Orang makan nasi..tapi anak aku makan ????????

Ni aku nak story kes anak aku nih...orang len makan nasik tapi anak aku makan kertas!!!ha kertas okay...ni kejadian rabu lepas...masa petang nak ke maghrib...Masa nih aku dok kupas makan buah lai...sambil-sambil dok bagi Ilhami makan...pastu aku suap la kat ilhami..la dah ada gigi so tahap nak gigit buah lebih tu sangat tinggi..masa bagi tu ingat dia nak isap ja..tup-tup p gigit buah lai tu..besaq plak eh..aku pon trusla korek-korek balik..ha la satg lekat mampuih weh...masa dok jolok-jolok nak bagi kuar tu..tetba anak aku muntah...memula aku tadah tangan..pastu jadah apa nak tadahkan dah kena lantai..aku pon biaq kena lantai..dah abih muntah aku tengok eh anak aku nih makan sayur besaqnya...tapi aku tak cek lagi p bawa kat sinki basuh mulut ngan tangan aku..dah tu letak kt sebelah aku lap lantai nak bersih muntah ilhami..masa tu aku macam pelik..eh awat daun sawi nih pelik..aku amik rupa-rupanya KERTAS okay!!!!aku terkejut sungguh macamana la boleh telan..
ni kertas yang berjaya ditelan oleh anak aku...
Marah tu memang marah...tapi kang marah sapa nak jaga anak aku..kene bagitau elok-elok la kat bs anak aku tu..sebabnye anak aku dah start mengutip..pantang tengok benda kat lantai sume nak masuk mulut....patutla aritu aku tengok ada benang dalam poopoo anak aku..memula tak syak lagi..ngatkan kot la benang lekat kt punggung dia kan..then jumpa lagi benda kat dalam poopoo anak aku.tapi aku macam xpe kot..tapi .ni kejadian ke3 yer..memang kena cakap dah!!!

Gigi

Burung kakak tua,
Hinggap di jendela,
Nenek sudah tua,
Giginya tinggal dua....

Ada sorang budak dah tumbuh gigi...sekarang sengih mesti tayang gigi..

SUSU MAK vs SUSU FM

Now si jantung hati dah masuk 9bulan..mean 9bulan la Ilhami menyusu fully bf aku...de satu ketika aku de terpikiaq nak campur susu Ilhami..bila aku cakap kat incik suami, dia plak suruh aku telan bebanyak vitamin kasi susu aku banyak...aishhh....dulu dia yang dok suh kasi susu tepung..Now dia plak yang suh aku teruskan mission dengan fully bf...ermmm..syukurkan dapat incik suami yang sangat menyaport bini..Dan kerana itu lah aku masih bertahan memberi Ilhami susu badan..ALhamdulillah...Tapi tu ler(de jugak tapi eih) time aku demam aritu memang letih sangat-sangat badan nak nyusukan Ilhami...gagah jugak..bagi stok memang boleh,tapi aku nih tak de la wat stok sampai penuh peti ais aku tu..kira cukup-cukupla tuk Ilhami kan...
Maka dengan rasminya aku dah beli susu FM tapi sampai sekarang aku tak bukak-bukak lagi hehehehe..sebab tetbe rasa sayang plak nak bagi susu FM kat Ilhami...Macam bersalah plak kat anak aku kan,sebab menidakkan haknye untuk terus menyusu dari ibunya sendiri...ye bertabahlah wahai hati..demi untuk anakku ILHAMI.tak pe sayang..mama akan terus mengepam hingga ketitisan terakhir...Doakanlah mission aku berjaya...aku kagum sungguh tengok ibu-ibu yang dapat susu kan anak depa sampai 2tahun...Aku pon berharap dapat teruskan jugak impian aku tu...tapi kalo dah rezki takat tu je tak pe lah anak ku....

p/s:Ya ALLAH engkau berilah aku kekuatan dan ketabahan untuk meneruskan penyusuan aku ini..Engkau murahkan rezki aku serta anak ku ya ALLAH...aminnnn....

pica lama...

Merancang,Terancang,Perancang????

Merancang,terancang,dirancang,perancang sume tu mesti ada dalam idup kita..macam idup aku jugak..merancang nak anak awai..tup-tup hamik 2 tahun kawen baru nak boleh..ye la tu kita yang meracang..penentunye adalah ALLAH taala..kalo kun fayakun maka jadi la ia...then aku punya plan 2012 adalah nak ada umah...so far Alhamdulillah rezki Allah jugak bagi hamik ko 2 bijik umah skali beli kan..tapi bukan aku beli 2bijik skali..sorang sebijik la..ingat gaji aku ribu riban ka...aku beli nun di utara sebabnye tu umah berskala besar dan jugak untuk long term..and incik suami beli umah ala-ala orang kedekut..hahahahaaaa...beli pon kat kl jugak la...tu untuk investment..Alhamdulillah jugak la sebab apa yang di rancang termakbul jugak...
Tukar kereta xde dalam perancangan..so pakai ler sampai mereput Puan Orengo n Mr.PET tu...maybe not now la bab kete tu..InsyaAllah len tahun kita masukkan dalam list yer...Perancangan incik suami tuk tahun depan dah ada dah...dok dalam ranking 1st lagi weh..MAU TAMBAH ANAK...huh jenuh kena sesah weh tahun depan...
Planning aku jugak tahun ni tidak aku dah masuk study master..tapi tu ler Allah dah tetapkan tahun ni aku tak p sambung blajaq tapi aku p beli umah...memula tu aku extend ja dulu study yela tengah mabuk mood nak study ke laut..dah abih pantang dapat surat p register tup-tup aku dapat full time study..mana mau weh..si bolat hamba tu aku nak p letak celah mana plak kalo aku study full time..pastu keje aku plak camna kan..so setelah tolak terajang sume..incik suami kata tak pa tak yah blajaq lagi sebab bagi laluan kat dia nak study dulu..padahal senang nak suh aku wat asemen dia kan...tu pon stress jugak weh..bila aku cakap tak ingatla nak wat asemen dia..siap perli-perli aku cakap tu pon ada hati nak sambung master...suh wat asemen dia pon tak siap-siap...eh helo aku dah tinggal berkurun eh subjek-subjek tu...mau reput otak aku nih nak recall balik....ye la asemen programming mana aku nak ingat dah..ni pon tengah struggle balik nih dok study buku java...stress aku tahap sama ngan orang study jugak..tiap kali buka sem baru sure aku stress sebab skali-skali aku kene wat asemen.Sapa mau duit lebih meh aku nak upah tolong wat asemen incik suami...

Apa-apa pon perancangan Allah itu sungguh cantik..Setiap yang berlaku ada hikmahnye...Aku bersyukur...

Bulan C.I.N.T.A

Dah nak masuk tengah bulan oktober..so bolan-bolan cinta akan menyusul....planning tak de lagi nih..macam tak sabaq plak nak celebrate eh bolan cinta nih...tunggu je la eh...mood sekarang feeling so strong lah...meh kita layan lagu dulu eh...sebab aku wat ringtong nih bila incik suami kol aku...


Lirik Yang Terindah – Dakmie

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah


Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah


p/s:tetbe rasa cam baru je bercinta ngan incik suami...ye luv u abang!!!

Kenapa Saya Sayang Si Orengo Saya...

Tajuk hari ini macam tajuk karangan skolah ler plak kan..Tapi tu pon memang yang aku nak story pong!!!! ye kenapa saya sayang si orengo saya...pada yang tak tau tu sape plak si orengo tu tengok balik story aku yang lepas pasal siorengo...after aku kasi baju baru tu kan...aku memang bawak balik orengo tu..tapi pastu problem mula berlaku..yer gear tak leh nak masuk n paling best kuar asap bekepuk-kepuk kaler putih...hishhh memalukan betul la...tengok body perhhh cun seyh..tetbe enjin spoil kan...so aku pon protes dah tak nak bawak orengo...incik suami memula sound nak jual..tapi aku masih sayangkan orengo..maka tersadaila orengo aku tu almost 1 year kt parking umah...
Sakit ati memanglakan sebab tengok part body dah cun tapi enjin hampeh..pastu dengan incik suami dok beletiaq pasai orengo...tapi masa tu aku wat dek sebab time aku pegnen kan...so malas nak pikiaq sangatla..aku cakap pas bersalin la kita wat balik kete tu..
So tahun ni trus upgrade enjin tukar pada auto sebab aku dah malas nak guna manual..n dashboard pong tukar jugak...b4 raya puasa kiteorg anta masuk spital orengo aku tu...kire p wat plastic surgery la eh...and after raya orengo kembali merempit kat jalan..memula nek Ilhami muka cam pelik..ye la nak oii slalu nek kete ayah yang besaq..ni kete mama plak haluih ja...surela dok pusing kiri kanan..Ramai yang dok suh aku juaikan je orengo aku tu...tapi ntahla aku sayang sangat-sangat kat orengo tu....yer la ramai cakap aku nih sentimental...ohh opkosla orengo tu de nilai sentimental value kat aku tau...sebabnye tu ler last pemberian arwah ayah aku kat anak dia nih..n orengo jugakla cari kete last yang ayah aku bawa b4 meninggal..so ce cakap camna aku nak juai weh..banyak sangat memory kat aku nih...dan sebab itulah sebabnye saya sayang orengo saya...tak payah nak racun-racun aku juai n beli kete baru eh...lagipon orengo dah bekurun abih bayaq..malas aku nak menambah utang weh...biar aku guna orengo sampai relai pueh hati weh!!!....


p/s:saper mau meh kita kasi test orengo punya performance..hahahaa

WW


Loadbalancing

Tuan rumah tengah mengalami masalah kesihatan...aku sekarang tengah weng-weng kepala...nak kata demam tak jugak...aishhh...ni yang risau..takkan Ilhami nak dapat adik kot...tapi kompom ler tak!!!....serius aku rasa mcam diawangan kiranye tiada loadbalancing....macamana tu????Ubat aku dah telan tapi still dok macam tu jugak...adoiii.....dah la minggu incik suami keja...nampaknye balik keje mama still kene berkuntau dengan ilhami sementara nak tunggu ayah balik....

p/s: Ada sape-sape yang rajin nak jaga ilhami..sila angkat tangan...

Bersangka Baik Terhadap NIKMAT,MUSIBAH

Tadi masa aku dok belek-belek paper BH online..aku pon bukak la ruangan agama...ha jangan tak caya ehh..aku pon baca jugak ruangan nih...tapi kadang-kadang la..hehehe...tapi selalu dok buka blog gossip la kan..tapi yang aku nak share adalah pasai 1 artikel tajuk Bersangka baik terhadap nikmat, musibah.

Ye aku rasa sangat terkesan kat aku yang tak berapa nak warak nih...ye la sebagai manusia...kadang-kadang eh bukan kadang-kadang tapi selalunya kita akan mengeluhkan..pasai pa tak leh dapat yang kita nak...and awatla orang len senang-senang ja leh dapat..Tapi kita ni lupa (specially aku la kan) dok lupa memanjang padahal hang dah tau dah..hehehee...bila baca artikel nih trus insap..tak tau lama mana nak insap nih...satg katup ja blog trus jadi syaitonirojim balik..hahahaaa...


Nah untuk renungan:

Firman Allah SWT: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, pada hal ia amat baik bagimu dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, pada hal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Baqarah, ayat 216)

Jika kita berdoa kepada Allah SWT, maka hendaklah bersangka baik jika hajat tidak dimakbulkan. Mungkin Allah SWT mahu beri yang lebih baik”

Saya suka..saya suka..

Saya suka..saya suka (baca ikut dialog maymay) sebabnye aku dapat lucky draw..cehh baru dapat dah bising-bising kan..ye memang la aku bising sebabnye aku nih kalo bab laucky draw tu tak berapa nak lucky weh..tadi cam den tak cayo jer...menang apa..tunggu sok aku hupdate lagi eh....hehehehe...tatatata..

I Won'T Give Up by Jason Miraz

 I Won'T Give Up by Jason Miraz

When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use the tools and gifts we got Yeah, we got a lot at stake
And in the end you're still my friend, at least we did intend for us to work
We didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am.

I won't give up on us

Even if the skies get rough

I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up...

I won't give up on us
(No I'm not giving up)
God knows I'm tough, He knows
(I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn
(We are alive, We are loved)
God knows we're worth it
(And were worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up...

Pavlova...lova...lovaaaa

Yer dah lama aku ngidam pavlova since preggy bambam Ilhami...mujurla Ilhami tak melelh air liur plak sebab tak dapat makan...so dengan kegigihan aku ajak nisa datang tdo umah sebab nak belajar wat pavlova...Mujur nisa dengan murah hati nak datang tdo..lagi pon bulan 10 dia dah nak balik trg...so ni pic yang aku snap wat pavlova tu..tapi dah kene ngap baru nak amik kan..so layan je la...
aku tesalah beli cream daa..tu yang cair..tapi sodappp...

very d tempting la

Lil' ILHAMI sakit mata

Sekarang nih memang musim sakit mata or demam ke???my lil' Ilhami baru je baik demam...now kene sakit mata plak..sian sungguhla..bangun pagi tadi aku ngan incik suami bantai gelak..sebab mata sebelah tak leh bukak...hahaha...tapi mata tak merah...cuma penuhla dengan taik mata..pagi tadi bangun aku cuci then letak ubat titik..ye pagi tadi aku berkuntau lagi nak letakkan ubat..amatla payah nak bagi ubat pada bambam aku sorang nih...

Arini turn incik suami cuti jaga ilhami plak..sok aku kene cuti plak aklo tak baik-baik lagi...alahai saynag mama cepatla baik..kan weken nak pegi holiday....

bdk sakit mata..abaikan bground y serabut tu