continue Pengalaman Bersalin...

Malam aku kene warded tu doktor yang aku book tak datang..so kene tunggu sok pagi la kan dia datang nak cek..mujurla ada tv so melayan je la tv aku malam tu.subuh incik suami balik umah tapi masa nak balik aku pesan suh beli pad..tapi lawak betul bila ingat balik...mas tu nurse ada dengan aku..

aku:Abang beli pad..nak kene pakai sebab licking nih..
incik Suami:ok..nak beli saiz apa?
aku: mana ada saiz la..ingat pampers budak ke...sambil aku gelakkan dia...
skali2 nurse pon gelak..
de ke patut dia leh ingat tiap2 pad ada saiz...amboi nak kata bini pakai saiz xxl la tu...

11 Jan 2012
Dalam kol 8 lebih doc aku pon datang..air ketuban aku still kuar lagi..tapi aku rilek je sebab xde rasa sakit..cuma xselesa air dok keluar je kan...masa nih doc tanya aku ngan incik suami nak stay FPP atau kuar..ye la sebab kes aku nih tak tau nak bersalin bila..kalo duduk FPP boleh tapi kos makin meningkatla kalo dah semalam total rm5rts lebihkan..ni aku plak tak tahu sampai bila..watnye 2 minggu botak mak noks!!!...so decide kuar FPP masuk ward biase je la..lagipon dalam same building kan..tuk kes aku nih doc akan pantau je dan bagi antibiotik...sebab tak de contraction..masa dah tukar ward datang sorang doktor dengan nurse cek aku..pastu dia cakap nak cek bawah..yang wat aku malu doktor tu chinese guy..so aku alamak xde doktor pompuan ke...doktor tu cakap ni pricedure nak cek samada kat bawah tu da kuman ke tak..so ke bilik apa ntah tak ingat dah aku..masa tu ada sorang nurse pompuan dengan doktor tu..nurse suh aku baring..so aku baring..masa suh buka kaki tu aku ala-ala kepit je kan..hahaa..boleh plak nurse tu tanya aku..malu ke puan...ish...mau xmalu..kalo doktor pompuan kadar kemaluan tu kurang skit..ni doktor laki weh..rasa nak sorok muka bawah katil je...result Alhamdulilah xde kuman..so balik bilik tdo la macam bese..sebab tak de rasa sakit..

12 Jan 2012
Masuk ari ke-3 aku dah boring..ye la ward nih mana leh suami teman.mujurla aku dapat bilik 2org..so ada la kawan jugak kan..n besnye bilik air sebelah katil je kan..hehehe..memang senang sungguhla..mula aku merempan kat bilik tv...masa nih baru aku tau ramai ibu-ibu ngandung yang kene warded sebab plasenta previa..Ada yang duduk lagi lama dari aku pon ada..tak dapat aku imagine perasaan dorang..yela aku yang baru masuk 3hari dah boring..ni bayangkan dorang kene duduk sampai bersalin..fuhh..masa nih aku syukur sangat-sangat..Tapi aku still xde contraction.bape jam  skali nurse akan bagi antibiotik suh aku makan..tiap masa aku kene alert dengan warna air ketuban aku..samada jernih atau dah bertukar kaler coklat or hijua..takut jugak aku kalo air ketuban bertukar kaler..doktor memang tahan aku dari bersalin awal..kalo boleh dorang nak hold sampai aku 36weeks..sebab masa aku bocor baru 34week.

13 Jan 2012
Ok start hari ke-4 tetibe masa aku kencing kat pad macam ada darah ketul tapi sebesar lubang jarum..aku cuak jugak..tengok pad air ketuban kaler soft pink..aku dah macam..eh darah ke nih...masa ni berdebar-debar dah...so pegi kaunter bagitau nurse air ketuban saya kaler pink macam campur darah..Tapi aku tengok nurse macam rilek jer..siap jawab..Oooo dah turun tanda..dalam hati aku..eh-eh takkan nak bersalin dah kot..start air ketuban aku campur darah..aku dah tak senang ati..kol bagitau incik suami..dia pon kat opis tak senang duduk..balik keje terus datang spital teman aku..perasaan aku masa ni berbelah bahagi macam tak sedia lagi nak bersalin..lagi membuat aku dalam dilema bila tiap doktor yang datang checkup aku tanya aku nak bersalin normal or c-zer..memula dulu aku dah set mind nak normal walaupon hati xberapa kental..so bila datang sorang lagi cakap why aku nak normal aku dah macam..eh-eh..mana 1 nih..dah la aku 1st time nak deliver..boleh tak korang bagi jawapan or pandangan kat aku...pastu bila aku pilih nak c-zer..datang plak sorang doktor bising-bising kat aku nape nak c-zer sedangkan aku leh normal..Masa ni memang stress jugak aku..dok berperang dengan perasaan nak normal or c-zer..tapi aku xrasa sakit lagi..cuma baby dok mengeras je..aku bagitau nurse dorang datang tengok cakap baby tak bersungguh-sungguh lagi...Malam tu masa tengah syok-syok tido..tetbe dalam kol 12 nurse datang gerak aku..aku dah tau mesti nak bagi aku makan antibiotik...ngatkan suh makan tapi dia suh aku masukkan antibiotik kat bawah tu...siap tanya nak aku wat sendiri ke nak dia tolong masukkan..aku tengah mamai-mamai mujur cakap xpe-xpe saya wat sendiri..pastu masuk toilet..hamik ko  tekial-kial nak masukkan..plus aku plak seriau nak masukkan sendiri...nak tengok mana lah boleh kan hahaha...pil ni kene cepat-cepat masuk sebab nanti pil tu cair...Malam tu aku tak leh tdo sebab aku kejap-kejap dok mengeras..sakit abih pinggang..kejap aku bangun..kejap aku tdo atas kerusi..memang nak nangis rasa..tak tahan aku panggil nurse..bila nurse datang cek tak de plak contraction..padahal aku memang semalaman tak leh tdo..

14 Jan 2012
Masuk hari ke-5 air ketuban aku masih bocor lagi..kaler pon dah tukar kaler sebab dah bercampur darah....sakit aku bersambung ke esokkan hari plak.....cuma sakit tak berapa kuat..masa ni aku tak tahu tu contraction..Pagi incik suami datang teman..aku bagitaula aku rasa sakit..pastu dia suh aku sapu minyak selusuh kat perut..so aku ikutkan je..sakit tu kadang-kadang je datang..aku bagitau kakak yang duduk sebilik dengan aku..dia cakap tu contraction..aku dah cuak..cuma aku malas nak panggil nurse...sebab sakit tak berapa sangat..sembang-sembang dengan incik suami.tetibe perut mengeras...muka kerut-kerut tahan sakit..incik suami bagi minyak selusuh suh sapu kat perut..aku sapu..pastu nurse dengan doktor datang pasang drip sebab nak bagi antibiotik masuk trus dalam badan..masak dorang cucuk antibiotik tak tahan betul bau ubat tu..aku cakap la aku sakit..tapi baby aku masa ni pandai tOl..time nurse datang nak cek contarction boleh plak dia main-main..so dorang cakap xde contraction..padahal aku dok sakit je..tengahari incik suami balik..aku berjalan-jalan pusing wad..konon nak bagi senang bersalin..sakit sampai ke kaki aku rasa..tapi aku tahan je...petang waktu melawat incik suami datang so aku bagitau yang sakit macam makin kerap...walaupon sakit..makan tetap makan...tu ayat incik suami kat aku..hahaha..ye la sebab dari expperience kawan-kawan  dorang cakap kene makan sebab nak bagi tenaga masa beranak nanti..dalam kol 8 malam incik suami balik..so aku ke bilik tv walaupon sakit tetap nak tengok tv..hehehe...masa tengok tv sakit menjadi-jadi..tapi aku tahan kan je..nak panggil nurse sangat kang dorang cakap ngada-ngada..walaupon dorang tak cakap apa pon..hehehe...sakit kali ni lain macam kuatnyer...adik yang duduk tengok tv dengan aku pelik sebab muka aku berkerut-kerut tahan sakit..dia tanya aku kak dah rasa sakit ke..aku hanya angguk je..tapi dalam masa sakit tu boleh lagi sembang bab makan..sempatla aku sms incik suami nak makan mcd dengan cucur udang..tapi malam buta mana mau cari kan..sian jugak incik suami penat seharian dengan aku kat spital..hehehe...dia cakap esok je la..aku pon ok je..so aku decide balik bilik nak tdo.masuk bilik tak leh tdo sakit makin kuat..
to be continue yer..hehehe...

1 comment:

Kesuma Angsana said...

Nice! but for me takut nak kenang2 balik masa2 give birth dulu2 seriau...