Ilhami Botol dan Puting...

Ok mood blogging telah menggila..mari hupdate blog secara marathon..hahaha..gelak jahat sebab arini  boss takdak..so tinggal bape ketul anak-anak ayam buah ajo..pagi nih cafe pon tutup rupanya..so marilah beli bekpes diluar yer kawan-kawan...ok aku bukan nak story pasal opis...atpi nak story pasal perihal botol susu dan puting botol ilhami...
Aku dilema sungguhla la ni..Ilham dah setahun tapikan..tapikan  masih tak nak menyusu botol kat umah...kat nursery nak pulak..yer aku tau mesti yang cakap ko pehal tak nak bagi anak menetek kat umah..hoi..bukan aku tak nak kasi..time tengah malam ok la kan, sebab mama ilham pemalas nak bangun bancuh susu..so lets selak ajo baju dan suakan trus kat mulut ilham  setel keje mak kan..ni tengah-tengah aku dok mop lantai tetbe teriak nak menyusu..hoi choi sungguhla..dah la mood nak mengemop ni bukan selalu ada..dah jadi satu keje kene stop sat mengemop pastu bagi susu dulu...pastu bila dah kenyang baru leh sambung balik...mana la keje mengemop aku yang patut bape minit je dah jadi sejam...bukan aku merungut..tapi aku nak la ilham menyusu botol...time-time aku bizi wat keje kan..kalo tengah berkuak lentang tak apa...
pastu weken baru ni aku p beli botol MAM plak kat ilham..sebab ramai cakap puting MAM macam kita punya nipple...memula aku wat susu dalam botol..cewah kemain ko nak...suka muka excited sebab botol baru kan..tapi nan hado sama je..aksi je lebih..bukan isap pon dokla gigit-gigit puting MAM tu dengan wat aksi geram..bila aku n incik suami tegur..boleh plak dok sengih dengan ulang tayang wat aksi..adoii...anak oiii mama dah tak tau nak cari yang macamana lagi..pastu tommie tippee pon sama...tak isap jugak kalo kat umah..kalo aku bancuh susu 3auns..3auns la masuk sinki..sebab tu susu FM ilham leh tahan sebulan..kalo cepat abih pon bukan banyak masuk perut..tapi banyaknye buang saja..mujurla susu murah je ANMUM..tidak mau air mata darah aku..Puting avent pon sama tak jalan jugak...puting NUK pon sama...tapi sume nih bila kat umah la..kat nursery ok je bedal...ni pica puting yang dah penah aku bagi kat ilham cuma puting brand doctor baby n pigeon je blom penah try lagi...
ni puting 1st aku bagi ilham

2nd ok dia minum dari tommee tippee

3rd ok jugak avent

4th MAM ermm..yang ni dok gigit2 wat geram

belum try lagi

belom try jugak
Macam aku cakap memula tadi..bukan aku tak nak kasi ilham menyusu badan..mesti cakap patutnye aku bersyukur dapat menyusu badan sampai ilham setahun..yer aku amat-amat bersyukur..tapi ada tapinye weh...aku pon nak jugak anak aku menyusu botol kat umah kan...memang bila berjalan aku leh lenggang kangkung tak payah nak berangkut beg susu bagai..cuma aku risau bila mana kene pegi kursus sian plak kat apaknye nanti..so pada ibu-ibu diluar sana bantulah aku yer...ada solution tak..

Ilham dan Lelah

before baca n3 kali nih agak panjang lebar..sebab banyak sangat cerita tertangguh....aku agak kebizian sebab Ilham demam dengan lelah yang agak teruk..Kali ni aku rasa lelah paling lama..memula batuk dan selsema tapi tak dak plak demam kan..so aku bagi ubat la macam biasa...tapi makin lama makin teruk batuk ilham specially time 3-4 pagi...mula la penat..aku dah macam eh..eh..ni dah nak kena lelah macamni..sok tu aku tetap la bawak ilham ke nursery...pastu cikgu nursery sms aku bagitau ilham muntah dan batuk..badan dah mula dedar-dedar..so aku ngat ok la kot...pastu bila aku pegi tengok ilham..mula la wat prangai kan..nangis tak behenti..so decide petang ke shah alam..sebab incik suami keje..so pegi shah alam senang leh pegi klinik dengan incik suami skali..
Pas balik keje trus shoot ke shah alam..tapi nasib tak berapa nak baik..ujan plak sepanjang jalan...so bila dah ujan paham-paham aje la kan..jalan ke shah alam jemmmm......ilham memula ok lagi..tapi dah lama dalam carseat mula start enjin...masa ni ok lagi, enjin tak berapa nak turbo kan...tapi makin lama makin kuat plak...aku plak tengah drive mana leh nak amik..so aku mula la nyani macam-macam lagu..tapi tak jalan eh...pastu aku nyanyi aku nama-nama nabi..haaa yang ni dia diam...tapi bila aku benti dia nangis..so kena nyanyi lagi..tiap kali aku nyanyi dia senyap..bayangkan aku dok ulang lagu tu sampai ke opis incik suami..dah kering tekak aku dok ulang nyanyi..dah rupa cd player dah aku nih...sepanjang jalan dok ulang lagu nama-nama nabi...huh sampai kat opis incik suami aku cakapla letih aih dok ulang lagu kat ilham..dah kering tekak nih..incik suami leh plak gelak..adoi...pastu trus ke klinik..sampai turn ilham dok cek trus suh amik neb..memula muka epy je..lama-lama mula la teriak tak mau-mau...lama jugak kene neb..so doktor cek balik ckp still ada lagi tapi dah ok skit dari memula tadi..so amik ubat..aku trus balik putrajaya..time balik mak aii lagi skali teriak..kali ni sume lagu aku nyanyi tak jalan..so aku biarkan aje..last-last stop sendiri...letih gamaknye..hehehe....mujur la sok tu cuti kan...
Pastu isnin lepas ingat dah baik..sebab ilham bila makan ubat demam ok..abih je 6jam ubat demam panas balik badan...kat nursery mula wat perangai lagi..pastu cirit-birit plak..muntah lak..aku cuak trus petang amik time off suh incik suami balik..ke azzahra bangi..memula nak ke klinik dr.saiful.tapi klinik dia buka petang..so trus ke azzahra and appointment dengan pakar kanak-kanak...jumpa dr nazim..aku suka la sebab doktor tu jenis soft spoken..and suka bagi penerangan...puas atila..kat sana skali lagi kene amik neb..pastu masuk ubat montot sebab ilham demam panas 38celcius...skali lagi drama teriak sebab amik neb..
Alhamdulillah lepas amik ubat kt azzahra ilham makin sihat..kahak makin kurang, dah tak batuk pukul 3-4pagi dah..cuma berak je la kerap..tapi takpela kuar kahak..arini dah leh bloging balik..tidak takde mood nak menulis..susah hati weh anak kena lelah nih...

ILHAMI TURN'S 1..Happy besday ANAKKU..

Nampak tak kegigihan seorang ibu...aku siap capture then crop...anak aku MUHAMMAD ILHAMI ILMAN dah setahun arini..ALHAMDULILLAH...semoga anak mama menjadi anak yang soleh,anak yang baik,serta berjaya di dunia dan akhirat...


رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ
وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُالرَّحِيم (Al-baqarah : 128)

Terjemahan Ayat:
"Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.


nah layan muka besday boya arini..ohh kami dah sepakat nak celebrate 1st besday Ilhami kat umah kakak aku ujung bulan nih..sebabnye..sume famili aku akan turun umah kakak aku nanti..so skali arung sambut besday opah jugak..hehehe....

saya dah boleh berjalan...

Hampir-Hampir Kemalangan..

Pagi JUmaat yang barakah, jam tangan aku menunjukkan 7.34 pagi, arini aku pasang proper belt carseat kat ilhami.selalunya aku akan pasang belt tak berapa proper..tapi sebabkan semalam masa balik ilhami leh meloloskan dirinyer dan berdiri atas carseat so aku pon pasang bagi kemas..pastu masa kuar parking dari rumah aku..hati aku tetibe terdetik,"kalaula jadi excident kat aku dengan ilhami,aku mesti peluk ilhami kuat-kuat,supaya dia tak apa-apa..biar aku yang teruk"tu hati aku berbisik..So drive kete macam biasa la kan..

Macam pagi-pagi sebelumnya aku drive,tapi pagi nih hati macam sedikit tak ketahuan, tapi aku malas nak layan sangatkan..so drive la, kalo pecut pon takde la laju mana pon..yela kalo takat sang kancil kan..nak laju mana eh..nak-nak plak area putrajaya nih..so masa naik bukit,aku tekan minyak laju skit,sebab myvi depan aku tu pon laju..tengah sedap menekan minyak,tetbe myvi depan aku brek mengejut...aku lak masa nih dah dekat sangat dengan myvi tu,kan..aku masa nih tak tau nak wat pe..so tru pulas stereng ke kiri..masa ni aku dah terpikir memang kena belakang myvi tu..tapi syukur Alhamdulillah..Allah melindungi aku dengan Ilhami,kete aku trus panjat divider tepi..mujurla ilhami tak menagis atau terkejut..aku masa nih teketar-ketar terkejut..trus tangan capai henpon kol opismate aku..mujurla opismate aku datang tolong..yela nak kol incik suami.nun di shah alam kan..kang dia terperanjat tegopoh-gopoh nak balik bahaya plak..lagipon aku ngan ilhami tak de pe2..opismate aku tolong turunkan kete aku dari divider and tolong drive kete aku sampai opis.aku ngan ilhami nek kete opismate sorang lagi...apa-apa pon aku bersyukur kerana ALLAH masih panjangkan umur aku dan Ilhami serta melindungi kami dua beranak...AMIN....