumpe sia buah hati

reverse osmosis

ni story weken baru-baru nih...si budak bolat demam..tapi mamanye kene keje..so si ayah punya turn kene jaga si budak bolat..tapi petang jumaat tu bs Ilhami dah bagitau yang Ilhami dah panas skit..tapi still consider tak demam..balik jer umah aku tempek coolfever dengan bagi makan ubat demam siap-saip..ye la sedia kan payung sebelum ujan orang kata..so petang tu Ilhami still aktif mulut dok potpetpotpet..sampaikan aku dok sembang tepon ngan mak aku pon dia leh join dok potpet jugak...tapi yang aku perasan Ilhami dah bole menyulur.yer anak aku dah start menyulur..cuma bukan menyulur ke depan..tapi dok reverse..tapi mujurla ilham demam 2hari jer..pastu sekarang pantang meniarap asyik nak mereverse je kejenyer...

muka budak bolat demam

dah start menjilat sume benda

dok nak menjilat je kejenyer

harap-harap cepat ler menyulur ke depan n merangkak yer...

KURSUS SAP

Tuan tanah kedaung tengah berkursus yer..alah bukan jauh pong..kat dalam opis ni jugak..so hari ni dah hari ke-2..sok last day..ok yang best kursus nih adalah...trainner suka tanya soklan..n bes jugak time jawab sebab leh tengok notes..hahaha...so sila layan gambo si kenit bolat dulu la yer

gambo xberapa sharp guna henpon murah ajo...

meniarap..ditiarap..tertiarap

yeay...finale 12/06/2012 jam 5:45ptg Ilhami dah leh meniarap sendiri...ye umo 4 bulan 4minggu 1 hari..kalo ikutkan due date asal baru 3bulan 3 minggu 5hari..apa-apa pon syabas buat anak mama sorang nih...
nak meniarap riuh 1 umah dgn suara dia..
Tapi yang tak tahan..bila tak leh memusing punya la marah..hehehe...pasni cepa-cepatla merangkak yer...

LUCKY DRAW BY WWW.MYADYNA.COM

Disebabkan pagi tadi rasa stress..so aku pon dok berbw sambil tenangkan jiwa raga nih...so ternampak la plak lucky draw nih..semenjak ada si budak bambam nih...syok plak tengok dapat mainan kan..so dengan kegigihan menjoinkan diri mana tau ada rezki si budak bambam Ilhami kan...
So sape-sape nak join leh ler pegi ke blog www.myadyna.com.ha cepat2 sok dah tutup yer...so gud luck tuk aku n pada sume yang join LD nih...

Tuan Bosar yang tak berapa nak bosar..

Aritu aku p gatai tangan masuk ebay cari bamboo seat kat Ilham..sebabnye Ilham nih bukan jenis pesyen yang nak kita telentang kan dia..Ilham ni lebih suka duduk..so aku pon gatai tangan dok surveyla bamboo seat tu...survey puny survey last-last jumpa brand anbebe seat..ni kira murah lagi dari bamboo seat tu..so tangan pon gataila dok p bid ke harga..last-last cek menang weh...tak pasal-pasal melayang duit cek ..hehehe..tapi demi Ilhami mama sanggup je..hehehe..so layan gamba Ilhami duduk,pasni mama dah tak payah nak pegang ilham duduk dah yer sayang...
tengah usha mainan
yeeeeey..saya dah boleh duduk sendiri...
Bagus jugak ada seat nih..atleast time makan tu xyah la nak pegang-pegang lagi..letak je atas seat tu..Ilham pon bukan main sengih lagi..kompom prasan dah leh duduk ler tu..hehehe..anbebe seat ni besar skit dari bamboo seat..aku beli dapat skali dengan tray..yang incik suami memula tak nak bagi Ilham duduk sebab dia cakap ilham kecik lagi...padahal yang si anak bukan main hepi je bila letak dia dalam tu...tapi mama langgar perintah..letak jugak anak mama..hehehe....tapi seat nih make sure yang baby tu dah keras skit la kepala dia..bila kita bagi duduk kepala xde telentok-lentok..aku letak pon tak lama..kejap-kejap je la..sok 1st time Ilham ni travel jauh balik kampung..harap-harap anak mama tak buat perangaila duduk lama dalam kete..

Keguguran?

Jangan tekejut plak tajuk n3 aku tu...kang ngat aku pegnen lagi..bukan-bukan aku tak pegnen..Ilhami baru 4bulan weh..yang gugur adalah rambut aku nih..dah tak tertahan aku rasa gugurnyer..sampai incik suami sound cakap aku dah kene penyakit..sebab rambut aku gugur tahap kronik..dalam bilik air takyah cakapla bekepul-kepul rambut aku kat lantai...tu baru dalam bilik air..tang depan plak bersepah-sepah..sampaikan abih ilham pon kene tempias dek rambut aku nih..lantai umah baru sapu kejap je pebuh rambut balik...dalam bilik pon sama..pendek kata tiap kawasan yang aku jejak kompom penuh rambut...atas katil pon sama..yer aku tau ibu yang baru pas bersalin akan mengalami keguguran rambut.tapi kes aku nih dah melampau-lampau plak aku rasa..sampaikan pegang je rambut sure ada rambut yang telekat..aku plak naik rimas..aku ada baca artikel pasal nih..dari petikan artikel tu cakap rambut ibu akan kembali normal after baby masuk setahun..Mak aiiii...kalo camtu cukup setahun kompom aku botak trus...ni pon incik suami dok cakap nak botakkan aku..sebab rambut gugur banyak sangat..ke ada suggestion yang leh bagi kt aku tuk kurangkan keguguran rambut nih..vitamin dah bebijik aku telan..tak jalan jugak..xkan nak p yunam kot..Tolong la eh kalo sape-sape ada petua ke or experince cam aku nih..amat-amat memerlukan..kang tetbe bangun tdo sedar-sedar sume rambut dah xde..scary weh..

Ilham 4 bulan

Ni gambo Ilham 4bulan..budak bolat nih sian sungguh mama tengok kalo duduk dalam carseat..bila pakai belt je ayah cakap macam nak pegi diving..hahaha....nasib ler Ilham oii..badan dah bolat tapi kecik..dah 4 bulan ni tapi xnak meniarap lagi..letak je nangis nak suh mama n ayah amik..tak pon nak duduk..bila letak atas bouncer tekan siku nak bangun..ke anak mama nih nak duduk terus...hepp..nak skip meniarap ke???Ilham lebih suka duduk dari melentang..padahal kalo mama meniarapkan boleh je angkat kepala tinggi..dah boleh mengiring tapi xnak jugak meniarap...emm..anak teruna sorang nih macam-macam akal..

continue Pengalaman Bersalin Last Part

Ok meh aku sambung kasi abih yer..kang dok tertangguh-tangguh lagi..hehehe..
 14 Jan 2012
Sakit mula aku rasa makin kuat..tapi aku gagah lagi dok tahan...rasa nak nangis pon ada masa nih...dok sembang ngan kakak katil sebelah aku...dia cakap kalo sakit sangat panggil nurse..bila dok kerap sangat sakit aku panggil nurse bagitau...masa ni aku dah berdebar-debar sebab pk dah nak bersalin ke...macam-macam aku rasa time nih..pastu nurse datang cek contraction..memang contraction dah makin kerap dan lama...nurse bagitau doktor..tapi yang aku tak tahan bila doktor datang memula cakap nak cek bukaan maknanye nak seluk la..aku masa ni dah takut..tapi dok menahan lagi..pastu doktor kuar bilik..aku dok menunggu sambil dok menahan sakit lagi..lama sungguh doktor nih p amik barang....dekat 20minit doktor masuk balik bilik aku..boleh plak  cakap tak jadi seluk sebab takut air ketuban aku kuar lagi banyak.Hoi!! masa nih aku dah ler dok sakit..takkan nak tahan lagi..Later masuk balik cakap nak seluk..aku plak..ishhh...geramnye kejap nak seluk kejap tak nak..dah la aku dok menahan sakit..pastu doktor blah tinggal aku tekulat-kulat..aku dah kompius nak seluk ke tak nih...around 20minit doktor masuk balik bilik aku cakap nak seluk then cakap kalo dah buka trus anto aku ke labour room..mak aiii..aku dah cam..erk..blom bersedia nih...masa doktor seluk tu..doktor cakap kat nurse dah buka 3cm...dalam ati aku kalo xseluk tadi kompom aku branak sendiri nih..hahaa...trus dia masukkan ubat kat bontot aku suh p membuang apa yang patut..then aku kol incik suami suh datang trus sebab aku cakap aku dah nak beranak dah..
11:45 pm (Labour Room)
Masa nih aku di bawa ke labour room..masa nurse anta perasaan aku dah bercampur-campur..takut n gelisah..1st experience sampai labour room tengok bilik macam eh..betul ke nih LB..pastu nurse datang suh aku salin baju...so aku salin n naik atas katil..nurse pasang drip aku masa nih sedih pon ada sebab incik suami xsampai lagi..bila nampak muka incik suami aku dah rasa lega skit..so nurse tinggalkan aku dengan incik suami kat LB..masa ni sakit datang xberapa sangat..aku leh dok merapu lagi dengan incik suami..dalam kol 12am aku tanya incik suami lama lagi ke nih..hahaha..lenguh weh dok telentang kan..dengan air ketuban dok keluar jer..incik suami siap wat lawak..kalo camni dia leh tdo dulu la sebab lambat lagi..hahaha..makin lama sakit makin kerap..sakit je memang aku genggam tangan incik suami kuat-kuat...rasa nak menangis rasa time sakit tu..rasa tenang tiap kali sakit incik suami baca kan ayat kursi dan hembus di ubun-ubun aku...rasa touching kejap walaupon dok dalam menahan sakit..hehehe..bukaan aku agak lambat progressnyer..pastu aku rasa tak tahan sakit aku suh incik suami picit button panggil nurse..so dorang datang aku cakap aku tak tahan..so so dorang seluk lagi tpi baru bukak dalam 4cm..masa ni mulut aku dok bising kt incik suami cakap aku tak tahan dah..tolong la panggil doktor sebab aku memang tak tahan sangat..pastu nurse suh aku sedut gas..sakit je aku sedut..tapi aku tak suka bau gas tu..bagi aku gas tu tak membantu pon...tapi tak tahu la orang lain.Pastu nurse cucuk ubat tuk bagi aku rilek..dalam kol 2am lebih aku dah macam ngantok-ngantok..aku cakap kat incik suami aku nak tdo ngantok..then nurse masuk aku tanya nape aku ngantok..so nurse suh aku tdo..aku tak sedar masa bila aku terlelap

15 Jan 2012
Around 4.30am aku terjaga sebab sakit..tapi tdo pon bukan tdo tebungkang..cam tdo-tdo ayam je la..bila sakit trus aku genggam tangan incik suami bagitau aku sakit sangat..so incik suami picit button panggil nurse..dorang datang then cakap nak seluk.masa ni aku dah tak peduli sebab sakit.kalo boleh nak suh jer tarik kuar bb cepat-cepat..tapi masa tu buka aku baru 5cm..pastu dorang suh aku tahan tak bagi aku push lagi..mak aii..getaq kepala lutut cek tau dok menahan..yang baby plak dok menolak nak kuar sesangat..memang tiap kali contraction sampai ketaq lutut aku tahan..baru buka 5cm hoii mau menangis weh menahan..pastu masa ni aku dok bising kt incik suami suh panggil doktor cepat..aku dah macam giveup aku hanya nak c-zer je..dah tak tahan nak menahan tujahan baby nih..memang aku dah macam putus asa..tpi incik suami tetap bagi sokongan cakap dah separuh jalan nih..sabar..then siap tipu aku cakap doktor tak de kol 7 am baru doktor datang..aku masa ni siap marah pe kes doktor datang lambat sangat...memang xmenyabar aku weh...bayangkan aku dok menahan sampai aku telelap balik..skali tu around 6am lebih camtu aku terjaga sebab rasa sakit sangat-sangat sampai aku menggelupur..heartbeat baby drop trus incik suami panggil nurse..dorang kalang kebut datang cek bawah dah bukak 8cm trus suh aku push..dekat 3x aku push maka kuarlah insan comel yang bernama Muhammad Ilhami Ilman jam 6.24am  berat 2.45kg 15/1/2012 kuar awal sebulan.tapi memula kuar kepala baby lonjong bukan sebab vakum.tapi sebab dok kat bawah lama sangat katanyer..bukan salah aku kan..dah suh tahan aku tahan je la..maka tamatla penantian aku ngan incik suami..Alhamdulillah now dah 4bulan sicomel aku tu..

continue Pengalaman Bersalin...

Malam aku kene warded tu doktor yang aku book tak datang..so kene tunggu sok pagi la kan dia datang nak cek..mujurla ada tv so melayan je la tv aku malam tu.subuh incik suami balik umah tapi masa nak balik aku pesan suh beli pad..tapi lawak betul bila ingat balik...mas tu nurse ada dengan aku..

aku:Abang beli pad..nak kene pakai sebab licking nih..
incik Suami:ok..nak beli saiz apa?
aku: mana ada saiz la..ingat pampers budak ke...sambil aku gelakkan dia...
skali2 nurse pon gelak..
de ke patut dia leh ingat tiap2 pad ada saiz...amboi nak kata bini pakai saiz xxl la tu...

11 Jan 2012
Dalam kol 8 lebih doc aku pon datang..air ketuban aku still kuar lagi..tapi aku rilek je sebab xde rasa sakit..cuma xselesa air dok keluar je kan...masa nih doc tanya aku ngan incik suami nak stay FPP atau kuar..ye la sebab kes aku nih tak tau nak bersalin bila..kalo duduk FPP boleh tapi kos makin meningkatla kalo dah semalam total rm5rts lebihkan..ni aku plak tak tahu sampai bila..watnye 2 minggu botak mak noks!!!...so decide kuar FPP masuk ward biase je la..lagipon dalam same building kan..tuk kes aku nih doc akan pantau je dan bagi antibiotik...sebab tak de contraction..masa dah tukar ward datang sorang doktor dengan nurse cek aku..pastu dia cakap nak cek bawah..yang wat aku malu doktor tu chinese guy..so aku alamak xde doktor pompuan ke...doktor tu cakap ni pricedure nak cek samada kat bawah tu da kuman ke tak..so ke bilik apa ntah tak ingat dah aku..masa tu ada sorang nurse pompuan dengan doktor tu..nurse suh aku baring..so aku baring..masa suh buka kaki tu aku ala-ala kepit je kan..hahaa..boleh plak nurse tu tanya aku..malu ke puan...ish...mau xmalu..kalo doktor pompuan kadar kemaluan tu kurang skit..ni doktor laki weh..rasa nak sorok muka bawah katil je...result Alhamdulilah xde kuman..so balik bilik tdo la macam bese..sebab tak de rasa sakit..

12 Jan 2012
Masuk ari ke-3 aku dah boring..ye la ward nih mana leh suami teman.mujurla aku dapat bilik 2org..so ada la kawan jugak kan..n besnye bilik air sebelah katil je kan..hehehe..memang senang sungguhla..mula aku merempan kat bilik tv...masa nih baru aku tau ramai ibu-ibu ngandung yang kene warded sebab plasenta previa..Ada yang duduk lagi lama dari aku pon ada..tak dapat aku imagine perasaan dorang..yela aku yang baru masuk 3hari dah boring..ni bayangkan dorang kene duduk sampai bersalin..fuhh..masa nih aku syukur sangat-sangat..Tapi aku still xde contraction.bape jam  skali nurse akan bagi antibiotik suh aku makan..tiap masa aku kene alert dengan warna air ketuban aku..samada jernih atau dah bertukar kaler coklat or hijua..takut jugak aku kalo air ketuban bertukar kaler..doktor memang tahan aku dari bersalin awal..kalo boleh dorang nak hold sampai aku 36weeks..sebab masa aku bocor baru 34week.

13 Jan 2012
Ok start hari ke-4 tetibe masa aku kencing kat pad macam ada darah ketul tapi sebesar lubang jarum..aku cuak jugak..tengok pad air ketuban kaler soft pink..aku dah macam..eh darah ke nih...masa ni berdebar-debar dah...so pegi kaunter bagitau nurse air ketuban saya kaler pink macam campur darah..Tapi aku tengok nurse macam rilek jer..siap jawab..Oooo dah turun tanda..dalam hati aku..eh-eh takkan nak bersalin dah kot..start air ketuban aku campur darah..aku dah tak senang ati..kol bagitau incik suami..dia pon kat opis tak senang duduk..balik keje terus datang spital teman aku..perasaan aku masa ni berbelah bahagi macam tak sedia lagi nak bersalin..lagi membuat aku dalam dilema bila tiap doktor yang datang checkup aku tanya aku nak bersalin normal or c-zer..memula dulu aku dah set mind nak normal walaupon hati xberapa kental..so bila datang sorang lagi cakap why aku nak normal aku dah macam..eh-eh..mana 1 nih..dah la aku 1st time nak deliver..boleh tak korang bagi jawapan or pandangan kat aku...pastu bila aku pilih nak c-zer..datang plak sorang doktor bising-bising kat aku nape nak c-zer sedangkan aku leh normal..Masa ni memang stress jugak aku..dok berperang dengan perasaan nak normal or c-zer..tapi aku xrasa sakit lagi..cuma baby dok mengeras je..aku bagitau nurse dorang datang tengok cakap baby tak bersungguh-sungguh lagi...Malam tu masa tengah syok-syok tido..tetbe dalam kol 12 nurse datang gerak aku..aku dah tau mesti nak bagi aku makan antibiotik...ngatkan suh makan tapi dia suh aku masukkan antibiotik kat bawah tu...siap tanya nak aku wat sendiri ke nak dia tolong masukkan..aku tengah mamai-mamai mujur cakap xpe-xpe saya wat sendiri..pastu masuk toilet..hamik ko  tekial-kial nak masukkan..plus aku plak seriau nak masukkan sendiri...nak tengok mana lah boleh kan hahaha...pil ni kene cepat-cepat masuk sebab nanti pil tu cair...Malam tu aku tak leh tdo sebab aku kejap-kejap dok mengeras..sakit abih pinggang..kejap aku bangun..kejap aku tdo atas kerusi..memang nak nangis rasa..tak tahan aku panggil nurse..bila nurse datang cek tak de plak contraction..padahal aku memang semalaman tak leh tdo..

14 Jan 2012
Masuk hari ke-5 air ketuban aku masih bocor lagi..kaler pon dah tukar kaler sebab dah bercampur darah....sakit aku bersambung ke esokkan hari plak.....cuma sakit tak berapa kuat..masa ni aku tak tahu tu contraction..Pagi incik suami datang teman..aku bagitaula aku rasa sakit..pastu dia suh aku sapu minyak selusuh kat perut..so aku ikutkan je..sakit tu kadang-kadang je datang..aku bagitau kakak yang duduk sebilik dengan aku..dia cakap tu contraction..aku dah cuak..cuma aku malas nak panggil nurse...sebab sakit tak berapa sangat..sembang-sembang dengan incik suami.tetibe perut mengeras...muka kerut-kerut tahan sakit..incik suami bagi minyak selusuh suh sapu kat perut..aku sapu..pastu nurse dengan doktor datang pasang drip sebab nak bagi antibiotik masuk trus dalam badan..masak dorang cucuk antibiotik tak tahan betul bau ubat tu..aku cakap la aku sakit..tapi baby aku masa ni pandai tOl..time nurse datang nak cek contarction boleh plak dia main-main..so dorang cakap xde contraction..padahal aku dok sakit je..tengahari incik suami balik..aku berjalan-jalan pusing wad..konon nak bagi senang bersalin..sakit sampai ke kaki aku rasa..tapi aku tahan je...petang waktu melawat incik suami datang so aku bagitau yang sakit macam makin kerap...walaupon sakit..makan tetap makan...tu ayat incik suami kat aku..hahaha..ye la sebab dari expperience kawan-kawan  dorang cakap kene makan sebab nak bagi tenaga masa beranak nanti..dalam kol 8 malam incik suami balik..so aku ke bilik tv walaupon sakit tetap nak tengok tv..hehehe...masa tengok tv sakit menjadi-jadi..tapi aku tahan kan je..nak panggil nurse sangat kang dorang cakap ngada-ngada..walaupon dorang tak cakap apa pon..hehehe...sakit kali ni lain macam kuatnyer...adik yang duduk tengok tv dengan aku pelik sebab muka aku berkerut-kerut tahan sakit..dia tanya aku kak dah rasa sakit ke..aku hanya angguk je..tapi dalam masa sakit tu boleh lagi sembang bab makan..sempatla aku sms incik suami nak makan mcd dengan cucur udang..tapi malam buta mana mau cari kan..sian jugak incik suami penat seharian dengan aku kat spital..hehehe...dia cakap esok je la..aku pon ok je..so aku decide balik bilik nak tdo.masuk bilik tak leh tdo sakit makin kuat..
to be continue yer..hehehe...

pengalaman bersalin part I

story ni adalah pengalaman aku sendiri...memang macam tak percaya pon ada aku akan alami pengalaman yang penuh bermakna ini...Semuanya bermula pada 

10 JAN 2012 SELASA

 Macam biasa aku pegi keje dengan perut memboyot..tapi keadaan aku masa nih dah teruk skit..bengka kaki tangan..dengan sakit kt paha...tapi memandangkan due date aku nun jauh sebulan lagi,memang tak jangka apa-apa la..Balik keje petang tu rehat-rehat sambil tunggu incik suami balik..mujur minggu tu incik suami tak keje malam..so lebih kurang dalam kol 7 lebih aku pon makan-makan dengan incik husben sambil berborak..dah sudah makan nak bangun angkat mangkuk bawa ke dapur...masa aku gerak bontot tetibe aku rasa ada cecair kuar..masa ni aku cam kompius...eh darah ke aku kencing???sebab cecair yang kuar ni bukan skit tapi banyak..memang xleh di kontrol2 kuarnyer..aku pon trus bangun terpacak..incik suami tengok muka aku heran...dia tanya nape..aku jawab ada air kuar la..kira lencun baju kelawar aku masa tu..dengan menitik kat lantai...aku tengok air atas kerusi jernih..kat lantai pon air jernih..aku siap cium lagi nak make sure bukan air kencing..masa aku cium memang xde bau...aku kompius..pastu incik suami cakap tak kan ketuban pecah...aku pon tak tahu..tp yang best incik husben siap tanya nak wat macamana..pa lagi trus aku sound jom p spital..tapi masa nih aku xde rasa sakit apa pon..incik suami kol famili dia tanya..n aku kol mak aku tanya..sume suh g spital.

7.30 malam (hospital putrajaya)
Masa sampai register sume..mujurla time malam..so orang xramai..nurse tanya macam-macam..aku bagitau so dorang tahan aku tuk wat ctg..sian incik suami kene tunggu lama..masa ctg doc n nurse datang tengok xde contaraction..tanya aku sakit tak..aku cakap tak..aku masa ni ngat x kene warded...then dekat sejam buat ctg..kene pindah ke bilik sebelah sebab doktor nak seluk.masa ni aku dah what the fish kan...nak seluk..seriau dah aku..sebab dok ingat kawan-kawan aku cakap sakit masa seluk..so pindah bilik sebelah..lama jugakla aku tunggu..ish..aku dah riasu+malu dah nih nak kene seluk..ahahha...so datang doktor n nurse aku dah susah hati nih..then dorang cakap nak kene cucuk bagi matang paru-paru baby..sakit woo cucuk nih...masa kene seluk 1st mak aii..boleh tahanla xselesanye...then doc cakap xde bukaan..tapi aku kene warded sebab takut air ketuban abih..sebab dok meleleh je...
Before nih duduk wad jaga orang sakit je..kali nih aku snediri yang sakit..hehehe...sebab kan aku amik fpp so incik suami leh teman aku ler..1st night kat wad aku ngan incik suami sama-sama xleh tdo..ye la nak tdo camne..aku nih gerak skit je..membuak-buak air ketuban kuar..berapa kali kain aku salin..memang banyak air kuar...nurse suh aku pakai pad..memang boleh pakai tapi ibarat tak pakai pad la air kuar macam paip bocor...licking more than 24h...ok nanti aku sambung lagi..sebab dekat seminggu aku warded kan...hehehe

Kembali bersiaran...

huh..lama sungguh aku x berblogging nih..sejak kuarnyer Ilhami Ilman mood trus ke laut...baru ler tahu penatnye menjaga seorang anak...aku salute kat ibu-ibu yang leh jaga anak ramai..aku yang sorang nih pon dah xtentu hala...before nih balik keje leh landing-landing depan tv...sekarang dah ada anak..balik keje amik ilhami xboleh dah nak landing-landing...sejak dah bijak pandai nih  nak main aje kejenye...xleh mama ilang depan mata..mula la nangis...malas nak ckp layan je pica Ilhami nih..
sy belom leh meniarap lagi..tapi mama sy dah bg sy meniarap

nak mandi tp kasi pose dulu

hehehe

bolat pipi sy

ms kene jaundice baru 6 hari..sedey mama masa ni tgk ilham

ms kat spital jaundice..
ok tata dulu...nak update pasal bersalin nanti la..

My Lil' Hero..

Sori lama xupdate..ekceli aku dah bersalin..baby kuar awal sebulan..now dah 30day berpantang..sepatutnyer 18/2 baby baru kuar..tapi baby xsabar nak wat tarian singa so 15/1 dah kuar...ketuban pecah awal...so seminggu berkampung kat spital masa tu baru 34w..tapi xde contraction..so kene tahan coz ketuban kuar lebih dar 24h..so tahan punya tahan ...last2 35week baby kuar jugak...Introduce my lil' bambino MUHAMMAD ILHAMI ILMAN..

ni masa 1st day   

ok la dah abih pantang nanti aku continue blogging..now Ilhami nak menyusu

Penantian yang mendebarkan

Fuh...dah masuk taun 2012..dengan itu lagi sebulan ler penantian aku akan berakhir...tapi mak berdebar+takut noks!!!...macam-macam terpikir..kalo duduk sorang-sorang tu mula aku akan terpikir keadaan aku bersalin nanti..macamana aku nak tau dah nak bersalin...sampai nak push pon aku leh terpikir...xsabar yes memang xsabar nak tengok buah hati aku ngan incik suami..tapi perasaan takut tetap la menebal..Aku berdoa semoga Allah permudahkan segalanya untuk aku dan baby yang bakal lahir Feb nanti...
Rupa aku hahaha..xyah la tengok..opismate aku cakap aku dah macam peguin dah..jahat betul dorang nih..pastu incik suami pon sama jugak menyokong...geram betul...hehehe...baby plak banyak duduk kekiri...kalo aku tdo mengiring ke kanan..bangun nanti jawabnye baby akan ke kiri la...xpon akan begerak-gerak..sudahnye telentang la aku tdo..dah rupa orang sakit tdo..mana x nya..susun bantal tinggi-tinggi pastu tdo dalam keadaan telentang a.k.a duduk..incik suami dok wat lawak nak sewa katil spital..hangin jugakla.
Sekarang perasaan adalah berdebar dan takut..urmm..doa-doakan la sumenyer akan selamat yer kawan-kawan..