End Of 2012

Ending 2012 aku adalah tidak best sebab aku kene demam selesema berjangkit dengan Ilhami..memula Ilhami selsema plus batuk pastu trus kene lelah.aku is sedih :( now aku plak...malam tadi punya la perit tekak aku nih..mula la merengek-rengek kan konon nak amik simpati dengan incik suami tolong amik air..tapi non had..last kena bangun sendirik okay..by the time aku bangun ilhami plak batuk-batuk..anak aku tu memang time 3-4am selalu batuk berkahak..bila dah batuk mula la penat..sian sungguhla..dah pegi doktor tapi tak ilang-ilang jugak :( sedih tau..ilham dapat lelah sebab aku dulu-dulu ada lalah..so menurun la kat anak..
Sok dah masuk tahun 2013..azam tahun 2013..macam biasa la carry forward je azam yang tak tercapai and tambah skit-skit azam baru..hehehehe..nak jugak kan....tapi most azam 2012 dah tercapai...

Sok mood nak wat tiramisu kek..so balik keje ayuh ke cold storage mencari bahan..anak menakan request wat pavlova..tapi mak menakan is malas..tengok la bile seru pavlova datang nanti mak menakan buat..so pada semua

google
p/s:sambut-sambut jugak tapi jgn bln 9 tahun depan kuar paper bersepah berita bayi kena buang..


jgn lupa join cni..murah-murah barang pada yang suka shopping tu kan 


Bila SiAyah Sakit Mata

Ermm..semalam petang incik suami sms bagitau dia sakit mata...memula aku cam eh..eh..malam semalam okay jer..bangun pagi pegi keje pon okay je..tup-tup petang sms cakap sakit mata..so incik suami cakap nak balik lambat skit nak pegi farmasi beli ubat..So masa maghrib sampai umah..nah aku tengom dah rupe mata antu raya dah merah menyala..eh..penah ke tengok mata antu raya????kompius jap aku..hehehe...
So solution malam tadi adalah tido asing-asing..aku ngan ilhami tido dalam bilik..incik suami tido luar..jadi lah aku isteri kesepian kejap...ye la kene kuarantin dari ilhami..kang jangkit dekat budak bulat tu sapa mau jawab...tak pasal-pasal aku kene cuti sekali tau....

Cepat-cepatla baik yer suamiku..jumaat nih dah nak kene g teambuilding..kalo tak baik lagi camne kita nak pegi sama-sama.....

K-POP..tetbe i jadi muda

Lately agak bz sebab berpindah workstation...mula pindah last week hari jumaat..sebelum nih unit aku duduk macam dalam aquarium..now Alhamdulillah dah proper tempat duduknye kan...so baru ler privacy skitkan..
Tapi nak bergossip susah skitla..hehehe...tadi tengah banyak plak idea..bila start menaip ilang trus idea aku..hoih...makin tua nih makin lupa sungguh aku...bila pindah workstation nih bosan la skit..nak layan radio online nan hado sume kene blok..nak dengar radio kat tepon...hemmm...malas aih.sesudahnye gigih aku dok google..tetbe leh tejebak ngan K-POP..apakeha...trus tetbe feeling mudo belia den ni haa...so untuk menghilangkan bohsang aku nih...layan kan je la music K-POP nih...ishh kang de yang gangnam kat cni plak...hehehe

Lagi 2hari aku nak kene team building kat cherating..Memula susah ati jugak ngat nak kene tinggal Ilhami..tapi mujurla boleh angkut familia..so sms incik suami tanya boleh follow aku tak..n lucky me dia cakap bole..lagipon jumaat incik suami dapat cuti tanpa rekod..sebab aritu dia ada exam..makanye bertolak tengahari lah yoo...

Nak kata 1st time bawak Ilhami pegi jenjalan tak jugak..sebab before nih dah de pengalaman bawak nek kete balik kampung yang berjam-jam kan..tapi yang aku risau bab menyusu la kan...bukan tak tahu anak aku tu..susah sungguh nak isap botol...ni jenuhla incik suami memujuk nanti...aku ngat lagi last year aku pegi teambuilding masa tu tengah sarat nagndung Ilhami..masa pegi incik suami tak ikut..so menapak bas opis kan..memang seksaan aku rasa dengan bengkak kaki tangan, pastutrus demam...Kali ni suka sebab leh bawak Ilhami,cuma sian ler kan aku bz nnt dorang boring plak..so langkah selamat..aku suh incik suami beramas-mesra dengan laki-laki opismate aku tu..tapi aku tak yah risau laki aku tu memang ramas-mesra pon..okla layan kan lah pica ustaz ilhami
imam muda Ilhami Ilman

 

Periuk Pemanggang 2nd generation

Okay aritu aku de war-warkan pasai pemanggang ajaib kan..p baca balik n3 lama..kali nih aku nak habaq mai dah kuar dah hat 2nd generation plak..hat nih siap buleh pisahkan lagi pan tu...kiranya kalo tak mau guna dua2 belah tu..bukak je bagi tinggal sebelah naaa...cakap banyak tak mau..nah tengok gambaq nih

harga asal RM168 tapi aku jual RM160 postage cam bese ler..nak email aku la...eh

cikcoklat1235@gmail.com

Tak nak menyusu Botol

Salam semua...

Hari ni opis aku lengang ajer..bos takde keje luar..so paham-paham aje la kalo kucing takde..sitikus pon mula la merayap kan..hehehe...sebenarnye aku nak tanya korang..camne nak bagi anak nak isap botol...sebabnye aku de masalah sungguh-sungguhla..anak aku kalo aku dekat umah memang totally refuse isap botol...dan bukan saja kalo aku ada,tapi kalo kene tinggal kat umah pon memang dia tak nak isap botol..kadang-kadang stress jugak ye la nak wat keje pon tak boleh..asyik nak bekepit aje..

Now bukan je tak nak nyusu guna botol,minum air masak pon tak nak guna botol, aku beli la sippy cup tommie tippy tu..memula okay nak guna..lama-lama tak jalan jugak..solution hamik aku bagi minum guna cawan trus..yang tu dia nak..tapi susu tatap tolak...bila aku tanya pengasuh dia dulu...nak pulak isap botol, kat nursery pon okay jer..tapi tu la Ilhami tak kuat sangat menyusu..kalo aku bagi 3 botol susu kat nursery, kadang-kadang minum 2 botol,adakala 1 botol jer..ermmm....risau sungguh aku..tapi balik umah memang aku tak boleh kemana-mana...sebab ilhami akan berkepit je nyusu...

So pada kawan-kawan yang de experience camni,leh tak bagi solution kat aku nih...Tolong ler

Bolat Kembali..

Now Ilhami asyik tak sihat aje...tak tahu la ubat aku dah bagi tapi still kahak banyak lagi...so semalam incik suami ajak pegi barber shop kasi potong itu rambut budak tecik...Memula masuk kedai muka syok la sebab banyak cermin kan...Ilham ni suka sungguh kalo dengan cermin..Pastu masa nak potong rambut incik suami yang pegang,so memula muka cam kompius apasal bangla nih balut badan kan...tapi still maintain muka suka ajo..bila start mesin itu rambut,..yang tak tahan boleh plak sengih kat aku..syok la tu..before nih incik suami yang cukur kan..kali nih kasi kedai le  plak kan..hehe..nah layan pica Ilham potong rambut


muka redho

menahan kepala kena sagat


saya suda BOLAT

 1st trial pass!!!..bagus sungguh anak mama nih...pasni dah tak payah ayah cukur kita pegi kodai ajo...hehehe

Nursery...

Arini 1stday aku start anta Ilhami kat nursery...kalo dulu aku cakap nak start anto umo setahunkan..tapi bila discus balik ngan incik suami..better antar awal and lagi pon tak payah nyusah pala otak aku nih nak kene bayar 2x..1 kat bs and 1 kat nursery..so baik kita lumsum kan trus ye dak...Pagi nih anta Ilhami wat prangai..tak nak duduk nak bekepit dengan aku jer...aiyooooo...anak camne mama nak keje...hati pon mula la rasa berat nak tinggal..tapi sebabkan Ilham dah 10 bulan lebih..maka kecekalan hati aku agak kuat berbanding masa dia umo 3bulan dulu...yer aku penah try anto ilham masa umo 3bulan kat nursery...tapi masa tu aku tak dak ketabahan tahap dewa kelapanploh..so aku anta sekerat hari..then trus cari babysitter kat ilhami..Alhamdulillah jumpe sampaila Ilham umo 10bulan dia jaga...
Cabaran anta kat BS nih aku rasa kurang skit kot..cume memula ilham tak biasa...tapi aku takde risau sangat...now dah ke nursery harap-harap ilhami boleh survive la....yela kata umo 2tahun dah nak bagi adik kat ilhami kan..hahaha....opismate aku cakap duduk nursery kena la belajar cara sharing..ye la selama nih ko makan biskut sorang-sorang..now ramai..jadi kena la bahagi-bahagi sama ye dak...Tapi bagus jugak tuk develop skill social dia..jangan terlebih social sudah ler anak oi...
Ok mau pegi mengepam kejap...stok pon nyawa-nyawa ikan jer sekarang..