Kelas Memasak CHOUX PASTRY

Ini cerita masa aku join bengkel memasak anjuran PUSPANITA. Kelas ni buat hari jumaat separuh hari je. Aku pegi dengan opismate aku..Semangat betul nak belajar buat choux pastry..Lagipon bayaran tak mahal mana 1 kelas RM20 siapa tak nak kan.Kalau kat luar mahal.Bila dah ada yang murah ni mari la kita mendaftar.
Kelas ni buat dekat presint 10 dekat rumah persinggahan tu..Sebelum ni dekat bangunan puspanitapuri.agak crowded la sebab ramai kan. Dalam 1 group dekat 6-8 orang.Dah nama pon yuran murah, harusla ramai join.
Tak la susah mana pon nak buat bahan-bahan pon senang
Ni suasana dalam rumah tempat aku belajar membuat choux pastry tu.Masa ni tengah memilih tempat.Aku punya tempat harusla depan skali duduk depan cikgu..hehehe

 
Tengok Bahan-Bahan pon senang kan. Bila pergi menuntut ilmu ni baru la betul teknik nak membuat ni..Tidak mau hentam je kan follow blog orang lain..blog tu dah betul bagi cara buat..aku je yang memang tak reti tu yang kadang-kadang bantat..Kena la belajar orang cakap perlu berguru barula berjaya.

 Tara tengok hasil membuat doh yang betul comel je kan.Lupa plak aritu kitaorang belajar buat swan,cream puff dan eclair..aku paling suka buat cream puff dan eclair je la..swan aku tak gigih sgt nak buat..hahaha...


 Ni cikgu kitaorang hari tu..Dan cikgu yang sama untuk kelas-kelas yang lain..Cikgu ni ngajar dekat kolej komuniti dan sangatla baik ngajar tak kedekut ilmu.

 ok wefie kejap tuan tanah kedaung dan opismate aku sorang nih.. sementara tunggu nak siap bakar

 Ok taraaaaaa hasil setelah siap bakar..gemuk-gemuk macam tuan yang buat kan..hehehe...

 Last skali hasil buat swan..dan dip-dip dengan coklat..perh sedap..inti pon siap buat kan..sedap2 just nice tak manis sangat..i loike...Bulan depan da kelas lagi aku join lagi untuk kelas congo bars dan brownies.

Terima Kasih ZALORA

Cewah tajuk tak blah kan..hehee...bukan apa aku semalam membeli di ZALORA tup-tup harini dah sampai barang yang diorder tu..perh..lompat bintang mak..suka tau barang cepat sampai.Cepatkan..Semalam order harini dah dapat..
Since dapat voucher RM100 dari Zalora aku pon shopping kasut je la..Memangd ah niat nak cari kasut keje dan sandal..Bila dapat voucher free harusla lompat bintang kan..Trus aku zasss buka website ZALORA cari kasut yang bekenan dihatiku..Puas menilik ok dah dapat yang dihajati...Sila layan gambar kat bawah ni.

Tengok kat tempat wah dah dapat barang yang ditungu-tungu


Tengok sigojes hitam tu..Seksi bebenar aku nengok..hehehe..harga pon bole tahan tak mahal sebab de diskaun dapatla dalam rm45++..Aku suka tapak kasut tu..seksi aku rasa..Ok jimat dah duit aku nak beli kasut keje.


 Ni plak sandal ke-2 aku..Aku amik yang ni sebab nak cukupkan bajet RM100 tu..hehe..memandangkan aku taknak tambah duit dah..memang aku cari ngam-ngam dengan bajet RM100.Cun kan yang ni brand bata harga pon dalam rm40++ jugak. bole la pakai hari-hari..memandangkan aku ni jenis payah nak beli kasut.Bila dah beli memang aku blasah guna sunguh-sungguh la.

 Ehem-ehem siseksi dah tersarung kat kakiku..adoi seksinye rasa..haha..biarla tuan tak seksi pon kan..hehehe..
 Sandal ni plak aku test..ok semua puas hati.Brand BATA pon sedap ooo

Ni surat invoice

Jangan risau kalau tak muat atau terlebih muat boleh tukar dalam masa 30hari pembelian. Tengok Zalora siap bagi poslaju dalam pos tu.Pastu dapat lagi diskaun voucher dari zalora..Best kan..tunggu apa lagi sila p beli kat zalora.

p/s:ini iklan tak berbayar okay..aku saja review sebab puas hati dengan barang-barang dari zalora and aku rasa berbaloi bershopping kot..Tapi kalo Zalora nak aku review lagi pon bole..sebab dapat lagi voucher free kan..hehehe..siapa tak mau benda free...hehehe

Berjogging di Taman Seri Ampangan Presint 5

Seperti biasa weken je aktiviti wajib sekeluarga adalah berjoging..Weken baru ni kitaorang ke taman Seri Ampangan di presint 5 tu yang ada medan ikan bakar.Kalo tak kesitu kita orang akan ke presint 3 tu..Bangun pagi-pagi lepas solat subuh terus aku buat breakfast nak bawak bekal makan kat sana..Gigih mak  memasak..Siap menu pagi tu nasi lemak..hamik beria berjoging..lepas buang lelemak dan kalori mari kita tambah balik kalori yer..hehehe...

Macam biasa la kan..Incik suami aku joging..Ilham kayuh basikal..imani duduk jadi mem besar dalam stroller..aku plak tukang tolak stroller...Ingat bole la duduk-duduk main tepon..skali incik suami yang mulut puaka sound jangan nak duduk main telepon je...jalan-jalan sama tolak anak bagi keluar peluh...uwaaa punah harapan mak...nangis lemak dengar suara puaka tu sound...

Gambar tak berapa nak bole snap sangat..maklumla dipantau oleh insik suami..kang tangan pegang tepon kena sound..so mari la kita berjalan tolak stroller..berpeluh-peluh jugak aku maklumla lelemak banyak.Semput jugak weh tolak anak ni..kitaorang joging sampai ke pullman..sekali halfway ilhami buat prangai plak letih tak nak kayuh basikal..Mujur kali ni incik suami siap ikat tali dekat basikal tu..So tarik je tali..hehehe...Imani behave dalam stroller tapi boring kot tak boleh nak jalan-jalan..tiap kali berenti bising nak bangun..Maka mama kena tolak non stop.

Dah penat joging..kasi abang sado bawak adik sado naik basikal plak...suka adik dapat naik basikal abang sado bawak..

sampai pejam mata siadik seronok

ayah escort dari belakang takut tetiba abang buat willy ke kan..

dah besar adik n abang

adik kemain happy lagi peluk abang takut jatuh

ayah as ussual la kan..bodyguard..mama tukang snap

GIVEAWAY 1.0 BY HERNEE NAZIR

GIVEAWAY 1.0 BY HERNEE NAZIR
Klik Gambar ni Untuk Join

Cepat-cepat join GA 1.0 Hernee Nazir nih.. dapat adiah menarik tu...sape nak join klik je pada gamabr kat atas ni dan follow step yang hernee bagi..orite..

Hadiah yang akan dimenangi untuk kategori Blog:
Pemenang 1 : RM20 + 1 botol Chewable Vita-C (90 biji)
Pemenang 2 : 1 botol B-Complex (120 biji)
Pemenang 3 : 1 botol Zinc Complex (120 biji)
Pemenang 4 : Top Up RM20
Pemenang 5 : Top up RM10

Hadiah yang akan dimenangi kategori Facebook/ Instagram:
Pemenang 1 : RM20 + 1 botol Chewable Vita-C (90 biji)
Pemenang 2 : Top up RM30

Giveaway Wallet By Opzzpinky

http://www.opzzpinky.my/2015/08/giveaway-wallet-by-opzzpinky.html

Nampak tak wallet yang clour cute-cute tu..dah la aku suka kaler finky-finky nih...So sape-sape yang nak bole join Giveaway Wallet By Opzzpinky
Syarat nak join sonang aje :

Follow Blog Sha :
 
Like Fan Page  - Done
 
Follow kita dekat Insta- Done (tapi ni sape takde intsa pon takpe)

Simple kan..so apa lagi lama tau GA ni sebulan tu.. 12 Aug - 12 Sept so apa lagi cepat join!!!

Mandi Manda Di Dataran Gemilang

Cerita mandi ahad lepas. Kitaorang pergi mandi pool dekat Dataran Gemilang Presint 4. Memang tak plan pon nak pegi mandi sana..Since si abg Ilhami request dekat ayah petang sabtu cakap ayah abang nak mandi pantai..So ayah tanya mama dekat mana nak bawak si abang dengan adik pegi mandi..Nak menapak ke PD, Morib or sepang macam malas..tetiba aku teringat Dataran Gemilang.

Pada yang tak tahu location tu..meh sini aku nak bagitau..Dataran gemilang ni betul-betul berhadapan dengan kementerian penerangan dan kementerian perumahan presint 4. Dataran gemilang ni yang dekat roundabout tu.Nampak gambar yang bawah tu..yang tanda bulat hitam tula kolamnya..ada 2 kolam atas dan bawah..memandangkan anak raja putera lilin aku tu taknak mandi kat kolam bawah so layankan aje mandi kolam atas..Parking mudah aje..nak-nak kalo pegi pagi-pagi weken..boleh parking ats atau pon bawah terus kat kolam..
sumber google
Aku pegi ahad pagi..siap buat breakfast so gerak la..lagipon dekat je kan dengan umah aku ni..dont worry shower pon ada..masa aku sampai tu tak ramai orang..cuaca pon redup je..best tenang..aku tak mandi pon..incik suami yang layan si abang dengan si adik..air pon cetek..tapi still perlu guide dengan orang dewasa..

shower -sumber dari http://alwzbemybaby.blogspot.com

Ni untuk panduan ibubapa yang datang kat sini

 sumber - http://alwzbemybaby.blogspot.com
Masa ni kitaorang mandi dekat bahgaian atas. Tengokla si abang tu kemain lagi ko.

ayah dah mcm coach je bagi arahan untuk abg ilham renang berirama..haha



adik paling happy bab main air ni...abang plak buat aksi renang

asal anak-anak gembira mama pon gembira

siabang selalu buat mama jerit2 sebab buat aksi mcm expert sangat renangnye..adik plak tukang mengikut
layankan je la anak-anak..sekurang-kurangnya ada gak aktivti untuk dorang..lupa plak..kat Dataran Gemilnag ni selalu jugak buat macam-macam event..so pada yang nak datang tu memang sesuai untuk famili sangat la...So let's enjoy...

Sayaiday dan Ayueidris Giveaway | August 2015


Tengok-tengok Giveaway menarik ni..hadiah sungguh lumayan oii..
Jom ramai-ramai join giveaway yang dianjurkan di blog Sayaiday.com dan Ayueidris.com




+ 1 x Penginapan 2 hari 1 malam di The Kabin,Jeram Selangor *
+ 1 x 2 keping tiket Aquaria KLCC
+ 1 x Sebuah buku karya Dr. Anwar Fazal, Tribulasi 365
+ 1 x RM30 Shopping Voucher Parkamaya - Asian fashion retail concept store
+ 1 x RM150 Shopping Voucher Parkamaya
+ 1 x RM50 Voucher Pak John Steamboat
+ 1 x Voucher Makan Boat Noodle (Free 6 Mangkuk Boat Noodle)
+ 1 x Voucher Makan Boat Noodle (Free 10 Mangkuk Boat Noodle)
+ 1 x Voucher Makan Boat Noodle (Free 12 Mangkuk Boat Noodle)
+ 1 x Outdoor Photoshoot by Islam (Website)
+ 5 X  set Chrochet Heart (ada 5 setiap set)


Total Pemenang : 15 pemenang bertuah


Tarikh tutup : 19 August 2015

Banyakkan..so pa lagi join le cepat...lagi ramai lagi meriah


Klik Link ini untuk join contest : http://goo.gl/H0lgNa

Cara penyertaan?

Untuk mereka yang mempunyai Blog

  1. Follow Instagram (wajib pada yang ada Instagram)

    Instagram Sayaiday | Instagram Ayueidris | Instagram Islam
  2. Like Facebook Page (wajib pada yang ada Facebook)

    Facebook Page Sayaiday | Facebook Ayueidris | Facebook Page Microscopasia | Facebook Page Meals On the Hill
  3. Follow Twitter ( wajib pada yang ada Twitter)

    Twitter Sayaiday | Twitter Ayueidris | Twitter Islam
  4. Follow Google + ( wajib pada yang ada Google +)

    Google + Sayaiday | Google + Ayueidris
  5. Kalau ada bloglist di sidebar, boleh letak link blog Sayaiday.com dan Ayueidris.com (optional)
  6. Buat Entry di blog dengan tajuk : Sayaiday dan Ayueidris Giveaway August 2015
  7. Copy Code HTML dibawah dan letak dalam blog :

  8. Tinggalkan URL Entri di ruangan komen.

 + Untuk mereka yang tidak mempunyai Blog dan penyertaan melalui Facebook

  1. Follow Instagram (wajib pada yang ada Instagram)

    Instagram Sayaiday | Instagram Ayueidris | Instagram Islam
  2. Like Facebook Page (wajib pada yang ada Facebook)

    Facebook Page Sayaiday | Facebook Ayueidris | Facebook Page Microscopasia | Facebook Page Meals On the Hill
  3. Follow Twitter ( wajib pada yang ada Twitter)

    Twitter Sayaiday Twitter Ayueidris | Twitter Islam
  4. Follow Google + ( wajib pada yang ada Google +)

    Google + Sayaiday | Google + Ayueidris
  5. Share Image/Banner diatas di Facebook dengan caption :

    Jom ramai-ramai join giveaway yang dianjurkan di blog Sayaiday.com dan Ayueidris.com.
     

    Antara hadiah yang ditawarkan adalah 1 x Penginapan 2 Hari 1 Malam The Kabin, 2 keping tiket Aquaria, Vouher makan di Boat Noodle, Voucher makan di Pak John Steambot & Grill, Voucher shopping Parkamaya Fahrenheit, Buku Tribulasi365, Outdoor Photoshoot by Fakhrul Islam dan Crochet Heart.
  6. Klik Link ini untuk join contest : http://goo.gl/H0lgNa

    #GiveawaySayaidayAyueidris
  7. Tinggalkan URL Entri di ruangan komen atau mesej/pm Facebook Page Sayaiday

TAC Giveaway

+ Giveaway ni hanya valid jika penyertaan melebihi 30 peserta

+ Untuk hadiah "Penginapan di The Kabin", boleh book mana-mana tarikh tapi mestilah weekday and bergantung kepada availability. 
+ Kena follow/like social media yang dinyatakan. Nanti kitorang akan check :)
+ Untuk penyertaan melalui Facebook, post mestilah Public
+ Pemilihan pemenang adalah random menggunakan https://www.random.org/
+ Iday akan senaraikan dan update list semua peserta sebelum membuat pemilihan pemenang. So, nanti boleh check nama korang ada or tak dalam list.
+ Contest berakhir pada 19 August , 12 malam.
+ Jika ada sebarang masalah dengan contest ini, boleh email : sayaiday@gmail.com

SAYA NAK MASUK BLOGLIST VITAMIN WAWA BULAN OGOS-SEPT 2015

Kan aku dah cakap mood rajin aku ni tengah datang..so ni la jadiknye..join je giveaway..bloglist...pasni tak tahu bila plak mood rajin nak datang..pada semua nak join bole join blog wawa ni...bole kenal ramai blogger lain..Dan dapat banyak tip nak cantik..nak try supplement pon bole tengok kat blog wawa ni...sebab wawa ni wakil shaklee..

http://vitaminwawa.blogspot.com/2015/08/saya-nak-masuk-bloglist-vitamin-wawa.html?m=1

RANIA Turn's 1 GiveAway!!!

http://lobaksusue.blogspot.com/2015/08/rania-turns-1-giveaway.html
Hari ni mood aku rajin nak join giveaway..hehehe..i loike giveaway...walaupon tak menang tapi tetap nak join..mana tau rejeki...hehe..so tadi aku godek-godek blog dan baca blog kawan aku sorang ni mama mursyid nampak gieaway ni..macam menarik so join la kan..dapat barangan ephyra..mana tau kan rezeki dapat aku tak penah try lagi barangan ephyra ni..so sapa-sapa yang nak join mudah je..just follow je rules yang ciksue bagi ni:

Syarat-syaratnya:

1) Buat SATU entry yang bertajuk  "Rania Turn's 1 GiveAway!".  Letakkan sekali banner di atas dan backlink ke entry ini. - Done

2) Tinggalkan link entry uols di ruangan komen ini nanti. -Done

3) Senarai pemenang akan dicabut undi oleh saya sendiri.-yang ni tuan tanah la yang buat kan..hehehe

4) Giveaway ini akan berlangsung dari 5.8.2015 hingga 15.8.2015 11:59 malam. -Done

5) Senarai peserta akan diumumkan pada 16.8.2015. -yang ni tunggu je la

6) Senarai pemenang akan diumumkan pada 18.8.2015. - yang ni pon tunggu la kot2 sangkutkan...

7) keutamaan akan diberikan kepada follower blog QasehnyaRania. -Done