pengalaman bersalin part I

story ni adalah pengalaman aku sendiri...memang macam tak percaya pon ada aku akan alami pengalaman yang penuh bermakna ini...Semuanya bermula pada 

10 JAN 2012 SELASA

 Macam biasa aku pegi keje dengan perut memboyot..tapi keadaan aku masa nih dah teruk skit..bengka kaki tangan..dengan sakit kt paha...tapi memandangkan due date aku nun jauh sebulan lagi,memang tak jangka apa-apa la..Balik keje petang tu rehat-rehat sambil tunggu incik suami balik..mujur minggu tu incik suami tak keje malam..so lebih kurang dalam kol 7 lebih aku pon makan-makan dengan incik husben sambil berborak..dah sudah makan nak bangun angkat mangkuk bawa ke dapur...masa aku gerak bontot tetibe aku rasa ada cecair kuar..masa ni aku cam kompius...eh darah ke aku kencing???sebab cecair yang kuar ni bukan skit tapi banyak..memang xleh di kontrol2 kuarnyer..aku pon trus bangun terpacak..incik suami tengok muka aku heran...dia tanya nape..aku jawab ada air kuar la..kira lencun baju kelawar aku masa tu..dengan menitik kat lantai...aku tengok air atas kerusi jernih..kat lantai pon air jernih..aku siap cium lagi nak make sure bukan air kencing..masa aku cium memang xde bau...aku kompius..pastu incik suami cakap tak kan ketuban pecah...aku pon tak tahu..tp yang best incik husben siap tanya nak wat macamana..pa lagi trus aku sound jom p spital..tapi masa nih aku xde rasa sakit apa pon..incik suami kol famili dia tanya..n aku kol mak aku tanya..sume suh g spital.

7.30 malam (hospital putrajaya)
Masa sampai register sume..mujurla time malam..so orang xramai..nurse tanya macam-macam..aku bagitau so dorang tahan aku tuk wat ctg..sian incik suami kene tunggu lama..masa ctg doc n nurse datang tengok xde contaraction..tanya aku sakit tak..aku cakap tak..aku masa ni ngat x kene warded...then dekat sejam buat ctg..kene pindah ke bilik sebelah sebab doktor nak seluk.masa ni aku dah what the fish kan...nak seluk..seriau dah aku..sebab dok ingat kawan-kawan aku cakap sakit masa seluk..so pindah bilik sebelah..lama jugakla aku tunggu..ish..aku dah riasu+malu dah nih nak kene seluk..ahahha...so datang doktor n nurse aku dah susah hati nih..then dorang cakap nak kene cucuk bagi matang paru-paru baby..sakit woo cucuk nih...masa kene seluk 1st mak aii..boleh tahanla xselesanye...then doc cakap xde bukaan..tapi aku kene warded sebab takut air ketuban abih..sebab dok meleleh je...
Before nih duduk wad jaga orang sakit je..kali nih aku snediri yang sakit..hehehe...sebab kan aku amik fpp so incik suami leh teman aku ler..1st night kat wad aku ngan incik suami sama-sama xleh tdo..ye la nak tdo camne..aku nih gerak skit je..membuak-buak air ketuban kuar..berapa kali kain aku salin..memang banyak air kuar...nurse suh aku pakai pad..memang boleh pakai tapi ibarat tak pakai pad la air kuar macam paip bocor...licking more than 24h...ok nanti aku sambung lagi..sebab dekat seminggu aku warded kan...hehehe

No comments: