GA Sanah Helwah Nur El-Saghir

http://secangkir-madu-buat-nur.blogspot.com/2014/09/ga-sanah-helwah-nur-el-saghir.html
Hai mommies out there..meh rapat-rapat nak habaq ni...nak breastpump electric dan manual free ke idak..kalau nak Jom ler join GA Sanah Helwah Nur El-Saghir..


syarat mudah aje

1. Follow Blog "secangkir Madu Buat Nur"
2. Harusla buat entry skitkan pasal GA ni dekat blog sendiri dgn tajuk GA Sanah Helwah Nur El-Saghir jangan lupa backlink okay..dan ucapan untuk sikecik dan doakan ummi berjaya dalam mis penyusuan beliau..

Untuk Nur El-Saghir semoga menjadi ank yang membanggakan ibubapa serta muslimah yang berjaya duni dan akhirat

Untuk ummi pula semoga Allah mempermudahkan niat ummi untuk menyusu Nur El-Saghir sehingga 2 tahun..InsyaALLAH..


Hadiah pertama


Hadiah Kedua
Sweater Kanak-kanak comey

Hadiah Ketiga
Set Pyjamas

dan 


Hadiah Bonanza adalah


Ok nak hadiah bonanza boleh..hahaha...


So apa tunggu lagi GA berakhir pada 11.59 malam 1 November 2014

TAMAR COCOA

 
Harini aku nak review produk Tamar Cocoa keluaran syarikat bumiputera AL-Haddad..Aku cari produk ni dah lama..kebetulan akak opis aku ada jual..so aku pon try la beli dan minum..Hasilnya adalah lumayan..hehehe..aku suka rasa tamar cocoa ni lagi dari milo..ye la since boikot milo kan..kita cari la altenatif lain..Bukan saja aku je minum..seisi keluarga bole minum tau..Minuman yang berkhasiat..malahan anak aku ilhami minum pon takde batuk dan tak berkahak..
Tamar Cocoa ni ada 2 jenis serbuk dan sachet...yang serbuk tu ada 900gram dan sachet da 20sachet.memang superb sedap weh...aku dah buat stok dekat rumah dengan dekat opis..Dan paling aku suka adalah sebab bila minum tamar cocoa terus stok untuk imani bertambah..hehehe,..Jadi milkbooster aku tau..aku dapat rasa la perubahan tu..memang aku takde masalah bab menyusu ni..rezeki imani ada..cuma tak semeriah macam ilhami dulu..
Perjalanan penyusuan imani bermula agak struggle skit...hari ke 7 baru susu badan ada..dan dalam pantang pon susu aku tak meriah macam masa aku dalam pantang ilham..cumanya aku always keep positive dan teruskan niat nak menyusu imani walau apa cara sekalipon..aku penah cuba TMS tapi mayba tak serasi dengan aku kot..then aku beli halba buat milkbooster..orang lain rendam dalam air suam..aku telan terus..so far menjadi jugak..tapi bila jenuh kau nak menelan hari-hari kan..hehehe...so bila berjumpa sicinta hati TAMAR COCOA ni Alhamdulillah..sesuai dan serasi bersama gitu dengan aku...
So pada mak-mak kat luar sana yang nak menerai tu..bole roger2 aku...aku jual murah-murah je..menolong sesama kita kan...ingat ni sebagai usaha je..selebihnya berdoa kepada ALLAH..sebab DIA yang maha memberi...

p/s:kalo berminat bole pm aku dekat fb dan emai pon pole

My 2nd Princess

Aku jarang bercerita perihal anak kedua aku nih..yela masuk ank kedua mak pon makin malas nak mengupdate pasal anak..Masa anak 1st kalo boleh semua nak update..

Actually si adik ni memang senang jaga compare siabang..sebabnya masa dalam pantang lagi memang mudah sangat adik..Tido je kejenye..abang dulu nangis 3bulan..dah la anak 1st kan..memang mak stress dalam pantang..Bila pegnen 2nd time memang aku berdoa sangat-sangat yang adik tak turun abangnye..Alhamdulillah adik sangat-sangat behave..ko letak le celah mana pon..memang mudah je tidonye..

Meh aku share gambanya anak ke 2 aku namanya Iffatul Imani..aku n asben panggil Iman or Imani..abglong panggil baby or iman..Model michelin dah aku nengok imani
Dah besar anak dara mama 4month

with mama 3month

2Month

5month dah sekarang..


bonding time with abg
eh2..tetbe abglong pon ada
selfie by imani
Ok tu la kisahnya..sekarang dah lenguh mama dukung kamu imani..hasil susu ibu sepenuhnya..beketul2 imani..hehehe


Mini MMR Giveaway



 GA lagi..sekarang memang mood join GA aje aku ni..hehehe..yang ni plak GA dari blog lovelywahmie.blogspot.com 
Moh ler join reramai mana tahu rezeki dapat tasbih digital..bole la masa lapang dok berzikirkan xde la buang masa dok pegang tepon 24h tu kan..Pada yang nak join tu syarat2 nye kat bawah:

Syarat2 GA ni mudah saja


  • Follow blog ni di Google+ - DONE
  • Buat satu entry tentang GA ni kat blog menggunakan gambar diatas  - DONE
  • Kemudian letak link entry kat ruang komen pinned post ni - DONE
  • Jugak link kan entry anda ke blog ini - DONE
  • Anda boleh tag kawan2 anda kalau nak, optional.Ikutla nak tag ke tak

SIREH LOVELY CARE INTIMATE

Hai semua..arini cikcoklat nak habaq mai cek ada juai pencuci intimate..bukan pencuci muka naaa..pencuci khusus wanita yang dirumuskan khas dengana dunan tradisional..Pada yang ada masalah keputihan..gatal-gatal dan berbau tu bolehla mencuba SIREH LOVELY CARE dijamin puas hati..

Kelebihan Produk :
1. Merawat keputihan
2. Merawat kegatalan pada bahagian vagina
3. Melancarkan perjalanan haid
4. Penyubur kandungan wanita
5. Mengecut dan merawat kembali vagina
6. Mengetatkan faraj
7. Menstabilkan pH wanita
8. Mengembalikan ketegangan
9. Pemulihan luka selepas bersalin
10. Menguatkan saraf bahagian intim wanita untuk kebahagian suami isteri.



SO apa tunggu lagi..dapatkan lah sekarang

Segmen Blogwalking Pink Ladies 2# : 48 Hour Marathon


http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-pink-ladies-2-48.html?m=1


Wewit..wewit.. pada semua ladies out there meh join blogwalking "Pink Ladies".
Khas untuk WANITA aje yer..yang tak wanita tak boleh join!!!dah kata untuk wanita kan..
Pink atau dalam bahasa melayu merah jambu selalu dikaitkan dengan wanita sebabnya bila tengok kaler pink terus rasa tenang aje..nak-nak bila dapat anak pompuan ni..sume baju aku belasah beli kaler pink aje..sampaikan aku rasa sume baju imani sama je..hehe..lagi satu Pink melambangkan kelembutan..If pakai Pink tu rasa cam eh-eh ayunya la..Tapi dalam kelembutan jangan disangka plak lemah..hehehe...Dah meh pakat-pakat join cepat..tengok bawah tu syarat-syaratnya:
Cara penyertaan :
  • Blogger wanita warganegara Malaysia-ye aku wanita n warganegara Malaysia
  • Follow blog ini.-daone follow
  • Copy banner dan backlink ke entry ini.-done
  • Hasilkan satu entry dengan tajuk " Segmen Blogwalking Pink Ladies 2# : 48 Hour Marathon"
  • **optional(tak buat pun tak apa) : berikan pendapat mengapa wanita sering dikaitkan dengan warna pink?-done
  • Klik icon love dibawah -done
  • Komen url penyertaan anda di sini.-dah komen jgk

Menu Iftar Siakap 3 rasa n park choy sos tiram

Sempena bulan puasa ni ramai bebenor update menu berbuka yer..aku pon nak update jugak..tapi bukan menu berbuka hari ni sebab hari ni menu berbuka aku gantung periuk..Since dah hari ke 13 ramadhan aku req nak berbuka kat luar plak..
Sebenarnya menu aku tu menu iftar ke10..Sebabkan rajinkan so aku buat la menu sedap skit siakap 3 rasa n parkchoy sos tiram..lagipon cuti berpantang de berbaki lagi beberapa hari je kan..kang da start keje takdenya gigih nak buat menu da boom bagai..
Siakap 1/2  3rasa..ayam n ikan goreng agar-agar bandung cincau n parkchoy sos tiram
Jangan pelik plak siakap tu da jadi separuh.Bukan incik suami beli separuh tapi aku kerat buat separuh je untuk makan berdua.Buat sekor kang membazir aje.Nah resepi siakap 3 rasa ringkas.

Bahan-bahan :
1/2 ikan siakap
1 biji cili besar
2 ulas bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih (potong dadu)
1/2 inci halia (racik2 ikut korang la)
2 helai daun limau purut (ni aku saja letak)
1/2 biji nenas (aku buat sebelah je sbb ika  pon sekerat je)
1/2 carrot (ni pon aku saja-saja masuk)
Tepung jagung (ni nak gaul dgn ikan)
Garam (ikut tahap kemasinan yang korang suka)
Gula (since aku masak memang takpakai pak aji naik moto so aku masuk gula utk balance kan rasa)

Bahan menumis:
3 sb cili kisar
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
1 sk kicap

Cara-cara:
1. Gaulkan ikan dengan tepung jagung dan garam.Dan gorengkan ikan sampai kekuning-kuningan.then angkatla dah masak.
2. Tumiskan dulu bawang besar/cili besar/bawang putih dan halia sampai layu
3.masukkan cili kisar+ sos cili+ sos tomato dan kicap tumis sampai pecah minyak.
4. Dah pecah minyak masukkan carrot/nenas kacau sebati.Masukkan garam dan gula..Agak2 mcm kering tu tambah air skit.Pastu siap! Boleh letak atas ikan.tapi aku tak letak terus dekat berbuka baru aku letak.

Resepi Park Choy sos tiram

Bahan-bahan:
Sayur Park Choy
Sos tiram
Bawang besar
Bawang putih
Garam
Ikan bilis
Bawang merah(sebab takde bawang goreng so aku buat sendiri)
Ikan bilis (aku guna ikan bilis gantikan udnag kering)
Tepung jagung

Cara-cara
1. Panaskan air didalam periuk dengan letak garam sedikit..ini untuk celurkan sayur japg.Bila dah mendidih celurkan sayur tu.agak-agak dah layu angkat.Jangan sampai layu sangat.
2. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih sampai layu.
3. Masukkan sos tiram sedikit je.Kemudian kacau letak air sikit sebab nak bagi berkuah.Pastu masukkan garam skit je sebab soso tiram pon dah masin.Nak bagi pekat letak tepung jagung
4. Kuah dah masak boleh la angkat trus letak atas sayur.
5. Goreng ika  bilis dan bawamg merah sampai garing kemudian angkat dan tabur atas sayur.

Ikan goreng dan ayam goreng tu tak payah la bagi resepi gak..yang tu semua orang tau..hehehe..resepi agar-agar bandung cincau tu tengok entry sebelumnya...

Ok selamat berbuka!!!
#pray4gaza
#gazaunderattack


Agar-Agar Bandung Cincau

Hari ni da rasa rajin skit sebab aku buat agar-agar bandung cincau..since hari isnin hati mak sentap dek anak bujang yang baru umo 2tahun6bulan9ari cakap kek(dalam erti kata agar-agar) tak sedap..ini semua gara-gara simama gigih buat agar-agar ribena letak susu..Semua ni pengaruh iklan la weh..Masa nak berbuka aku potongla agar2 ribena letak dalam pinggan pastu ilham datang dapur tanya aku apatu..aku cakapla agar2..then dia cakap nak kek..aku bagi la 2 potong dalam pinggan..bila aku ke depan tengok dia tak makan..aku tanya kenapa tak makan..dengan rasa bersalah ilham cakap kek tak sedap..uwaaaa anak bujang aku dah pandai komplen mama masak..
So arini mama buat balik agagr-agar bandung cincau dengan harapan akan dapat pujian dari anak bujang sorang ni...si ayah tak yah tanya la..kalo tak sedap tak makan terus..sentap mak noks..so lets buat agar-agar yang disukai seisi rumah..
Bahan-bahan:
1/2 paket agar2 (aku guna agar2 tali)
1/2 susu cair
Cincau
Gula (ikut tahap kemanisan korangla.aku guna skit je sebab aku dah manis..hehehe)
500ml air
Pewarna merah (sirap)

Cara-cara:
Masak agar-agar dengan air tu dulu sampai hancur (sampai dah tak bertalila).
Bila dah hancur tu masukkan gula(kacau) gula dah larut masukkan susu dan pewarna sirap.
Potong cincau (aku potong dadu je.tp ikut koranglakan kot kretip buat bentuk panda) pastu tabur je.haaa dah siap letak kat peti ais bagi sejuk..tunggu masa berbuka baru makan yooo..

Agar2 bandung cincau mak sentap
Ehh..da lagi menu lain..siakap 3rasa..sayur sawi parkchoy..nanti aku share resepi yer...daaa nak amik anak teruna n anak dara kt nursery...rini 1stday antar anak dara ke nursery

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

Hooooi orang kampung  sempena hari raya Aidilfitri yang bakal menjelma idak lama lagi..nile.com.my buat giveaway duit raya rm300 oiii...Ala tak kan tak tau kot nile tu..sure semua tau punya nile tempat segala memjual brangan online macam..bag.baju.kasut..amlnd segalanya ada disitu..Bagi yang malas nak menapak ke mall.h elok sesangat shopping aje kat nile.com.my tu..Dah ler murah and surely mampu milik punya..dah tu buat pulak giveaway ni..memang torrrrrbaikla http://www.nile.com.my untung-untung bole dapat..haa dah leh buat blanja raya nanti kan..cakap banyak tak nak moh ler join..




Banyak oii rm300 tu kat aku..if aku menang memang nak guna tuk beli baju anak-anak ler..dan selebihnya tu buat topup duit minyak balik kampung...

Haa pe ke hei tecegat lagi join ler..join ler.. Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My 

Macam biasa ler kene ada ler segala macam kat bawah ni:

1. Letak tajuk: Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My
2. Letak banner seperti di atas dan linkkan ke:
3. Ceritakan bagaimana anda manfaatkan hadiah RM300 untuk kegunaan Ramadhan atau Raya nanti.
4. Submit penyertaan dengan menghantar butiran ke email: give_away@nile.com.my 
Letak tajuk: Raya GiveAway (Nama anda)
a. Link entry:
b. Nama anda:
c. Nombor handphone :

Result keluar pada 23 julai 2014 tengok web nile ler

GIVEAWAY SOUVENIR FROM GOLLAND BY CHERISH EVERY CHERRY

Pada semua moh ler join giveway puan cherry buat..
http://cheerisheverycherry.blogspot.com/2014/07/giveaway-souvenir-from-holland-by.html?m=1

Ha ape lagi teman udah join..kome biler lagi..ate dapat adiah dari obesea nun dari Holland weh..nak pegi biler taun ler dapatkan..so dapat sourvenir pon jadi la....jom ler join awok-awok sume...senang je syaratnye baca aje syarat kat bawah tu..



Syarat-syarat Penyertaan:-

1. Followers blog Cherish Every Cherry -done
2. Like Page MyHafiy Blogshop di Facebook -done 
3. Tulis satu entri bertajuk " Giveaway Souvenir From Holland by Cherish Every Cherry"  dan pastikan ada banner GA di atas dalam entry tersebut. -ini pon done
4. Link kan entry anda kepada entry ini/blog ini -done juga. 
5. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen entry GA ini. -ok done

Mudahnya Bershopping Dengan Tesco Online

Rupa macam duta Tesco aje aku ni kan...hehehe..Tapi aku nak story my 1st experience membeli-belah tesco online ni..Ye la memandangkan daku sudah menjadi mak beranak 2 ni..langkah pon dah tak boleh besau-besau..Nak bershopping lenggang kangkung memang takde harapan la yer..since masih lagi dalam mood cuti berpantang...Alu dah abih pantang dah tapi dah kata cuti amik 3bulan..so duduk umah je la..
Aku penah try kluar 3branak kekonon nak practice ler bawak ilham ngan imani nanti naik keje takde la aku kalut..tapi rasanya hazab jugak bawak anak kecik kluar ni..N tu le 1st n last itme aku try..pas pada tu aku tunggu je incik suami balik keje..dengan keadaan sekarang kes culik makin jadik2..so duduk rumah adalah yang terbaik..hehehe..
Ok back to the story...biasa la aku kan suka kona-kona dulu baru masuk citer yang sebenar..hehehe...Masa aku dok membelek FB nampak post kawan aku cakap tesco buat sale pampers so dengan selajunya aku masuk web Tesco...pastu aku ni plak de sejenis penyakit tak boleh tengok sunlight buat sale..harus meroyan aku membeli..aku cukup susah hati kalo pencuci pinggan kat umah abih..so dah temgok murah aku pon borong shnlight..pastu dynamo 4kg pon tengah murah aku beli..tops pon tengah sale..beli lagi..kelik-kelik then checkout..yang aku suka masa nak bayar tu kita bole pilih nak bayar camne..nak cash or kredit..so aku pilih kredit..tapi kredit tu bukan bayar masa ko checkout bayar masa delivery tesco dekat rumah..haa mudah kan..pasni lagi senag idup aku..hehehe..dah tak payah tunggu incik suami kalo nak bershopping..hehehe...adoiii dulu-dulu aku rasa kalo cuti berpantang duit jimat..tapi sejak-sejak telnologi canggih ni..dunia dihujung jari laju je tangan dok klik bershopping..


Hasil tangkapan di tesco online


p/s:daku bukan duta tesco..hanya pengguna ajo....

Nasi Arab Versi Derhaka

 Hoi mak ngidam nasi arab..nunggu incik suami free ntah bile so gagahkan diri lah juga buat nasi arab versi derhaka...


Planning nak lunch nasi arab kat luar...skali incik suami keje plak dah...hoii stress mak nak nunggu malam nak p makan.mujur la dia bawak panglima aku yang sorang tu ikut sama..tidak mau bersilat aku..tinggal la aku dengan adik manis sorg ni..senang keje mama..pagi-pagi bangun setelkan si abang dulu sebab nak ikut ayah keje.Lagipon dah buat aggrement dapat adik..incik suami kene bawak ilham.pegi keje kalo weken..huh mencabar aih jadi mak anak 2 ni..camno la mak-mak kita handle anak y lebih dari 2 ni..Ok dah kelaut dah topik..back to topic resepi aku google je..bahan-bahan aku main redah je apa yang ada kt dapur n freezer..


Makanya jadila nasi arab versi derhaka aku

Kekonon nasi arab versi aku
gulai daging kekonon nak makan dengan roti jala..last2 dok menjala ajo..
Ayam bakar aku sendiri tak tau nak describe..haha



Tak payah nak presentation bagaila..aku je yang nak makan kot..so aku letak je gambo dari dalam periuk n pemanggang je..hehee...resepi aku google kat blog Puan Uda.
Haa kalo tak pon beli je pes nasi arab..aku ni kes teringin yang tahap tak leh dibendung...gagah la buat..dari dalam pantang kot aku dok nak makan..now abih pantang imani pon dah 2bulan..bole la pegi makan nasi arab..heheh..
Ok chow dulu tahap lapar parkinson tunggu uncik suami n ilhami balik makan nasi arab versi derhaka aku ni..hahahaa....sila la jangan terliur

Pusat Bersalin Berisiko Rendah Presint 8 Putrajaya (PBBR)

Olaa..mahapkan daku lama menyepi nak update blog daku yang usang ni..walaupon nan hado orang nak baca aku peduli apakan..Meh aku continue pengalaman aku bersalin dekat hospital PBBR P8 ni..

Lepas kene cek doktor decide hantar aku ke wad presint8.Sebenarnya ni adalah pengalaman ke 2 aku warded dekat PBBR..yang 1st masa aku bleeding skit..tapi yang tu aku duduk 1 malam je..Masa dekat hospital aku kene naik ambulance tak boleh pegi sendiri..Merasa la naik la ambulance untuk ke3 kali nya...hehehe...incik suami aku follow by car..Memandangkan belum da tanda-tanda nak bersalin so aku ditempatkan diwad dulu..Wad sangat best sebabnya ko akan rasa macam duduk spital private bilik sesorang..cuma unlucky tak dapat bilik yang ada bathroom skali..hehehe..Hospital PBBR ni sebenarnya asal dari kuarters.So bila duduk situ tak rasa macam duduk wad pon dah rasa macam duduk rumah..Bilik 3..1 masterroom and 2 bilik tido biasa..Jangan risau semua bilik ada kipas and aircond okay..

Okay story aku dalam kol 3.30am tu aku dah rasa contraction yang kerap..Konon guna apps untuk count contractions..Tapi..tapikan akutak reti nak tengok dan baca..hahaha...banyak kali aku guna tapi tak paham-paham jugak...ends up aku picit loceng pamggil nurse sebab sakit tak tahan..oh lupa plak kat wad ni para suami tak dibenarkan teman..tapi takpe malam tu incik suami aku tido dalam kete..Dekat sini jugak disediakan bilik menunggu..memang selesa aircond semua..tapi..tapikan sunyi incik suami cakap..hahaha..Nurse datang aku cakap sakit..depa tanya aku brapa minit skali..aku cakap tak tahu tapi sakitla..so decide seluk nak cek buka berapa cm dah..masa dorang cek dah buka 4cm terus anta aku ke labour room..Nurse suruh aku kol suami..trus zass tak payah suruh pon memang aku kol..dah siap kol dorang suruh ke labour room..jalan kaki je dekat je pon..Tapi memandangkan contraction koi kuat..yang dekat pon aku rasa macam beribu batu..jalan sikit benti..jalan sikit benti..aku tak guna weelchair..

Sampai di labour room..waaa suasana bertukar rasa tenang sebabnya dorang pasang alunan zikir dan surah-surah Al-Quran. Masa dekat dah jam 4am..sakit makin kuat..aku bagitau incik suami sakit sebab tak tahan..aku paksa incik suami baca surah yasin..bila contraction je aku genggam tangan incik suami..aku ni de satu prangai pelik..tengah-tengah sakit otak aku bole memikir lagi.hahah..masa sakit mula aku pikir macam nak putus asa je nak czer..tapi aku buang semua yang negative tu..Part best kat PBBR ko enter je labour room nurse akan bagi kurma sebijik n air zamzam secawan kecik..Dalam tengah sakit sempat lagi aku cakap kat incik suami..bagusla kat cni..hehehe..macam biasala aku ni tengah dok sakit bagai pon orang bagi makan aku bole makan..hehehe...aku ngadu sakit kat incik suami tak tahan..panggil nurse tapi dorang cakap dorang takkan cek dah bukaan sebab 3.30 baru cek..lagipon lambat dorang kata nak buka ke 10cm..Tapi aku rasa  macam tak tahan sangat-sangat..4.30am aku paksa incik suami paggil nurse suh cek sebab aku rasa macam tak tahan dah..sekali cek dah buka 6cm adoila nak ke 10 tu aku tengok jarum jam macam tak begerak..tapi bole sembang-sembang lagi la dok cakap mesti kali ni baby keluar dalam kol 8 lebih ni..

5am
Sakit kuat sangat kali ni aku macam serah je kat nurse.Tapi tiap kali nurse nak seluk time tu la contraction..aku mintak kat nurse nak duduk..dorang bagi..aku siap tanya nurse lambat lagi ke ni..macam tak penah bersalin je aku nih..mujurla nurse-nurse baik semua layan aku.dorang cakap lambat lagi ni puan ketuban pon tak pecah lagi..skali tu dalam 5.15am lebih kurang la trus ketuban pecah waktu aku tengah duduk..elok je pecah terus rasa nak terkeluar dah baby..aku terus cakap kat nurse saya nak teran sekarang..waktu ni aku dah tak pikir kedudukan aku dah..dalam kepala otak ni mikir nak keluarkan baby dengan cepat je..2x push Alhamdulillah keluarla insan comel yang beratnya 3.27kg..hehehe Alhamdulillah..

Apa yang boleh aku bagitau dekat PBBR ni memang selesa dan puas hati layanan..Dekat sini pon mementingkan susuan ibu..labour room pon selesa..compare to hospital aku rasa kat PBBR lagi best..hehehe..lagipon masa aku bersalin tu hanya aku sorang je..memang best sangat-sangat..Tapi PBBR ni hanya menerima pesakit yang tak de risiko..kalo ko de kencing manis ke..darah tinggi ke dorang tak terima..dah tamatla kisah bersalin..Imani pon dah masuk 2bulan baru dapat sambung story...

pengalaman bersalin anak ke 2 part 1

Alo2 since anak dah bertambah 2 ni..daku kene blajar timing masa..memula ni agak stess jugakla..ni pon mujur mak aku ada datang tolong jaga aku..ditambah pulak ulhami tak anto pegi nursery so keadaan agak huru hara la dengan karenah dia..Paling kesian mak aku ler nak handle makan minum aku ngan ilham..aku handle si adik..ilhami tak bole biar dengan adik kang tak pasal-pasal kene kuntau...
Aku nak story pengalaman bersalin anak ke2..aku punya due 20 april ikut jangkaan doktor.Mujurla mak aku datang awal..masa tu aku takde rasa apa-apa pon.seminggu aku tak pegi keje sebabnya aku dah tak larat nak bejalan, so aku pon mc je la..masa ni ilham still aku anto pegi nursery..masa mc aku still kuar beli barang ngan mak aku walau pon alu tak larat tapi aku gagah jugak..ye la orang tua cakap nak mudah bersalin kene banyak.jalan..so sempat jugakla.bershopping skit..hehehe..Cuma baby je la start mengeras..aku ngat tu normal je la..sebab dalam hati aku dok mengharap baby kluar dekat due..kes laki aku nak final exam so better bagi ayahnye setel semua dulu..

10/4/014 Khamis
Actually arini aku checkup so aku memang plan mintak mc kat doktor..plan aku nak amik 2hari mc trus..tapi apakan daya doktor tak mau bagi 2hari..so dia bagi sehari je..daku pasrah aje..memandangkan masa checkup tadi nurse bagitau ramai plak yang akan berslain lebih kurang due aku..makanya berkemungkinan hospital full..so bersediala kamu akan dihantar ke mana-mana hospital yang berhampiran. .aku cuak beb!!! Taknak la aku kalo kene anto ke HKL or kajang...so balik checkup bagitau incik suami..aku nak booking annur  or azzahrah..tapi bole.ke sebab aku dah 38w tu..Mula la cakap kt baby klaurla awal yer sayang..mama dah risau ni..Malam tu kluar beli barang basah kat pasar borong..singgah petronas aku beli eskrim.magnum gold..ngidam beb tahap yang takleh tahan..dapat makan puas rasa...Plan ngan mak aku weken nak buat kurma kambing..perh sedap oiii...

11/4 / 2014 Jumaat
Memandangkan aku tak dapat mc arini aku pon el.Arini duduk rumah aje..lepak ngan mak n ilhami sambil gossip retis ngan mak..syok weh mak ada sume benda tersedia..
Tengahari
Aku p bilik ayaq nak p buang ayaqla..perut dah besaqkan kerap la p bilik yaq..masa basuh tu tengok de lendir coklat.aku dah eh-eh takkan kot nak beranak..sebab takde rasa sakit..aku abaikan je..cuma sms incik suami bagitau..incik suami balas nak dia balik.ke..aku cakap tak payah sebab tak sakit..lagipon bukan nak beranak.lg..
Petang
Aku p bilik ayaq lagi..macam besalakan..takkan nak habaq kot buat pa..tapi masa ni kluaq lendir cokelat clear..aku cuak yang ji..trus paggil mak aku mai tengok..skali mak aku mai rilek ja cakap..oooo dah turun tanda..yang ni memang aku cuak.lepas tau  turun tanda aku memang tak lalu nak makan..muka pon dah lain macam..mak aku tanya sakit ka..aku cakap tak..bukan sakit tapi takut..hahaha...Mak aku dokla pujuk suh aku makan..tapi aku memang tak lalu nak makan..N dah start rasa macam contraction tapi aku tak sure..Incil suami balik keje aku ajak makan western..konon tak mau makan kan..mujurla incik suami layankan aje..

Jam 6pm
Kitaorng keluar pegi bangi nak makan..keluar awal sebab takut kang sakit nak beranak..tapi masa ontheway tu aku dah rasa dah cuma aku tahan.sampai kedai ode makan elok maghrib incik suami p solat aku ngan mak n ilham balun makan..setel makan balik umah ontheway tu aku ngadu cakap sakit dah tangkap pinggang..trus mak suh pegi spital..tapi aku taknak lagi..siap cakap bole tahan..aku target sok la kot bersalin..skali mak ngan incik suami paksa jugak..so balik umah anta mak ngan ilham..aku solat maghrib dulu dah siap pegi spital...

Jam8pm @hospital putrajaya
Masa ni sakit tak kuat..so bagtau nurse dorang suh masuk n cek tekanan darah n berat srta urine..tunggu lama jugak sebab dorang baru selesai kes bersalin..mujur by time aku sampai tu kira labour room xfull..so doktor suh aku baring nak cek contraction...abring je la aku..contraction ade tapi tak kuat..doktor cakap nak cek bawah nak tengok dah buka ke blom..aku pasrah je la kan..skali seluk dah buka 2cm..then scan baby doktor siap cakap owh baby kecik je 2.9kilo..dorang decide anto aku ke pusat bersalin berisiko rendah kat presint 8...

okla nak.tdo nanti aku story experience kbersalin kt PBBR tu ye..byeee

GIVEAWAY BRO NAS:Hadiah misteri bernilai rm800

Sambil bertungku aku dok baca blog...hebak dak aku? Kata dunia hujung jari..sambil-sambil tu nampak GA ni kat blog kawan aku simama mursyid..so dengan gigih aku join jugak GA ni..mana tau kot rejeki kan..so layan kan je la selepie aku ni...
Manukan
1selfie ni aku pulun sengih sebab pestime p pulau manilukan n satu lgi sebab guna tepon baru masa tu..aku beli sebelum p holiday kat sabah..cewi la orang utara kata dapat tepon baru keja selpie ajo la
anak aku pon pandai sefie hokay 
Abaikan gamba anak aku hat senget ni..kes mama malas nak rotate..mahap yer tuan admin..hihihi...anak pon nak join selfie jugak..ni selfie dalam rumah katako...okla tu bajet retis jugak anak ku..
Selfie dalam kereta dengan half botol susu anak
banyak aih gamba selfie aku..ni namanya selfie dalam kereta sambil riba ank minum susu.selfie dengan separuh botol anak..hahaha..peduli apa kan janji aku join GA bro Nas ni..hahaha..ok wish me luck


Bersalin Sudah!!!

Assalamualaikum n hello world!!! Eceh dah rupa buat coding je..hello world..zaman study dulu asal.basic buat coding je kompom de hello world...sebenarnya takde kaitan pon apa yang aku nak story mory ni...aku nak habaq hang aku dah selamat bersalin anak ke-2 tu je pong..hehehe..nampak tak kegigihan aku menaip pagi-pagi buto ni...paham ajo la anak kocik.bangun menyusu..maknye pon kene la bangun bagi susu..so sambil anak mengempeng mak amik kesempatan update blog bersawang ni...tak sempat story pasal pregnen ke2 tau-tau dah bersalin..hahaha..abaikan je la tahap kemalasan aku ni..
Ok back.to the story aku bersalin pada 12 april 2014 jam 5.19am kek spital putrajaya. Ye anak perempuan aku dapat.Experience opkos tak sama dengan siabangnye..sebab bagi aku bersalin kali ni lagi senang dan aku dapat feel baby nak keluar..masa si abangnye aku macam lalok..overdose sedut gas..nanti-nanti aku story eh experience bersalin anak kedua ni..Meh aku kenalkan dengan anak dara aku...

2nd day abg long nak syg adik..tapi kene pantau bkn syg je skali kuntau

Baru lepas kluar dari perut aku fresh lagi
Nama saya Iffatul Imani

Alhamdulillah Ya ALLAH

Tiada apa yang dapat ku katakan selain mengucapkan rasa syukur dan Alhamdulillah bumi sudah disimbahi hujan..syukur sangat-sangat ya ALLAH..serius teruja aku bila hujan membasahi bumi...yela hampir sebulan lebih kan kemarau..Sungguh besar dugaan ALLAH bagi pada kita..Kesian kawasan yang kene catuan air..pastu dengan jerebu yang teruk..
Teruskan berdoa semoga ALLAH menurunkan rahmatnya pada kita semua...jauhkan la dari kemurkaanNYA..hentikan perkara yang lagha...( kita semakin alpa dengan duniawi..)saling ingat mengingati.


#syukur jerebu beransur hilang
#prayfor MH370

Baiti Jannati

Aku penah story tak pasal rumah aku beli dulu kan...Semangat tol aku tengok orang dok mendeko-deko rumahkan..syoknya hangpa suma dok deko-deko eric...aku jugak yang tak deco-deco eric...rumah aku tu aku dah bagi sewa..Ye la dari biar kosong baikla bagi menyewa kan..dapat juga hasil kan..hehehe...
Tapi de masa aku rasa best jugak kalo dapat deko umah kan..yela orang lain semangat nak masuk rumah sendiri..pastu siap syoknya la pegi survey barang-barang rumahkan..haishh...bila cakap kat incik suami..kene smash balik tu la ajak pindah tak mau..blagak nak jadi orang putrajaya..erk...hamik tekene...so janganla mencuba menjolok sarang tebuan...
Tapi serius weh ada masa aku rasa waaah syoknya tengok orang dok siap sembang nak deko rumah..buat kitchen kabinetla..hias tang ni la..hias tang tu la..nak-nak tengok si nana hias umah dia..adoiii syoknya lah..takpe-takpe de rezki kita pindah balik sana dan masa tu hang deko puas-puas naaa...hehehe....

Kat dalam ig aku de letak gambar rumah aku tu..takde la besar nau..bukan bungalow pon..rumah biasa-biasa ajo..aku beli dah setahun lebih semi-d. Nak beli bungalow duit tak berapa nak cukup..yela kalo dah laki bini beli umah...jenuh nak membayar tu kan..laki aku tu cakap kat aku nak jadi orang putrajaya..padahal dia beli uamh kat kl ni..hoiii...sapa yang nak jadi orang key ell sebenaqnya..hehehe....apa-apa pon aku bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi pada kami sekeluarga..eh..tu pon ajak aku cari lagi sebijik rumah kat cni..erk...kena tunggu anak ke-3 nanti kita cari sebijik lagi..baru adil kan tiap anak dapat sorang sebijik..sekarang baru 2 bijik  ok la tu kan..hehehe...amboi macam riak dan takbur je ayat tu...bukan niat nak riak atau takbur..just nak kongsi saja..ok bye...

Now 35weeks...

Halo-halo aku tak leh tido ni...jam dah tunjuk pukul 3.08am aku terjaga time ni..memang lately aku dah susah nak tdo dengan aman..yela kata ko ngandung..perut dah makin membesar dengan cemerlang...pastu tahap kepanasan aku plak melebihi dari orang biasa kan...hok aloh kawe kan ibu mengandung panas tu harusla..maka jadinya every night aku akan terjaga time cenggini..
Actually aku nak bagitahu arini genap 35weeks usia pregnancy ku..eleh tu pon nak habaq..hehehe...harusla aku nak habaq hang...sebab masa pregnan 1st anak sulung ku tu..ilhami time-time cenggini la aku dah bersalin but not exactly 35weeks je trus branak kan..tapi dalam 35+5 weeks gitu...paham dok? Ok tak paham abai kan...hehehe..
aku ni bedebar jugak takut si adik turun cam si abang..hari-hari aku berdoa pada Allah agar kali ni baby tak kluat awal sangat and tak lewat sangat..orang cakap ngam-ngam hooo...tiap-tiap hari jugakla aku cakap kat baby jangan kluar awal..yela ujung minggu ni nak balik kampung..ank buah incik suami nak kawen...kang incase terberanak naya pengantin wali xbalik...mau meraung tak leh nikah..huhuhu...oh incik suamiku jadi wali pada anak buah dia..sebabnya abang kepada incik suami dah meninggal..
Debar jugak ni dah masuk 8bulan..erk..bulan depan je tinggal kan..kali aku xde bengkak-bengkak kaki tangan cam ilhami dulu..cuma tangan kanan je la rasa kebas..baju kenduri takde lagi ni..camno ni..sok rr pk..ok bye nk tido..benci arr aku slalu tak reti nak buat ending...k bye

1st GA HM FL Clutch By BondaQalish

http://bondaqalish.blogspot.com/2014/03/1st-ga-hm-fl-clutch-by-bondaqalish.html
aku terjerbak join GA ni sebab hang weh sibah lama aku xjoin GA ni..So lets join mana tau rezeki adik baby leh dapat FL Clucth comey Bonda Qalish

update dah ni

Salam semua..Sungguh lama aku menyepi kan..mood nak berblogging dah hilangla..rasa macam nak tutup blog je...de ke korag kisahkan..hahaha..nak tutup..tutup je..bukan aku ni blogger tahap dewa pon..ni tahap hidup segan mati tak mahu..hahaha...
Apa aku merepek pon tak tahu ni..Since ni la 1st entry aku untuk tahun 2014..so nak bagitahu pasal anak sulung ku ittew..Ilhami dah masuk 2tahun..makin banyak words dah pandai sebut dan makin pandai meniru gaya or ajuk kita cakap..paling tak tahan adalah dah pandai bergaduh oii...siap tunjuk penumbuk lagi...grrr..grrr..yang ni mak risau..takut dekat nursery dia buat kawan-kawan..balik kampung chinese new year ritu siap pegi ketuk kepala abg spupu dia yang lagi giant dari ilhami dengan pistol..hoiii ank aku ganas weh..macamana la dengan adik dia nanti...
Cakap pasal adik hehehe..pejam celik dah masuk 32w dah..maknanya dah masuk 7bulan lebih...hehehe dah lagi 2bulan aje adik baby nak kluar..mama harap adik baby keluar on time yer..jangan keluar macam along ilhami plak...along ilhami tak menyabor 8 bulan dah keluar...since aku memang tak pernah update pasal 2nd pregnancy aku nih..meh aku story skitla kan..
2nd pregnancy aku kali ni banyak masalah dari yang 1st..Kalau masa ilham dulu aku ok aje,,steady..tapi kali ni alahan teruk dan masa kandungan 24w aku bleeding..serius masa ni risau..bleeding cuma tak heavy on/off..pegi checkup semua kandungan ok..Alhamdulillah..bila doktor cek kat bawah katanya luka pangkal rahim..hoiii aku ni dah lama berpuasa..but now alhamdulillah sumenye ok.doakan segalanya dipermudahkan ye kwn2..
Ok nak layan gambo ilhami y dah lama aku x upload