continue Pengalaman Bersalin Last Part

Ok meh aku sambung kasi abih yer..kang dok tertangguh-tangguh lagi..hehehe..
 14 Jan 2012
Sakit mula aku rasa makin kuat..tapi aku gagah lagi dok tahan...rasa nak nangis pon ada masa nih...dok sembang ngan kakak katil sebelah aku...dia cakap kalo sakit sangat panggil nurse..bila dok kerap sangat sakit aku panggil nurse bagitau...masa ni aku dah berdebar-debar sebab pk dah nak bersalin ke...macam-macam aku rasa time nih..pastu nurse datang cek contraction..memang contraction dah makin kerap dan lama...nurse bagitau doktor..tapi yang aku tak tahan bila doktor datang memula cakap nak cek bukaan maknanye nak seluk la..aku masa ni dah takut..tapi dok menahan lagi..pastu doktor kuar bilik..aku dok menunggu sambil dok menahan sakit lagi..lama sungguh doktor nih p amik barang....dekat 20minit doktor masuk balik bilik aku..boleh plak  cakap tak jadi seluk sebab takut air ketuban aku kuar lagi banyak.Hoi!! masa nih aku dah ler dok sakit..takkan nak tahan lagi..Later masuk balik cakap nak seluk..aku plak..ishhh...geramnye kejap nak seluk kejap tak nak..dah la aku dok menahan sakit..pastu doktor blah tinggal aku tekulat-kulat..aku dah kompius nak seluk ke tak nih...around 20minit doktor masuk balik bilik aku cakap nak seluk then cakap kalo dah buka trus anto aku ke labour room..mak aiii..aku dah cam..erk..blom bersedia nih...masa doktor seluk tu..doktor cakap kat nurse dah buka 3cm...dalam ati aku kalo xseluk tadi kompom aku branak sendiri nih..hahaa...trus dia masukkan ubat kat bontot aku suh p membuang apa yang patut..then aku kol incik suami suh datang trus sebab aku cakap aku dah nak beranak dah..
11:45 pm (Labour Room)
Masa nih aku di bawa ke labour room..masa nurse anta perasaan aku dah bercampur-campur..takut n gelisah..1st experience sampai labour room tengok bilik macam eh..betul ke nih LB..pastu nurse datang suh aku salin baju...so aku salin n naik atas katil..nurse pasang drip aku masa nih sedih pon ada sebab incik suami xsampai lagi..bila nampak muka incik suami aku dah rasa lega skit..so nurse tinggalkan aku dengan incik suami kat LB..masa ni sakit datang xberapa sangat..aku leh dok merapu lagi dengan incik suami..dalam kol 12am aku tanya incik suami lama lagi ke nih..hahaha..lenguh weh dok telentang kan..dengan air ketuban dok keluar jer..incik suami siap wat lawak..kalo camni dia leh tdo dulu la sebab lambat lagi..hahaha..makin lama sakit makin kerap..sakit je memang aku genggam tangan incik suami kuat-kuat...rasa nak menangis rasa time sakit tu..rasa tenang tiap kali sakit incik suami baca kan ayat kursi dan hembus di ubun-ubun aku...rasa touching kejap walaupon dok dalam menahan sakit..hehehe..bukaan aku agak lambat progressnyer..pastu aku rasa tak tahan sakit aku suh incik suami picit button panggil nurse..so dorang datang aku cakap aku tak tahan..so so dorang seluk lagi tpi baru bukak dalam 4cm..masa ni mulut aku dok bising kt incik suami cakap aku tak tahan dah..tolong la panggil doktor sebab aku memang tak tahan sangat..pastu nurse suh aku sedut gas..sakit je aku sedut..tapi aku tak suka bau gas tu..bagi aku gas tu tak membantu pon...tapi tak tahu la orang lain.Pastu nurse cucuk ubat tuk bagi aku rilek..dalam kol 2am lebih aku dah macam ngantok-ngantok..aku cakap kat incik suami aku nak tdo ngantok..then nurse masuk aku tanya nape aku ngantok..so nurse suh aku tdo..aku tak sedar masa bila aku terlelap

15 Jan 2012
Around 4.30am aku terjaga sebab sakit..tapi tdo pon bukan tdo tebungkang..cam tdo-tdo ayam je la..bila sakit trus aku genggam tangan incik suami bagitau aku sakit sangat..so incik suami picit button panggil nurse..dorang datang then cakap nak seluk.masa ni aku dah tak peduli sebab sakit.kalo boleh nak suh jer tarik kuar bb cepat-cepat..tapi masa tu buka aku baru 5cm..pastu dorang suh aku tahan tak bagi aku push lagi..mak aii..getaq kepala lutut cek tau dok menahan..yang baby plak dok menolak nak kuar sesangat..memang tiap kali contraction sampai ketaq lutut aku tahan..baru buka 5cm hoii mau menangis weh menahan..pastu masa ni aku dok bising kt incik suami suh panggil doktor cepat..aku dah macam giveup aku hanya nak c-zer je..dah tak tahan nak menahan tujahan baby nih..memang aku dah macam putus asa..tpi incik suami tetap bagi sokongan cakap dah separuh jalan nih..sabar..then siap tipu aku cakap doktor tak de kol 7 am baru doktor datang..aku masa ni siap marah pe kes doktor datang lambat sangat...memang xmenyabar aku weh...bayangkan aku dok menahan sampai aku telelap balik..skali tu around 6am lebih camtu aku terjaga sebab rasa sakit sangat-sangat sampai aku menggelupur..heartbeat baby drop trus incik suami panggil nurse..dorang kalang kebut datang cek bawah dah bukak 8cm trus suh aku push..dekat 3x aku push maka kuarlah insan comel yang bernama Muhammad Ilhami Ilman jam 6.24am  berat 2.45kg 15/1/2012 kuar awal sebulan.tapi memula kuar kepala baby lonjong bukan sebab vakum.tapi sebab dok kat bawah lama sangat katanyer..bukan salah aku kan..dah suh tahan aku tahan je la..maka tamatla penantian aku ngan incik suami..Alhamdulillah now dah 4bulan sicomel aku tu..

No comments: