Kunci oh kunci

AsSalam...

Lama tak menulis kan..hidup agak tertekan yer...banyak benda yang jadi..tapi bukanla teruk bebenor pon...saper yang baca status fb aku taula kisah kunci kete aku puan orange tu hilang...mengagau cari tak jumpa-jumpa..kes si apak bagi si anak main kunci sebab si apak nak tido dengan aman..so bagi jer la apa-apa yang boleh membuatkan sianak tak kacau si apak nak tido..kesudahan adalah si amak yang tension sebab pepagi buta nak pegi keje cari kunci kete tak jumpa-jumpa...end up si amak kene el ler 1 ari...geram tak payah cakap la aih....pastu si apak plak elok sms cakap bawak je si MR.PET..hello si apak u suh si amak bawak MR.PET tapi kunci u hangkut skali pegi keje...per cer????memang pagi tu aku berangin 1 badan...
hampir 2week aku cari kunci kete tu tak jumpa-jumpa...pastu incik suami cakap nak bawak g workshop buat kunci baru...yela dah 2week tak berstart enjin kete tu...
So wekend incik suami bawak mekanik datang tengok kete...before korang dok kata nape tak guna kunci spare meh aku story kan..kete aku takde kunci spare..bukan malas nak buat..tapi dah pegi sume kedai kunci tapi tak boleh buat sebabnye kunci tu takde contoh..kan enjin aku tu kan dah convert..enjin halfcut..enjin luar..so contoh kuncinye pon takde..geram betoi aku...banyak kedai pegi sume kata takde kunci yang sama..sobab itulah tak de kunci spare..tapi alarm de spare..hehehe...so boleh buka pintu tapi tak leh start enjin...panggil mekanik dia cabut wayar and sambungkan tuk hidup enjin..dah rupa cam mencuri kete aku nengok..maka berangkatla si orange ke workshop..dah duduk workshop 1 part plak..2week plak tersadai..sebab mekanik cakap nak kene order dulu barang..rupanye barang halfcut jugak dia amik..patutla kene mahai weh...so sabtu p amik si orange bawak balik umah..masa bayar..ketaq lutuit chek haa.kn mahai weh...aku bajet dalam 100** je..rupenye hampir 250...dah kata barang halfcut n upah pasang n upah dia bawak kete p workshop lagi...adoi bayor je la....TAPI..yer ada TAPI lagi..keesokkannye sesuatu telah berlaku...

Tempat kejadian:dapur umah aku
Pelakon Utama:Ilhami
Pelakon pembantu :aku a.k.a mama
Pelakon tambahan:incik suami a.k.a ayah
 
Masa ni aku tengah sibuk memasak..and as ussual si kecik tu pon sibuk jugak..tapi sibuk masuk bawah kabinet dapur..aku tak layan ler si kecik tu..biar je dia main..masa aku dok basuh pinggan aku dengar bunyi macam orang main kunci...aku dah ishhhh...dok main kunci plak dah ilham nih...aku pon jenguk la bawah kabinet tu..tengok elok je dia dok masukkan tangan dalam rice cooker lama tu..kat bahagian lubang kecik.elok jer tangan dok mengacau dalam periuk tu macam dok kacau nombor cabutan bertuah..skali dia angkat tangan hamik ko.....KUNCI LAMA aku tu dok kat situ..geram sungguh aku...memang dia letak dalam tu rupanye..macam nak nagis weh..dah mama kene kuarkan duit...tetibe kunci tu muncul..hohoho..anak bertuah sungguhla...
elok je muka tak bersalah pegang kunci..bagtau kat incik suami dia pon tergelak...pasni dah tau kalo barang hilang situlah port utama kene cari dulu...ok layan muka budak yang suka main bawah kabinet dapur..
nampak tak rice cooker tu..dlm lubang tu ler dia suka dok main...



No comments: