Keguguran?

Jangan tekejut plak tajuk n3 aku tu...kang ngat aku pegnen lagi..bukan-bukan aku tak pegnen..Ilhami baru 4bulan weh..yang gugur adalah rambut aku nih..dah tak tertahan aku rasa gugurnyer..sampai incik suami sound cakap aku dah kene penyakit..sebab rambut aku gugur tahap kronik..dalam bilik air takyah cakapla bekepul-kepul rambut aku kat lantai...tu baru dalam bilik air..tang depan plak bersepah-sepah..sampaikan abih ilham pon kene tempias dek rambut aku nih..lantai umah baru sapu kejap je pebuh rambut balik...dalam bilik pon sama..pendek kata tiap kawasan yang aku jejak kompom penuh rambut...atas katil pon sama..yer aku tau ibu yang baru pas bersalin akan mengalami keguguran rambut.tapi kes aku nih dah melampau-lampau plak aku rasa..sampaikan pegang je rambut sure ada rambut yang telekat..aku plak naik rimas..aku ada baca artikel pasal nih..dari petikan artikel tu cakap rambut ibu akan kembali normal after baby masuk setahun..Mak aiiii...kalo camtu cukup setahun kompom aku botak trus...ni pon incik suami dok cakap nak botakkan aku..sebab rambut gugur banyak sangat..ke ada suggestion yang leh bagi kt aku tuk kurangkan keguguran rambut nih..vitamin dah bebijik aku telan..tak jalan jugak..xkan nak p yunam kot..Tolong la eh kalo sape-sape ada petua ke or experince cam aku nih..amat-amat memerlukan..kang tetbe bangun tdo sedar-sedar sume rambut dah xde..scary weh..

Ilham 4 bulan

Ni gambo Ilham 4bulan..budak bolat nih sian sungguh mama tengok kalo duduk dalam carseat..bila pakai belt je ayah cakap macam nak pegi diving..hahaha....nasib ler Ilham oii..badan dah bolat tapi kecik..dah 4 bulan ni tapi xnak meniarap lagi..letak je nangis nak suh mama n ayah amik..tak pon nak duduk..bila letak atas bouncer tekan siku nak bangun..ke anak mama nih nak duduk terus...hepp..nak skip meniarap ke???Ilham lebih suka duduk dari melentang..padahal kalo mama meniarapkan boleh je angkat kepala tinggi..dah boleh mengiring tapi xnak jugak meniarap...emm..anak teruna sorang nih macam-macam akal..

continue Pengalaman Bersalin Last Part

Ok meh aku sambung kasi abih yer..kang dok tertangguh-tangguh lagi..hehehe..
 14 Jan 2012
Sakit mula aku rasa makin kuat..tapi aku gagah lagi dok tahan...rasa nak nangis pon ada masa nih...dok sembang ngan kakak katil sebelah aku...dia cakap kalo sakit sangat panggil nurse..bila dok kerap sangat sakit aku panggil nurse bagitau...masa ni aku dah berdebar-debar sebab pk dah nak bersalin ke...macam-macam aku rasa time nih..pastu nurse datang cek contraction..memang contraction dah makin kerap dan lama...nurse bagitau doktor..tapi yang aku tak tahan bila doktor datang memula cakap nak cek bukaan maknanye nak seluk la..aku masa ni dah takut..tapi dok menahan lagi..pastu doktor kuar bilik..aku dok menunggu sambil dok menahan sakit lagi..lama sungguh doktor nih p amik barang....dekat 20minit doktor masuk balik bilik aku..boleh plak  cakap tak jadi seluk sebab takut air ketuban aku kuar lagi banyak.Hoi!! masa nih aku dah ler dok sakit..takkan nak tahan lagi..Later masuk balik cakap nak seluk..aku plak..ishhh...geramnye kejap nak seluk kejap tak nak..dah la aku dok menahan sakit..pastu doktor blah tinggal aku tekulat-kulat..aku dah kompius nak seluk ke tak nih...around 20minit doktor masuk balik bilik aku cakap nak seluk then cakap kalo dah buka trus anto aku ke labour room..mak aiii..aku dah cam..erk..blom bersedia nih...masa doktor seluk tu..doktor cakap kat nurse dah buka 3cm...dalam ati aku kalo xseluk tadi kompom aku branak sendiri nih..hahaa...trus dia masukkan ubat kat bontot aku suh p membuang apa yang patut..then aku kol incik suami suh datang trus sebab aku cakap aku dah nak beranak dah..
11:45 pm (Labour Room)
Masa nih aku di bawa ke labour room..masa nurse anta perasaan aku dah bercampur-campur..takut n gelisah..1st experience sampai labour room tengok bilik macam eh..betul ke nih LB..pastu nurse datang suh aku salin baju...so aku salin n naik atas katil..nurse pasang drip aku masa nih sedih pon ada sebab incik suami xsampai lagi..bila nampak muka incik suami aku dah rasa lega skit..so nurse tinggalkan aku dengan incik suami kat LB..masa ni sakit datang xberapa sangat..aku leh dok merapu lagi dengan incik suami..dalam kol 12am aku tanya incik suami lama lagi ke nih..hahaha..lenguh weh dok telentang kan..dengan air ketuban dok keluar jer..incik suami siap wat lawak..kalo camni dia leh tdo dulu la sebab lambat lagi..hahaha..makin lama sakit makin kerap..sakit je memang aku genggam tangan incik suami kuat-kuat...rasa nak menangis rasa time sakit tu..rasa tenang tiap kali sakit incik suami baca kan ayat kursi dan hembus di ubun-ubun aku...rasa touching kejap walaupon dok dalam menahan sakit..hehehe..bukaan aku agak lambat progressnyer..pastu aku rasa tak tahan sakit aku suh incik suami picit button panggil nurse..so dorang datang aku cakap aku tak tahan..so so dorang seluk lagi tpi baru bukak dalam 4cm..masa ni mulut aku dok bising kt incik suami cakap aku tak tahan dah..tolong la panggil doktor sebab aku memang tak tahan sangat..pastu nurse suh aku sedut gas..sakit je aku sedut..tapi aku tak suka bau gas tu..bagi aku gas tu tak membantu pon...tapi tak tahu la orang lain.Pastu nurse cucuk ubat tuk bagi aku rilek..dalam kol 2am lebih aku dah macam ngantok-ngantok..aku cakap kat incik suami aku nak tdo ngantok..then nurse masuk aku tanya nape aku ngantok..so nurse suh aku tdo..aku tak sedar masa bila aku terlelap

15 Jan 2012
Around 4.30am aku terjaga sebab sakit..tapi tdo pon bukan tdo tebungkang..cam tdo-tdo ayam je la..bila sakit trus aku genggam tangan incik suami bagitau aku sakit sangat..so incik suami picit button panggil nurse..dorang datang then cakap nak seluk.masa ni aku dah tak peduli sebab sakit.kalo boleh nak suh jer tarik kuar bb cepat-cepat..tapi masa tu buka aku baru 5cm..pastu dorang suh aku tahan tak bagi aku push lagi..mak aii..getaq kepala lutut cek tau dok menahan..yang baby plak dok menolak nak kuar sesangat..memang tiap kali contraction sampai ketaq lutut aku tahan..baru buka 5cm hoii mau menangis weh menahan..pastu masa ni aku dok bising kt incik suami suh panggil doktor cepat..aku dah macam giveup aku hanya nak c-zer je..dah tak tahan nak menahan tujahan baby nih..memang aku dah macam putus asa..tpi incik suami tetap bagi sokongan cakap dah separuh jalan nih..sabar..then siap tipu aku cakap doktor tak de kol 7 am baru doktor datang..aku masa ni siap marah pe kes doktor datang lambat sangat...memang xmenyabar aku weh...bayangkan aku dok menahan sampai aku telelap balik..skali tu around 6am lebih camtu aku terjaga sebab rasa sakit sangat-sangat sampai aku menggelupur..heartbeat baby drop trus incik suami panggil nurse..dorang kalang kebut datang cek bawah dah bukak 8cm trus suh aku push..dekat 3x aku push maka kuarlah insan comel yang bernama Muhammad Ilhami Ilman jam 6.24am  berat 2.45kg 15/1/2012 kuar awal sebulan.tapi memula kuar kepala baby lonjong bukan sebab vakum.tapi sebab dok kat bawah lama sangat katanyer..bukan salah aku kan..dah suh tahan aku tahan je la..maka tamatla penantian aku ngan incik suami..Alhamdulillah now dah 4bulan sicomel aku tu..

continue Pengalaman Bersalin...

Malam aku kene warded tu doktor yang aku book tak datang..so kene tunggu sok pagi la kan dia datang nak cek..mujurla ada tv so melayan je la tv aku malam tu.subuh incik suami balik umah tapi masa nak balik aku pesan suh beli pad..tapi lawak betul bila ingat balik...mas tu nurse ada dengan aku..

aku:Abang beli pad..nak kene pakai sebab licking nih..
incik Suami:ok..nak beli saiz apa?
aku: mana ada saiz la..ingat pampers budak ke...sambil aku gelakkan dia...
skali2 nurse pon gelak..
de ke patut dia leh ingat tiap2 pad ada saiz...amboi nak kata bini pakai saiz xxl la tu...

11 Jan 2012
Dalam kol 8 lebih doc aku pon datang..air ketuban aku still kuar lagi..tapi aku rilek je sebab xde rasa sakit..cuma xselesa air dok keluar je kan...masa nih doc tanya aku ngan incik suami nak stay FPP atau kuar..ye la sebab kes aku nih tak tau nak bersalin bila..kalo duduk FPP boleh tapi kos makin meningkatla kalo dah semalam total rm5rts lebihkan..ni aku plak tak tahu sampai bila..watnye 2 minggu botak mak noks!!!...so decide kuar FPP masuk ward biase je la..lagipon dalam same building kan..tuk kes aku nih doc akan pantau je dan bagi antibiotik...sebab tak de contraction..masa dah tukar ward datang sorang doktor dengan nurse cek aku..pastu dia cakap nak cek bawah..yang wat aku malu doktor tu chinese guy..so aku alamak xde doktor pompuan ke...doktor tu cakap ni pricedure nak cek samada kat bawah tu da kuman ke tak..so ke bilik apa ntah tak ingat dah aku..masa tu ada sorang nurse pompuan dengan doktor tu..nurse suh aku baring..so aku baring..masa suh buka kaki tu aku ala-ala kepit je kan..hahaa..boleh plak nurse tu tanya aku..malu ke puan...ish...mau xmalu..kalo doktor pompuan kadar kemaluan tu kurang skit..ni doktor laki weh..rasa nak sorok muka bawah katil je...result Alhamdulilah xde kuman..so balik bilik tdo la macam bese..sebab tak de rasa sakit..

12 Jan 2012
Masuk ari ke-3 aku dah boring..ye la ward nih mana leh suami teman.mujurla aku dapat bilik 2org..so ada la kawan jugak kan..n besnye bilik air sebelah katil je kan..hehehe..memang senang sungguhla..mula aku merempan kat bilik tv...masa nih baru aku tau ramai ibu-ibu ngandung yang kene warded sebab plasenta previa..Ada yang duduk lagi lama dari aku pon ada..tak dapat aku imagine perasaan dorang..yela aku yang baru masuk 3hari dah boring..ni bayangkan dorang kene duduk sampai bersalin..fuhh..masa nih aku syukur sangat-sangat..Tapi aku still xde contraction.bape jam  skali nurse akan bagi antibiotik suh aku makan..tiap masa aku kene alert dengan warna air ketuban aku..samada jernih atau dah bertukar kaler coklat or hijua..takut jugak aku kalo air ketuban bertukar kaler..doktor memang tahan aku dari bersalin awal..kalo boleh dorang nak hold sampai aku 36weeks..sebab masa aku bocor baru 34week.

13 Jan 2012
Ok start hari ke-4 tetibe masa aku kencing kat pad macam ada darah ketul tapi sebesar lubang jarum..aku cuak jugak..tengok pad air ketuban kaler soft pink..aku dah macam..eh darah ke nih...masa ni berdebar-debar dah...so pegi kaunter bagitau nurse air ketuban saya kaler pink macam campur darah..Tapi aku tengok nurse macam rilek jer..siap jawab..Oooo dah turun tanda..dalam hati aku..eh-eh takkan nak bersalin dah kot..start air ketuban aku campur darah..aku dah tak senang ati..kol bagitau incik suami..dia pon kat opis tak senang duduk..balik keje terus datang spital teman aku..perasaan aku masa ni berbelah bahagi macam tak sedia lagi nak bersalin..lagi membuat aku dalam dilema bila tiap doktor yang datang checkup aku tanya aku nak bersalin normal or c-zer..memula dulu aku dah set mind nak normal walaupon hati xberapa kental..so bila datang sorang lagi cakap why aku nak normal aku dah macam..eh-eh..mana 1 nih..dah la aku 1st time nak deliver..boleh tak korang bagi jawapan or pandangan kat aku...pastu bila aku pilih nak c-zer..datang plak sorang doktor bising-bising kat aku nape nak c-zer sedangkan aku leh normal..Masa ni memang stress jugak aku..dok berperang dengan perasaan nak normal or c-zer..tapi aku xrasa sakit lagi..cuma baby dok mengeras je..aku bagitau nurse dorang datang tengok cakap baby tak bersungguh-sungguh lagi...Malam tu masa tengah syok-syok tido..tetbe dalam kol 12 nurse datang gerak aku..aku dah tau mesti nak bagi aku makan antibiotik...ngatkan suh makan tapi dia suh aku masukkan antibiotik kat bawah tu...siap tanya nak aku wat sendiri ke nak dia tolong masukkan..aku tengah mamai-mamai mujur cakap xpe-xpe saya wat sendiri..pastu masuk toilet..hamik ko  tekial-kial nak masukkan..plus aku plak seriau nak masukkan sendiri...nak tengok mana lah boleh kan hahaha...pil ni kene cepat-cepat masuk sebab nanti pil tu cair...Malam tu aku tak leh tdo sebab aku kejap-kejap dok mengeras..sakit abih pinggang..kejap aku bangun..kejap aku tdo atas kerusi..memang nak nangis rasa..tak tahan aku panggil nurse..bila nurse datang cek tak de plak contraction..padahal aku memang semalaman tak leh tdo..

14 Jan 2012
Masuk hari ke-5 air ketuban aku masih bocor lagi..kaler pon dah tukar kaler sebab dah bercampur darah....sakit aku bersambung ke esokkan hari plak.....cuma sakit tak berapa kuat..masa ni aku tak tahu tu contraction..Pagi incik suami datang teman..aku bagitaula aku rasa sakit..pastu dia suh aku sapu minyak selusuh kat perut..so aku ikutkan je..sakit tu kadang-kadang je datang..aku bagitau kakak yang duduk sebilik dengan aku..dia cakap tu contraction..aku dah cuak..cuma aku malas nak panggil nurse...sebab sakit tak berapa sangat..sembang-sembang dengan incik suami.tetibe perut mengeras...muka kerut-kerut tahan sakit..incik suami bagi minyak selusuh suh sapu kat perut..aku sapu..pastu nurse dengan doktor datang pasang drip sebab nak bagi antibiotik masuk trus dalam badan..masak dorang cucuk antibiotik tak tahan betul bau ubat tu..aku cakap la aku sakit..tapi baby aku masa ni pandai tOl..time nurse datang nak cek contarction boleh plak dia main-main..so dorang cakap xde contraction..padahal aku dok sakit je..tengahari incik suami balik..aku berjalan-jalan pusing wad..konon nak bagi senang bersalin..sakit sampai ke kaki aku rasa..tapi aku tahan je...petang waktu melawat incik suami datang so aku bagitau yang sakit macam makin kerap...walaupon sakit..makan tetap makan...tu ayat incik suami kat aku..hahaha..ye la sebab dari expperience kawan-kawan  dorang cakap kene makan sebab nak bagi tenaga masa beranak nanti..dalam kol 8 malam incik suami balik..so aku ke bilik tv walaupon sakit tetap nak tengok tv..hehehe...masa tengok tv sakit menjadi-jadi..tapi aku tahan kan je..nak panggil nurse sangat kang dorang cakap ngada-ngada..walaupon dorang tak cakap apa pon..hehehe...sakit kali ni lain macam kuatnyer...adik yang duduk tengok tv dengan aku pelik sebab muka aku berkerut-kerut tahan sakit..dia tanya aku kak dah rasa sakit ke..aku hanya angguk je..tapi dalam masa sakit tu boleh lagi sembang bab makan..sempatla aku sms incik suami nak makan mcd dengan cucur udang..tapi malam buta mana mau cari kan..sian jugak incik suami penat seharian dengan aku kat spital..hehehe...dia cakap esok je la..aku pon ok je..so aku decide balik bilik nak tdo.masuk bilik tak leh tdo sakit makin kuat..
to be continue yer..hehehe...