My 1st experience breastfeeding

ha aku tak penah story mory d morning glory pasal breastfeed Ilhami kan...ni pengalaman aku ler kan sebab journey aku breastfeed nih berliku-liku yer...sebabnye aku cakap berliku-liku adalah aku nih mempunyai problem inverted nipple..so buat ibu yang 1st timer jadi mama nih memang nak teriak weh aku rasa bila nak menyusu anak tapi tak reti...yer masa pas deliver susu aku tak kuar 4hari..tapi masa tu aku memang confident yang susu aku ada so bagi ilham isap juga..walaupon susah sangat nak bagi..tapi masa kat spital aku rasa nurse bagi Ilham susu fm..pas kuar spital ilham dok nangis je..mak aku cakap ilham lapar n mak aku cek breast aku picit-picit..tapi susu tak kuar so mak aku sound incik suami beli susu fm...aku masa nih bermati-matian cakap susu ada..tapi tu ler akhirnye terpaksa redha bagi jugak ilham minum...
pastu balik pantang kat kampung tak sempat duduk umah mak..ilham kene warded jaundice..masa kat spital lagi aku stress tengok mak-mak dok nyusu direct..aku nih tiap kali bagi ilham akan menagis sebab tak dapat nipple tu..masa ni aku dok teriak dalam ati la..meraung-raung..yang mak aku dok sound jangan dok pk n susah ati..risau aku kene meroyan kang!!!dengan keazaman dan tekad nak anak cepat baik..aku  pam setiap 2jam..so tengah-tengah malam kat wad gigih aku bangun pam susu..Alhamdulillah ler 4hari warded Ilham boleh kuar..eh lupa masa kat spital mak aku bawa makcik tukang urut..siap urut aku kat spital nak bagi kuar susu..pastu nah memancut-mancut la..
So bermula journey aku menyusukan ilham..tapi aku agak frusted la sebab before nih dah bagi ilham susu fm..so bila balik cni masa ni tak abih pantang lagi..aku nekad nak fully breastfedd kat ilham.
Now Alhamdulillah Ilhami memang menyusu sepenuhnya susu aku..xde campur-campur..kira aku bayar balik hutang pada ilham sebab bagi dia susu fm..walaupon aku bagi tak lama..tapi bila pikir balik memang aku tetap rasa bersalah..sekarang aku makan macam-macam yang boleh membanyakkan susu aku..nanti aku review pasal set shaklee yang aku amik tu..ok tata..mau balik dulu jumpe sia buah hati

No comments: