pengalaman bersalin anak ke 2 part 1

Alo2 since anak dah bertambah 2 ni..daku kene blajar timing masa..memula ni agak stess jugakla..ni pon mujur mak aku ada datang tolong jaga aku..ditambah pulak ulhami tak anto pegi nursery so keadaan agak huru hara la dengan karenah dia..Paling kesian mak aku ler nak handle makan minum aku ngan ilham..aku handle si adik..ilhami tak bole biar dengan adik kang tak pasal-pasal kene kuntau...
Aku nak story pengalaman bersalin anak ke2..aku punya due 20 april ikut jangkaan doktor.Mujurla mak aku datang awal..masa tu aku takde rasa apa-apa pon.seminggu aku tak pegi keje sebabnya aku dah tak larat nak bejalan, so aku pon mc je la..masa ni ilham still aku anto pegi nursery..masa mc aku still kuar beli barang ngan mak aku walau pon alu tak larat tapi aku gagah jugak..ye la orang tua cakap nak mudah bersalin kene banyak.jalan..so sempat jugakla.bershopping skit..hehehe..Cuma baby je la start mengeras..aku ngat tu normal je la..sebab dalam hati aku dok mengharap baby kluar dekat due..kes laki aku nak final exam so better bagi ayahnye setel semua dulu..

10/4/014 Khamis
Actually arini aku checkup so aku memang plan mintak mc kat doktor..plan aku nak amik 2hari mc trus..tapi apakan daya doktor tak mau bagi 2hari..so dia bagi sehari je..daku pasrah aje..memandangkan masa checkup tadi nurse bagitau ramai plak yang akan berslain lebih kurang due aku..makanya berkemungkinan hospital full..so bersediala kamu akan dihantar ke mana-mana hospital yang berhampiran. .aku cuak beb!!! Taknak la aku kalo kene anto ke HKL or kajang...so balik checkup bagitau incik suami..aku nak booking annur  or azzahrah..tapi bole.ke sebab aku dah 38w tu..Mula la cakap kt baby klaurla awal yer sayang..mama dah risau ni..Malam tu kluar beli barang basah kat pasar borong..singgah petronas aku beli eskrim.magnum gold..ngidam beb tahap yang takleh tahan..dapat makan puas rasa...Plan ngan mak aku weken nak buat kurma kambing..perh sedap oiii...

11/4 / 2014 Jumaat
Memandangkan aku tak dapat mc arini aku pon el.Arini duduk rumah aje..lepak ngan mak n ilhami sambil gossip retis ngan mak..syok weh mak ada sume benda tersedia..
Tengahari
Aku p bilik ayaq nak p buang ayaqla..perut dah besaqkan kerap la p bilik yaq..masa basuh tu tengok de lendir coklat.aku dah eh-eh takkan kot nak beranak..sebab takde rasa sakit..aku abaikan je..cuma sms incik suami bagitau..incik suami balas nak dia balik.ke..aku cakap tak payah sebab tak sakit..lagipon bukan nak beranak.lg..
Petang
Aku p bilik ayaq lagi..macam besalakan..takkan nak habaq kot buat pa..tapi masa ni kluaq lendir cokelat clear..aku cuak yang ji..trus paggil mak aku mai tengok..skali mak aku mai rilek ja cakap..oooo dah turun tanda..yang ni memang aku cuak.lepas tau  turun tanda aku memang tak lalu nak makan..muka pon dah lain macam..mak aku tanya sakit ka..aku cakap tak..bukan sakit tapi takut..hahaha...Mak aku dokla pujuk suh aku makan..tapi aku memang tak lalu nak makan..N dah start rasa macam contraction tapi aku tak sure..Incil suami balik keje aku ajak makan western..konon tak mau makan kan..mujurla incik suami layankan aje..

Jam 6pm
Kitaorng keluar pegi bangi nak makan..keluar awal sebab takut kang sakit nak beranak..tapi masa ontheway tu aku dah rasa dah cuma aku tahan.sampai kedai ode makan elok maghrib incik suami p solat aku ngan mak n ilham balun makan..setel makan balik umah ontheway tu aku ngadu cakap sakit dah tangkap pinggang..trus mak suh pegi spital..tapi aku taknak lagi..siap cakap bole tahan..aku target sok la kot bersalin..skali mak ngan incik suami paksa jugak..so balik umah anta mak ngan ilham..aku solat maghrib dulu dah siap pegi spital...

Jam8pm @hospital putrajaya
Masa ni sakit tak kuat..so bagtau nurse dorang suh masuk n cek tekanan darah n berat srta urine..tunggu lama jugak sebab dorang baru selesai kes bersalin..mujur by time aku sampai tu kira labour room xfull..so doktor suh aku baring nak cek contraction...abring je la aku..contraction ade tapi tak kuat..doktor cakap nak cek bawah nak tengok dah buka ke blom..aku pasrah je la kan..skali seluk dah buka 2cm..then scan baby doktor siap cakap owh baby kecik je 2.9kilo..dorang decide anto aku ke pusat bersalin berisiko rendah kat presint 8...

okla nak.tdo nanti aku story experience kbersalin kt PBBR tu ye..byeee

No comments: