Menu Iftar Siakap 3 rasa n park choy sos tiram

Sempena bulan puasa ni ramai bebenor update menu berbuka yer..aku pon nak update jugak..tapi bukan menu berbuka hari ni sebab hari ni menu berbuka aku gantung periuk..Since dah hari ke 13 ramadhan aku req nak berbuka kat luar plak..
Sebenarnya menu aku tu menu iftar ke10..Sebabkan rajinkan so aku buat la menu sedap skit siakap 3 rasa n parkchoy sos tiram..lagipon cuti berpantang de berbaki lagi beberapa hari je kan..kang da start keje takdenya gigih nak buat menu da boom bagai..
Siakap 1/2  3rasa..ayam n ikan goreng agar-agar bandung cincau n parkchoy sos tiram
Jangan pelik plak siakap tu da jadi separuh.Bukan incik suami beli separuh tapi aku kerat buat separuh je untuk makan berdua.Buat sekor kang membazir aje.Nah resepi siakap 3 rasa ringkas.

Bahan-bahan :
1/2 ikan siakap
1 biji cili besar
2 ulas bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih (potong dadu)
1/2 inci halia (racik2 ikut korang la)
2 helai daun limau purut (ni aku saja letak)
1/2 biji nenas (aku buat sebelah je sbb ika  pon sekerat je)
1/2 carrot (ni pon aku saja-saja masuk)
Tepung jagung (ni nak gaul dgn ikan)
Garam (ikut tahap kemasinan yang korang suka)
Gula (since aku masak memang takpakai pak aji naik moto so aku masuk gula utk balance kan rasa)

Bahan menumis:
3 sb cili kisar
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
1 sk kicap

Cara-cara:
1. Gaulkan ikan dengan tepung jagung dan garam.Dan gorengkan ikan sampai kekuning-kuningan.then angkatla dah masak.
2. Tumiskan dulu bawang besar/cili besar/bawang putih dan halia sampai layu
3.masukkan cili kisar+ sos cili+ sos tomato dan kicap tumis sampai pecah minyak.
4. Dah pecah minyak masukkan carrot/nenas kacau sebati.Masukkan garam dan gula..Agak2 mcm kering tu tambah air skit.Pastu siap! Boleh letak atas ikan.tapi aku tak letak terus dekat berbuka baru aku letak.

Resepi Park Choy sos tiram

Bahan-bahan:
Sayur Park Choy
Sos tiram
Bawang besar
Bawang putih
Garam
Ikan bilis
Bawang merah(sebab takde bawang goreng so aku buat sendiri)
Ikan bilis (aku guna ikan bilis gantikan udnag kering)
Tepung jagung

Cara-cara
1. Panaskan air didalam periuk dengan letak garam sedikit..ini untuk celurkan sayur japg.Bila dah mendidih celurkan sayur tu.agak-agak dah layu angkat.Jangan sampai layu sangat.
2. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih sampai layu.
3. Masukkan sos tiram sedikit je.Kemudian kacau letak air sikit sebab nak bagi berkuah.Pastu masukkan garam skit je sebab soso tiram pon dah masin.Nak bagi pekat letak tepung jagung
4. Kuah dah masak boleh la angkat trus letak atas sayur.
5. Goreng ika  bilis dan bawamg merah sampai garing kemudian angkat dan tabur atas sayur.

Ikan goreng dan ayam goreng tu tak payah la bagi resepi gak..yang tu semua orang tau..hehehe..resepi agar-agar bandung cincau tu tengok entry sebelumnya...

Ok selamat berbuka!!!
#pray4gaza
#gazaunderattack


Agar-Agar Bandung Cincau

Hari ni da rasa rajin skit sebab aku buat agar-agar bandung cincau..since hari isnin hati mak sentap dek anak bujang yang baru umo 2tahun6bulan9ari cakap kek(dalam erti kata agar-agar) tak sedap..ini semua gara-gara simama gigih buat agar-agar ribena letak susu..Semua ni pengaruh iklan la weh..Masa nak berbuka aku potongla agar2 ribena letak dalam pinggan pastu ilham datang dapur tanya aku apatu..aku cakapla agar2..then dia cakap nak kek..aku bagi la 2 potong dalam pinggan..bila aku ke depan tengok dia tak makan..aku tanya kenapa tak makan..dengan rasa bersalah ilham cakap kek tak sedap..uwaaaa anak bujang aku dah pandai komplen mama masak..
So arini mama buat balik agagr-agar bandung cincau dengan harapan akan dapat pujian dari anak bujang sorang ni...si ayah tak yah tanya la..kalo tak sedap tak makan terus..sentap mak noks..so lets buat agar-agar yang disukai seisi rumah..
Bahan-bahan:
1/2 paket agar2 (aku guna agar2 tali)
1/2 susu cair
Cincau
Gula (ikut tahap kemanisan korangla.aku guna skit je sebab aku dah manis..hehehe)
500ml air
Pewarna merah (sirap)

Cara-cara:
Masak agar-agar dengan air tu dulu sampai hancur (sampai dah tak bertalila).
Bila dah hancur tu masukkan gula(kacau) gula dah larut masukkan susu dan pewarna sirap.
Potong cincau (aku potong dadu je.tp ikut koranglakan kot kretip buat bentuk panda) pastu tabur je.haaa dah siap letak kat peti ais bagi sejuk..tunggu masa berbuka baru makan yooo..

Agar2 bandung cincau mak sentap
Ehh..da lagi menu lain..siakap 3rasa..sayur sawi parkchoy..nanti aku share resepi yer...daaa nak amik anak teruna n anak dara kt nursery...rini 1stday antar anak dara ke nursery

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

Hooooi orang kampung  sempena hari raya Aidilfitri yang bakal menjelma idak lama lagi..nile.com.my buat giveaway duit raya rm300 oiii...Ala tak kan tak tau kot nile tu..sure semua tau punya nile tempat segala memjual brangan online macam..bag.baju.kasut..amlnd segalanya ada disitu..Bagi yang malas nak menapak ke mall.h elok sesangat shopping aje kat nile.com.my tu..Dah ler murah and surely mampu milik punya..dah tu buat pulak giveaway ni..memang torrrrrbaikla http://www.nile.com.my untung-untung bole dapat..haa dah leh buat blanja raya nanti kan..cakap banyak tak nak moh ler join..




Banyak oii rm300 tu kat aku..if aku menang memang nak guna tuk beli baju anak-anak ler..dan selebihnya tu buat topup duit minyak balik kampung...

Haa pe ke hei tecegat lagi join ler..join ler.. Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My 

Macam biasa ler kene ada ler segala macam kat bawah ni:

1. Letak tajuk: Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My
2. Letak banner seperti di atas dan linkkan ke:
3. Ceritakan bagaimana anda manfaatkan hadiah RM300 untuk kegunaan Ramadhan atau Raya nanti.
4. Submit penyertaan dengan menghantar butiran ke email: give_away@nile.com.my 
Letak tajuk: Raya GiveAway (Nama anda)
a. Link entry:
b. Nama anda:
c. Nombor handphone :

Result keluar pada 23 julai 2014 tengok web nile ler

GIVEAWAY SOUVENIR FROM GOLLAND BY CHERISH EVERY CHERRY

Pada semua moh ler join giveway puan cherry buat..
http://cheerisheverycherry.blogspot.com/2014/07/giveaway-souvenir-from-holland-by.html?m=1

Ha ape lagi teman udah join..kome biler lagi..ate dapat adiah dari obesea nun dari Holland weh..nak pegi biler taun ler dapatkan..so dapat sourvenir pon jadi la....jom ler join awok-awok sume...senang je syaratnye baca aje syarat kat bawah tu..



Syarat-syarat Penyertaan:-

1. Followers blog Cherish Every Cherry -done
2. Like Page MyHafiy Blogshop di Facebook -done 
3. Tulis satu entri bertajuk " Giveaway Souvenir From Holland by Cherish Every Cherry"  dan pastikan ada banner GA di atas dalam entry tersebut. -ini pon done
4. Link kan entry anda kepada entry ini/blog ini -done juga. 
5. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen entry GA ini. -ok done