Cerita Basi kami

Okay mula-mula ni adalah cerita basi aku yang berlaku sebelum balik cuti CNY yang panjang ittew.....memula aku nak story pasal ilhami demam..semua lepas cucuk setahun...before tu dah demam..so aku hold kan dulu cucuk tu..baik demam trus cucuk setahun..Tapi rupanya pas besday ilham tu tetibe badan ilham panas..suhu cecah 38..aku dah cuak..so bagi ubat bontot..tapi suhu macam tak turun..pastu aku basahkan tuala lap badan ilham...tapi tak boleh nak basahkan sangat sebab ilham lelah..kang sejuk-sejuk lagi teruk..so bagi sume ubat ilham makan..malam tu tak berapa nak tido..sian sungguh kali ni ilham kena lelah yang agak teruk..bergilir-gilir aku ngan incik suami bercuti...mula aku cuti soknye incik suami plak..masa ni aku dah tak tahan tengok ilham..tiap kali pas solat aku berdoa moga anak aku cepat sembuh..memang tak tertahan aku tengok..lembik ilham kali ni..susu je muntah..makan je muntah...pastu berak..kalo boleh transfer sakit dia..mau je aku transfer sume penyakit tu kat aku..
Hampir 2minggu ilham demam...last skali before balik kampung..hari rabu, masa tu turn aku cuti jaga ilhami..masa ni aku dah tak tau nak buat macamana..so aku kol kawan aku yang keje nurse tanya dia..so masa sembang-sembang tu aku dok bagi ilham menyusu..pastu tetibe dia batuk..kawan aku cakap tepuk belakang...aku pon tepuk-tepuk belakang dia sambil sapu minyak bawang putih yang aku buat sendiri..pastu ilham muntah..masa ni aku cuak sebab abih susu dia minum kuar balik..aku tengok ilham lembik..aku nak nangis dah..pastu kawan aku cakap takpe tepuk lagi...aku pon ikut je arahan dia...kemudian aku bawak ilham keluar dari bilik..letak kat hall depan..sian aku nengok masa nih..memang melepek jer..pastu muntah lagi..then kuar cecair warna kuning..aku dah eh-eh apa nih..terus tahan guna napkin..sah kahak ilham dah cair..aku fuhh lega bila tengok kahak dia kuar..rasa kepuasan berganda-ganda je..hahaha...
Sok ilham ceria kembali..hehehe....mama pon dah ceria balik bila anak dah ok..so lets balik kampung...
Perjalanan ke kampung kami berhenti dulu tido semalam kat tanjung malim..sebabnye mak n kakak,abang aku sume turun ctu..so lets lepaking sana dulu..mujurla ilham takde masalah.tapi aku still bagi ubat demam n ventolin kat ilham..ahad gerak balik ke kedah..long journey untuk ilham yang baru baik demam..nanti aku sambung balik perjalanan balik ke kedah kami wat persinggahan kat Penang plak...

4 comments:

ctmah said...

pasni kalau ilham demam or kena flu, akak tepuk jek belakang ilham..kahak boleh keluar melalui muntah or najis dia kak

cikcoklat a.k.a Haiza said...

oh dah buat dah..tapi ari2 mmg byk sgt kahak..bape kali amik neb..Alhamdulillah dh ok..sedih masa tu tgk ilham

KayNisa said...

kesiannya ilhami. saya doakan dia sihat selalu :)

cikcoklat a.k.a Haiza said...

time kasih nisa